SPOJENI PREDMETI ZA PLANIRANJE UBISTVA KAŠELANA I BELIVUKA: Vođu kavčana hteli da smaknu u Podgorici, a Velju na aerodrom u Tivtu
Foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Privatna Arhiva

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore

SPOJENI PREDMETI ZA PLANIRANJE UBISTVA KAŠELANA I BELIVUKA: Vođu kavčana hteli da smaknu u Podgorici, a Velju na aerodrom u Tivtu

Crna Hronika -

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore donelo je odluku da spoje predmete povodom spriječenih likvidacija navodnog vođe "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana i Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja i Marka Miljkovića.

Kako se saznaje, tužilaštvo je zajedno vodilo istrage o ovim slučajevima, a zaštićeni svedoci su govorili o oba slučaja. Nakon saslušanja zaštićenih svedoka donesena je odluka da se predmeti spoje. Kao organizator kriminalne grupe u istrazi su označeni Janko Vukadinović i još jedna, zasad neidentifikovana osoba. Vukadinović se nalazi u spuškom zatvoru, odakle je izdavao naređenja ostalim članovima kriminalne grupe. Akcija SDT-a, u kojoj su sprečene likvidacije Kašćelana, Belivuka i Miljkovića, vođena je pod kodnim nazivom "Meta". Na konferenciji za medije, održanoj krajem januara, iz SDT-a je saopšteno da su službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, zajedno sa CB Podgorica i CB Herceg Novi, na teritoriji Podgorice i Tivta sprečili delovanje kriminalne organizacije u pravcu lišenja života najmanje tri lica.

- Jedno lice je trebalo da bude lišeno života u Podgorici 22.1.2021. godine, dok su druga dva lica trebalo da budu lišena života na aerodromu u Tivtu istog dana u jutarnjim časovima - navedeno je tada iz SDT-a.

Podsetimo, plan koji je imala kriminalna grupa koja je htela da ubije Slobodana Kašćelana, osujetila je policija.

Naime, Kašćelan je 22. januara trebalo da se pojavi na suđenju u Višem sudu u Podgorici, gde mu se sudi zbog pranja para, ali je ono otkazano. Pakleni plan ove grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikacili. - Dvojica članova grupe na motoru, kako veruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine - prenele su ranije mediji.

Ova ista kriminalna grupa htela je takođe, da ubije i Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se sada nalaze u pritvoru u Srbiji zbog sumnje da su vodili kriminalnu organizaciju, koja se sumnjiči za ubistva, otmice, iznude, trgovinu narkoticima - bila je navodno i beogradski ogranak kavačkog klana. Naime, oni su došli 17. januara u Crnu Goru u posetu Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana, i tada su privedeni na informativni razgovor. Nakon toga su pušteni, čuvali su ih, navodno, "kavčani". Kada su 22. januara hteli da se ukrcaju na avion u Tivtu, sprečena je likvidacija, jer su istražitelji sve vreme pratili Belivuka, a osumnjičeni su uhapšeni.

(Kurir.rs/ Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track