00:52

SNIMAK AKCIJE NIŠKE POLICIJE! OVAKVA GOMILA VIĐA SE JEDNOM U ŽIVOTU! SVE PO 500€ I 5.000: U akciji Jenki 51 pao zbog pranja novca

mup u akciji

SNIMAK AKCIJE NIŠKE POLICIJE! OVAKVA GOMILA VIĐA SE JEDNOM U ŽIVOTU! SVE PO 500€ I 5.000: U akciji Jenki 51 pao zbog pranja novca

Crna Hronika -

BEOGRAD - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP-Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa kolegama iz Niša, a po ovlašćenju Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu uhapsili su 51 osobu zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je da je Srbija odlučna da se obračuna sa svim vidovima kriminala, posebno finansijskim, kojim se siromaše naši građani.

novac, pranje novca
foto: MUP Srbije

"Akcija ove veličine u kojoj su uhapšeni oni koji su na štetu građana Srbije ostvarili višemilionsku korist, potvrda je posvećenog rada pripadnika policije u suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije. Predsednik Aleksandar Vučić vodi Srbiju koja ekonomski napreduje i jača, a borba protiv korupcije je presudna za stabilnost i napredak zemlje", rekao je ministar Vulin.

U akciji "Jenki" policija je uhapsila N. R. (1983), M. M. C. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „ZN“ iz Niša, N. M. (1960) zaposlenu u navedenoj agenciji, kao i M. K. (1984) vlasnicu knjigovodstvene agencije „PR Marija Kocić“ iz Niša i S. S. (1991) vlasnika preduzetničke radnje „Bokson frajt“, takođe iz ovog grada.

Uhapšeno je i 46 vlasnika preduzetničkih radnji, dok se za još jednim intenzivno traga.

novac, pranje novca
foto: MUP Srbije

Osumnjičeni N. R. se tereti da je organizovao grupu koju su činili M. M. C, N. M., M. K. i S. S. kako bi trajno obavljali finansijske malverzacije i sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist.

00:52

SNIMAK AKCIJE NIŠKE POLICIJE! OVAKVA GOMILA VIĐA SE JEDNOM U ŽIVOTU! SVE PO 500€ I 5.000: U akciji Jenki 51 pao zbog pranja novca

Sumnja se da je navedena grupa, od 1. januara 2017. do 25. juna 2021. godine, pronalazila i angažovala fizička lica koja su na njihov zahtev otvorila preduzetničke radnje na svoje ime, koje su fiktivno bile angažovane za posredovanje u transportu sa tri američke kompanije, a za tu uslugu vlasnici tih radnji su od osumnjičenih dobijali mesečnu naknadu od 700 do 1.000 dolara.

Osumnjičeni su potom pravili lažne fakture za izvršene usluge ka američkim kompanijama, koje su novac uplaćivale na račune navedenih preduzetničkih radnji, a za raspolaganje novcem sa tih računa bile su ovlašćene M. M. C., N. M. i M. K, saopštio je MUP.

novac, pranje novca
foto: MUP Srbije

Osumnjičeni su uz pomoć S. S., kako se sumnja, uplate sa tih računa konvertovali u dinare i podizali u gotovini, u kontinuitetu u iznosima do 150.000 dinara.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 335.054.512 dinara.

Tako stečen novac su kao grupa koristili i integrisali u legalne tokove kupovinom poljoprivrednog zemljišta, nekretnina, putničkih vozila i sl.

Policijski službenici su prilikom pretresa stanova i poslovnih prostorija osumnjičenih pronašli 13.099.550 dinara, 147.750 evra i 18.500 dolara.

novac, pranje novca
foto: MUP Srbije

Takođe blokirana su sredstva na računu osumnjičenog N. R., u iznosu od oko 77.000.000 dinara, koja potiču od izvršenja krivičnog dela.

Osumnjičenima N. R., M. M. C., N. M., M. K. i S. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će,uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će vlasnici preduzetničkih radnji, uz izveštaj o policijskom hapšenju i sprovođenju, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track