Najnovije vesti

MIRDITA ŠOKU ZVICER: Albanija i tzv. Kosovo postali nova ruta crnogorskih narko-klanova? BALKANSKI PUTEVI KOKAINA!
Foto: detective-info.com.ua, Printscreen

bratstvo jedinstvo

MIRDITA ŠOKU ZVICER: Albanija i tzv. Kosovo postali nova ruta crnogorskih narko-klanova? BALKANSKI PUTEVI KOKAINA!

Crna Hronika

Srpska policija uhapsila je na administrativnom prelazu Jarinja M. A. (49) u čijem automobilu je pronađeno 6,7 kilograma kokaina, saopšteno je iz MUP Srbije.

U saopštenju se navodi da je kokain bio namenjen beogradskom tržištu a da ta je M. A. preuzeo u Albaniji. U pitanju je droga izuzetno visoke čistoćće, koja je bila zapakovana u šest kokainskih "cigli".

Narkotici su pronađeni u specijalnom "bunkeru" u audiju, a otkrivena je zahvaljujući oštrom čulu mirisa službenog psa koii je nanjušio kokain iako je bio zamotan u selotejp traku.

Jarinje, droga, zaplena, kokain, Kosovo
foto: MUP Srbije

Osumnjičenom M. A. je određeno policijsko zadržavanje od 48 časova, posle čega će biti priveden u Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

U maju ove godine, takođe na Kosovu i Metohiji, u Lipljanu, u kamionu je zaplenjeno oko 400 kilograma kokaina, kooji je bio zapakovan u ambalažu mesa.

Kokain je bio sakriven u kontejneru sa mesom, koji je dolazio iz Brazila, a bio je zapakovan u nekoliko kartonskih pakovanja, zakamufliranih u ambalaži za mesne proizvode. Tovar je iskrcan u albanskj luci Drač, a potm prebačen na Kosovu i Metohiju.

Zaplenu kokaina potvrdio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja, koji nije hteo da otkrije više detalja, a cela akcija je izvedena pod nadzorom DEA, agencija koja se bori protiv šverca narkotika.

"Zaplenjeno je 400 kilograma kokaina čija vrednost dostiže oko 20 miliona evra. Zaplenjeni su i automobili i novac koji će nam biti potrebni kao dokaz u daljim istragama", izjavio je je glavni državni tužilac Kosova Aleksander Ljumezi.

"Skoro da nema sumnje da postoji saradnja između srpsko-crnogorskih kriminalnih klanova sa albanskim kolegama. Po svim podacima, Albanija, gde se nalazi velika luka Drač, postala je nova ruta za kokain, koji preko Kosova i Metohije, a kasnije i Srbije, ide dalje za Zapadnu Evropu", kaže sagovornik Kurira, penzionisani inspektor Odeljenja za suzbijanje narkomanije.

Albanski kriminalci su se ranije bavili uglavnom švercom heroina, ali je ta vrsta narkotika "izašla iz mode" i koriste je uglavnom marginalne grupe, pa je i zarada mnogo manja.

"Kokain je in droga i tržište za tu vrstu narkotika je mnogo veća. Albanski kriminalci žele da se uključe u taj posao, u kome primat, makar što se Balkana i Evrope tiče, drže Srbi i Crnogorci. Saradnja je postojala i ranije i to nije nitša novo", navodi izvor Kurira.

01.08.2019, Nemačka, kokain, zaplena
foto: EPA

Albanski kriminalci imaju razgranatu mrežu dilera, dok Crnogorci i Srbi imaju dobre veze u Južnoj Americi a mogu da obezbede i prebacivanje kokaina ka Evropi. Tu se uključuje albanska mafija. Stara, dobro uhodana Blakanska ruta za narkotike, ponovo je proradila, ali ne za heroin, već za kokain.

"Ovo nije neobična pojava. Organizovani kriminal tako deluje, kada ih policija negde pritisne, oni se samo izmaknu. Postalo im je verovatno previše "vruće" u Španiji, Nemačkoj i Holandiji i oni su se onda prebacili na druge rute", objašnjava bivši policajac.

On podseća i na zaplenu više od tone kokaina na obalama Crnog mora u Bugarskoj i Rumuniji, za koji je utvrđeno da pripada Škaljarskom klanu, a u toku je suđenje nekolicini vozača iz Srbije kojima se stavlja na teret da su trebali kamionima da prošvercuju kokain dalje ka Evropi.

Priilikom nedavnog hapšenja vrhuške Kavačkog klana u Crnoj Gori, kada se iza rešetaka našao i vođa Slobodan Kašćelan, policiji je izmakao Radoje Zvicer.

Radoje Zvicer
foto: Privatna arhiva

Za njega su tada mediji pisali da je pobegao upravo preko Albanije, dalje ka Južnoj Americi.

Ne treba zaboraviti da se Zvicer pre nekoliko godina krio ni manje ni više nego usred Prištine. Kavčani su tu imali "štek" stan u koji su se sklonili mnogi koji su bili na poternicmaa raznih balkanskih država. Kosovska policija je ipak izvršila prepad i uhapšeno je nekoliko pripadnika tog klana, među kojima i Mario Milošević, kome se na teret stavlja da je izvršio nekoliko likvidacija za račun te kriminalne organizacije.

Ipak, najkrupnija riba, Radoje Zvicer je i tog puta nestao. On se u tom stanu krio duže vreme, a napustio ga je samo dva dana pre upada policije, slično kao i u Crnoj Gori. Očigledno da Zvicer, koga nazivaju i mozgom Kavačkog klana ima dobre veze prema i sa Albancima, kako u Albaniji tako i na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track