KO JE ŠTA RADIO U VELJINOM KLANU: Svako je imao svoja zaduženja, a ovo su svi detalji o svakom od 29 optuženih članova
Foto: Printscreen

Trenutno se vode istražne radnje za još najmanje 3 ubistva

KO JE ŠTA RADIO U VELJINOM KLANU: Svako je imao svoja zaduženja, a ovo su svi detalji o svakom od 29 optuženih članova

Crna Hronika -

Optužnicom protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka, osim njih dvojice, još tri člana se terete za pet likvidacija.

Za četiri ubistva i saučesništva tereti se petoro uhapšenih, za dva jedna osoba, dok su dvojica članova okrivljena za po jedno ubistvo. Trenutno se vode istražne radnje za još najmanje tri ubistva.

Braniocima i članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a koji su u pritvoru, juče su iz Višeg suda upućene optužnice. Paralelno sa tim tužilaštvo vodi istragu za još najmanje tri likvidacije, a prema nezvaničnim informacijama uskoro će optužnica biti proširena.

Prema optužnici koja sa prilozima prema navodima ima oko 400 strana za pet ubistava se terete Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja, Marko Miljković zvani Mesar ili Zver, jedan od braće Budimir, Srđan Lalić koji se smeje na fotografiji sa masakriranom žrtvom i V. D. U četiri ubistva i saučesništva učestvovali su N. J, N. Đ, D. T, B. H koji se ovih dana pominje u medijima u ulozi svedoka saradnika i drugi od braće Budimir. U dva ubistva je učestovao N. S. a po jednom M. A. i N.L.

Broj optuženih za ubistva i saučesništva svedoči da se najčešće desetorica pripadnika grupe iživljavala nad jednom žrtvom. Deo uhapšenih se tereti i za ubistva i otmice, a pojedini isključivo za otmice. Velja Nevolja, Marko Mesar, Lalić, Andrić, osim ubistava imaju i otmice. U otmicama su učestvovali: A.V, M.T., F.I, V.GM.S, Mijat S., M.L.S, A.D. V.Đ. A.S. Oni nemaju po optužnici i krivično delo ubistvo. Među uhapšenima je i A.Š. koji osim otmice ima i krivično delo silovanja.

Srđan Lalić

Muškarac koji se smeje na fotografiji sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, iznad tela izmučenje i iskasapljene žrtve po zanimanju je IT stručnjak koji je u Belivukovom klanu bio zadužen za nabavku i održavanje kriptovanih telefona sa aplikacijom Skaj, putem koje su kumunicirali i razmenjivali fotografije jezivih zločina pripadnici ozloglašenog klana.

Hit tvit, ubijanje, Veljko Belivuk, Srđan Lalić
foto: Printscreen

Iako se u početku mislio da je njegova uloga isključivo bila da za Belivuka i njegove ljude nabavlja kriptovane telefone i da im obezbeđuje komunikaciju putem aplikacije Skaj, slike koje su prikazane javnosti, a na kojima se vidi kako on sa širokim osmehom na licu drži glavu krvavog i izmučenog mladića, koji je kasnije, kako su rekli čelnici MUP, ubijen, posvedočile su da je njegova bila daleko veća.

Miloš i Marko Budimir

Braća Budimir, privedeni su 29. januara ispred Aerodroma “Nikola Tesla” , nakon što su Belivuk i Miljković sleteli iz Tivta gde su bili u poseti vođi kavačkog klana Radoja Zvicera. Oni su tada dvojicu vođa kriminalne grupe čekali, a u policiji su se izjasnili da su “njihovo obezbeđenje”. Sumnja se da je Marko Budimir učestvovao u skrivanju vozila ubijenog Zdravka Radojevića. Nakon njegovog hapšenja, u nalogu tužilaštva navodilo se da je automobil koji je u vlasništvu ubijenog Radojevića, Marko Budimir sa zasad nepoznatim saradnikom odvezao sa parkinga kod “Laste” do poslovnog kluba “Košutnjak”, a potom obavestio okrivljenog Nemanju Lakićevića da je vozilo tu ostavio.

Dejan Tešić (39)

Prema do sada poznatim informacijama iz istrage, pripadnici klana, koji su predvodili Velja Nevolja i njegov najbliži saradnik Marko Miljković Mare, na prevaru su namamili bivšeg šefa “Pink Pantera” da iz Niša dođe u Beograd na sastanak na javnom parkiralištu u blizini saobraćajnog preduzeća “Lasta” na auto-putu za Niš. Na ovoj lokaciji Ljepoju je po dogovoru sačekao Dejan Tešić (39), jedan od pripadnika uhapšenog kriminalnog klana.

Tešić je, navodno, po Ljepoju došao “pasatom” sa aranđelovačkim registarskim oznakama. Ovo vozilo je, prema nezvaničnim informacijama, Marko Miljković lično preuzeo od vlasnika I. Z. početkom decembra 2020. godine, a onda ga predao Tešiću kako bi otišao po Ljepoju. Bivši šef “Pink Pantera” ostavio je svoje vozilo na parkingu i seo u “pasat” kako bi tim kolima bio odvezen na “tajnu lokaciju” na kojoj će se sastati sa Belivukom. Međutim, ono što Ljepoja tada nije znao je da se sa tog sastanka nikada neće vratiti.

Na snimcima sa sigurnosnih kamera, koji su objavljeni u javnosti, vidi se kako Ljepoja stiže u ovu kuću u Ritopeku sa Tešićem, kao i kako nakon toga na istu lokaciju dolaze Belivuk i Miljković. To veče Ljepoja je ubijen.

