FINANSIJSKA ISTRAGA IMOVINE KLANA! Belivukovoj grupi oduzimaju 10 STANOVA I LOKALA u Beogradu, ali i luksuznu kuću u Kotoru?
Foto: Kurir, MUP RS

prljav novac

FINANSIJSKA ISTRAGA IMOVINE KLANA! Belivukovoj grupi oduzimaju 10 STANOVA I LOKALA u Beogradu, ali i luksuznu kuću u Kotoru?

Crna Hronika -

Istražitelji proveravaju poreklo svih nekretnina, firmi i računa, ali i fudbalske klubove i sefove koji su bili u vlasništvu pohapšenih monstruma. Veći deo imovine ovi kriminalci stekli su tokom 2020. godine

Veljku Belivuku i pripadnicima njegove kriminalne grupe, koji su optuženi za pet brutalnih ubistava, otmice, silovanje i trgovinu drogom i oružjem, preti i oduzimanje imovine, čije poreklo istražitelji već uveliko proveravaju!

Kako Kurir saznaje, pod lupom finansijske istrage našle su se brojne firme povezane s pripadnicima klana i njihovim najbližim rođacima, vredne nekretnine, automobili, ali i skupoceni satovi, nakit, sefovi i dinarski i devizni računi.

Vrteli ogroman keš

- Sumnja se da su prljav novac ulagali u firme, gradnju stambenih objekata, fudbalske klubove, ali i fudbalere. Samo tokom pretresa preko 20 stanova koje su koristili mafijaši otkrivena je i dokumentacija za parcele koje su otkupili, stanove u izgradnji, ali i preko 10 "roleks" satova i automobila. Koliko se tu novca vrtelo, svedoči čak i to da su nađene mašine za brojanje para, ali i ugovori o pozajmicama, za koje se veruje da su fiktivni - otkriva izvor Kurira.

Prema njegovim rečima, sva imovina za koju ne budu mogli da dokažu poreklo, uključujući i novac pronađen u kućama i na računima, biće oduzeta.

Radili za male plate

Zarađivali 60.000 dinara mesečno

Interesantno je da su se mnogi od uhapšenih pripadnika monstruoznog klana na saslušanju izjasnili da su nezaposleni ili da rade za neke manje plate. Osim Belivuka, koji je rekao da mesečno zarađuje 60.000 dinara, tu mesečnu platu navela je i optužena Slađana Sekulić, dok je Marko Miljković izjavio da je nezaposlen. Neki od uhapšenih rekli su da rade kao obezbeđenje po klubovima i da od tog posla prihoduju oko 2.500 evra mesečno.

- Belivuk, koji je izjavio da je kao zaposlen u podrumu pića mesečno zarađivao oko 60.000 dinara, moraće da dokaže kako je uspeo da sakupi preko 30.000 evra u kešu, da kupi stan od preko 80 kvadrata, da zida vilu na Zvezdari, kao i da kupi druge nekretnine. Njegova supruga je, recimo, suvlasnik rentakar agencije, kao i vlasnik stana u Beogradu. Prema do sada prikupljenim izveštajima i dokazima, Belivukovi teško da su mogli da imaju sve to, odnosno postoji znatna nesrazmera između zvaničnih prihoda i onoga što poseduju - objašnjava izvor i dodaje da je Belivuk na saslušanju izjavio da ne zna koliko mu žena zarađuje.

oružje, Ritopek
foto: MUP

Kako kaže izvor, istražitelji još uvek rade na razotkrivanju imovine za koju se veruje da se nije našla na popisu vrednosti koje su za sada otkrivene.

ŠTA SU SVE STEKLI KRVAVIM PARAMA

Veljko Belivuk
foto: Kurir
Veljko Belivuk
foto: Kurir
kuca, Velja Nevolja, Veljko Belivuk, Čačanska ulica
foto: Zorana Jevtić

Komplikovan proces

- Sumnja se da je finansijska korist koju su članovi klana stekli desetostruko veća od one koja je tokom dosadašnje istrage otkrivena. Finansijska istraga teče od prvog dana paralelno s prikupljanjem dokaza za brutalna ubistva.

Međutim, ovo je komplikovan proces, jer treba ući u trag svim tokovima novca, sumnja se da je otvoren i niz fiktivnih preduzeća, a da je, recimo, finansiranje fudbalskih klubova išlo u vidu preprodaje igrača, ali i sponzorisanja klubova - otkriva sagovornik iz istrage.

On dodaje da je u godini pred hapšenje stručnjak za informacione tehnologije, za kog se ispostavilo da je surovi ubica, Srđan Lalić, kupio nekretninu u Beogradu, ali i kuću u mestu Perast kod Kotora.

- Interesantno je da je većina firmi, stanova, kuća i lokala koje grupa poseduje kupljena tokom 2020 - objašnjava izvor.

(Kurir.rs/Ekipa Kurira/foto Zorana Jevtić, Dado Đilas, MUP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track