BAHATA DARIJA: Bivša pomoćnica ministra službenom karticom prijateljima, majci i ćerki plaćala skupe večere, šampanjce i pića!
Foto: Facebook

odgovaraće

BAHATA DARIJA: Bivša pomoćnica ministra službenom karticom prijateljima, majci i ćerki plaćala skupe večere, šampanjce i pića!

Crna Hronika -

Darija Janjić Nišavić (42), bivša pomoćnica ministra poljoprivrede koja je optužena za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, pred Specijalnim sudom u Beogradu odgovaraće i za zloupotrebu službene viza kartiće, kojom je, kako se sumnja plaćala večere, šampanjce i izlaske prijateljicama, prijateljima, majci i ćerki!

Kako Kurir saznaje, ona se sumnjiči da je od novembra 2019., kada je dobila službenu karticu sa limitom od 100.000 dinara mesečno, do oktobra prošle godine kada je uhapšena, na izlaske sa prijateljima i privatne zabave potroštila 624.444 dinara i za taj iznos oštetila ministrarstvo u kom je radila.

Bila na "merama"

- Svrha izdavanja ove kartice bila je plaćanje troškova reprezenacije za službene potrebe. Međutim, dokazi prikupljeni tokom istrage ukazuju da je bivša pomoćnica ministra najmanje novca potrošila u službene svrhe, a da je novcem države platila čak i proslavu svog rođendana - otkriva izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, Darija Janjić Nišavić bila je "na merama" pa je tako lako otkriveno kome je i kada plaćala račune.

- Primera radi, u jednom poznatom restoranu u Beogradu na vodi je 26. novembra oko 22.30 sati platila večeru karticom ministarstva i finansijskoj službi dostavila izveštaj da je ona bila u službene svrhe. Međutim, istragom je utvrđeno da je u tom resoranu bila od 19 do 22.30 sati i to sa drugaricama. Proslavljale su Darijin rođendan, a ono što su pojele i popile platile 32.720 dinara - objašnjava izvor Kurira iz istrage.

Luksuzni restorani

Kao poslovne ručkove i večere, pravdala je i večere sa prijateljima u restoranima po Zemunu i centru Beograda, kao i najpoznatijem ribljem restoranu u prestonici. Navodno, snimljeno je kako gotovo uvek sa drugaricama i drugarima dogovora rezervacije, vreme dolaska, pa čak i pića koja će da naruče.

- Krajem maja, snimljeno je kako prijatelja poziva da dođe u jedan restoran i pita ga šta će da piju. Na njegov odgovor da naruči šta hoće, ona mu odgovara "ajmo neki šampanjac", i dodaje „meni flaša šampanjca ništa". Te večeri, opet je ona častila društvo, naravno službenom karticom - dodaje on.

Vrhunac bahatosti, kako dodaje, bivša pomoćnica ministra dostigla je kada je nekoliko meseci ranije na večere i skupocenja pića sa prijateljima potrošila preko dozvoljenih 100.000 dinara za mesec, doplatila iz svog džepa, a onda tražila refundaciju od države.

- Mnogi računi plaćani su oko ponoći, na državne praznike a prema prikupljenim dokazima utvrđeno je da je na večere išla sa dve ili tri drugarice i nekolicinom muškaraca. Utvrđeno je da je kao službene troškove, pravdala i večere sa majkom i ćerkom - otkriva naš izvor.

Nemam para, imam karticu

Bahata državna službenica, kako dodaje, snimljena je i kako sa drugaricama razgovara da je vreme da idu na nova mesta "jer svakako nemaju šta pametnije da rade." Za vreme dok su uživale na račun države, kako otkriva naš sagovornik, Darija Janjić Nišavić je drugaricama otkrila i da ima 1.000 dinara u džepu. - Kada je drugarica pitala "sa kojim parama ćemo u restoran", Darjija joj odgvara "imam ja karticu, nemam para, ali imam karticu, oko 20.000 dinara na kartici, možda 25.000 ali to nam je dosta" - otkriva izvor Kurira i navodi da se Darija na saslušanju pravdala da su sve večere i ručkovi bili poslovni.

Pripremno ročište u Specijalnom sudu

Nije došla zbog bolesti

Pripremno ročište Dariji Janjić Nišavić koje je bilo zakazano juče u Specijalnom sudu, odloženo je pošto se ona nije pojavila zbog zdravstvenih problema, a o čemu je prethodno obavestila sud. Inače, Nišavićevoj je ukinut pritvor, te se ona brani sa slobode. Darija je osim optužbe za zloupotrebu službene kartice, trebalo da se izjasni i o krivici za primanje mita. Osim nje, na optuženičku klupu sešće i Čedomir Drašković, koji se sumnjiči za davanje mita kao i Helga Stojanović, koja je bila šef Odseka za javne nabavke u Ministrarstvu poljoprivrede. i još dvoje optuženih za korupciju.

(Kurir.rs - Jelena Spasić - Foto: Facebook)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track