Najnovije vesti

MISTERIJA ZDANJA U ŠILEROVOJ: Kako je moguće da i danas nema ničega na mestu gde je nekad bila TVRĐAVA ZEMUNSKOG KLANA?
Foto: Printscreen

19 godina je prošlo

MISTERIJA ZDANJA U ŠILEROVOJ: Kako je moguće da i danas nema ničega na mestu gde je nekad bila TVRĐAVA ZEMUNSKOG KLANA?

Crna Hronika

Devetnaestu godinu otkad je zdanje "zemunskog klana" u Šilerovoj ulici u Zemunu sravnjeno sa zemljom, plac je i dalje prazan. Više nego čudno kada se zna da se u Beogradu toliko gradi na sve strane i da tržišna logika nalaže da bi za tako vrednim placem, na odličnoj lokaciji, trebalo da vlada prava pomama.

Više nema ni table na kojoj je stajao i grb Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Ali zato na okolnim placevima, jedna po jedna, niču nove zgrade, mahom četvorospratnice, svaka sa svojim dvorištem, video-nadzorom... U jednoj od njih, recimo, kvadratni metar košta 1.700 evra. Sam plac na kom se nekad nalazila tvrđava Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, vođe zloglasnog kriminalnog zemunskog klana, inače pravougaonog oblika, ima 2.124 metra kvadratna. Njegova vrednost svojevremeno je procenjivana na 1,2 miliona evra, a kako vrednost nekretnina nije padala, ona bi danas, skoro 20 godina kasnije, mogla biti samo viša.

Dušan Spasojević Šiptar
foto: Privatna Arhiva

ŠIPTAR ISKEŠIRAO 48.500 MARAKA

Kako je ranije pisano, jedan od vođa "Zemunaca" Dušan Spasojević Šiptar od Opštine Zemun je na trajno korišćenje, uz naknadu od 169.600 dinara (oko 48.500 maraka), dobio parcelu 12455 od 1.064 metra kvadratna, na broju 38. Spasojević i Mile Luković su kasni- je uzeli i parcele 12426 i 12427 na broju 40, koje ukupno imaju takođe 1.064 kvadratna metra. Početkom 1999. postojala je jedna kuća u kojoj su živeli Luković i Spasojević i Spasojevićeva supruga i ćerka. Za druge dve kuće bili su postavljeni samo temelji. Gradnja je počela aprila 1999, a završena je novembra te godine. Prema nezvaničnim procenama, u zdanje je uloženo oko osam miliona evra. Rušenje zdanja, zbog nelegalne gradnje, počelo je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, 14. marta u 14 sati, i trajalo je do 27. marta te 2003. Policija je ušla u zdanje u Šilerovoj ulici 13. mar- ta, ali Spasojević i Luković su već bili u bekstvu.

Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum, poni, koža, političari, bahanalije, Šilerova ulica
foto: Printscreen

UDOVICE TUŽILE DRŽAVU

Udovice pokojnih vođa "zemun- skog klana" Tatjana Spasojević i Maja Luković tužile su svojevremeno državu zbog rušenja Šilerove i tražile odštetu veću od osam i po miliona evra. Zakon o oduzimanju imovine stupio je na snagu 1. marta 2009. i plac je, u skladu s tim, oduzela država.

(Kurir.rs/Objektiv)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track