Vlado Draganić (46)

Uhapšeni Draganić vlasnik je kuće u Ritopeku u kojoj su se dešavali najstrašniji zločini ove kriminalne organizacije. Kako se sumnja, u ovoj kući ubijena su petorica muškarca - Goran Veličković Goksi, Milan Ljepoja, Zdravko Radojević, Aleksandar Gligorijević Puki, Lazar Vukićević.

Bojan Hrvatin

Jedan od vođa navijača “Rada” Bojan Hrvatin, ranije je osuđivan zbog ubistva Bojana Majića 2005. godine, pripadnika navijačke grupe “Invalidi” FK Voždovac, sa kojima su Radovci u to vreme bili na ratnoj nozi. On je, navodno, priznao da je učestvovao u ubistvima, a spominje i kao svedok saradnik protiv ovog klana. On je navodno ispričao do detalja kako su zločini izvršavani, ali i kako su nakon toga tela sklanjana, a dokazi uništavani.

- Posle svakog ubistva u kući u Ritopeku mašina za mlevenje mesa, kao i prostorija - buner, detaljno su prani sonom kiselonom i varikinom. Tela smo se rešavali tako da prvo odsečemo glavu, a potom udove... Kosti se lome, i sve se to stavlja u korito, pa u mašinu za mlevenje. Sve samleveno ide u plastični, a potom platneni džak - opisao je Hrvatin jezive detalje.

Nemanja Lakićević (41)

Kako stoji u dokumentu tužilaštva, Nemanja Lakićević je po nalogu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića iskoristio svoje ranije poznanstvo i poverenje Radojevića i tražio mu je da dođe do parkinga u blizini Javnog preduzeća “Lasta”. Kako se sumnja, Radojeviću je zahtevao da na mesto sastanka dođe bez mobilnih telefona, što je on i učinio. Njega je, prema navodima Tužilaštva, upravo Lakićević u “pasatu” odvezao do “Laste”. Njih je tamo u automobilu marke “reno” čekala nepoznata osoba.

- Radojević je prešao iz vozila Lakićevića u putničko vozilo marke „reno“, koje su koristili Belivuk i Miljković, a kojim je upravljalo zasad N. N. lice i odvezlo do kuće u Ritopeku - pisalo je u nalogu za sprovođenje istrage. Radojević je tamo mučki ubijen.

Marko Andrić Kuzman (33)

Snimci razgovora na kojima se moglo čuti kako priča o vođi bande “Pink Panteri” Milanu Ljepoji koji je nestao i za koga se sumnja da je ubijen od strane kriminalne organizacije, optužen je takođe kao pripadnik kriminalne grupe Velje Nevolje. Istražnim organima postao je poznat još 2007. godine jer je sa još dvojicom Nišlija telefonom namamili maloletnika M. R. inače mladog košarkaša sa namerom da popričaju o nekoj devojci.

Nebojša Janković

Učio je Nevolju da puca iz snajpera, a takmičio se u brzom potezanju i pucanju i poznat je kao jedan je od najboljih snajperista u zemlji. Profesionalni snajperista je isprva bio pripadnik 63. padobranske jedinice gde je i izučio zanat. Kako saznajemo, potom se zapošljava u MUP, ali taj posao napušta i odlazi. Potom otvara menjačnicu. Izvor “Blica” blizak istrazi kaže da je Janković “vrhunski snajperista”.

Nakon hapšenja je na televiziji objavljen snimak iz šume gde Janković obučava Velju Nevolju da puca. Na snimku se čuje kako Janković Belivuku objašnjava kako da drži ovo oružje, kako da cilja, dok Belivuk govori “Daj, ja ću”, a onda nišani iz snajpera. On je takođe snimljen kako nosi snajper u centru Beograda.

Željko K. (41)

Do hapšenja Belivukove ekipe Kodžić nije bio poznat javnosti po kriminalu. Okrivljeni za pripadnost ovoj kriminalnoj organizaciji zaposlen je kao čuvar u Centralnom zatvoru u Beogradu. Prema nezvaničnim informacijama, policija je prilikom pretresa njegove kuće pronašla dve rasklopljene puške i dva rasklopljena pištolja.

Vlado Georgiev

Bivši policajac iz Loznice čije je ime zapravo bilo Dejan Sekulić, ali ga je pre nekoliko godina promenio i uzeo ime poznatog pevača. Sekulić-Georgiev je bio blizak Veljku Belivuku i radio je u beogradskoj policiji, ali je posao morao da napusti zbog kriminalnih radnji u kojima je uhvaćen. Prema objavljenim navodima, Belivuk je pre pet godina od jednog Lozničanina oteo podrum pića i dao ga na upravljanje Sekuliću. Sve do hapšenja taj podrum pića, navodno, služio je ovoj kriminalnoj grupi za pranje para i zelenašenje. Georgijev je na svoje ime kupio i jednu od štek vikendica za Belivukovu grupu u selu Tršić, nedaleko od Loznice. Na tom mestu su, kako je otkriveno u istrazi, imali “bazu” i tu su upucavali snajpere. Ova lokacija, koja se vodi na Georgijeva, je pažljivo izabrana, nalazi se u mirnom mestu, okružena je šumama i poljanama.

Nakon hapšenja ove grupe emitovan je snimak prisluškivanog razgovora Belivuka, njegove supruge i Georgijeva na kom se čuje kako pričaju o lažnim imenima i falsifikovanim pasošima koje Belivuk koristi kada putuje.

Pored njih, na optužnici su i kasnije uhapšeni Vojislav Đ. (19), Slobodan M. (40), Aleksa D. (24), Miloš S. L. (21), Aleksa S.(22), Filip I. i Mijat S. (22). Oni se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela, ali i otmice. Pretresom stanova osumnjičenih zaplenjeni su dva pištolja, vazdušna puška, oko 600 metaka, manja količina narkotika, kao i više mobilnih telefona, kompjuteri i novac, saopšteno je.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja