REŠENA MISTERIJA SLIKE OD 600.000 €: Pre 28 godina nestala sa dvorca u Srbiji, SBPOK sprečio njenu prodaju
Foto: Kurir, screenshot Pink tv

vredno delo Vlaha Bukovca

REŠENA MISTERIJA SLIKE OD 600.000 €: Pre 28 godina nestala sa dvorca u Srbiji, SBPOK sprečio njenu prodaju

Crna Hronika -

Slobodan Gajin (76) i Ratko Dragićević (44) uhapšeni su u Švajcarskoj zbog sumnje da su Muzeju Vojvodine u Novom Sadu za 600.000 evra hteli da prodaju sliku "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861".

Ta slika, autora Vlaha Bukovca, ukradena je još 1993. godine iz dvorca porodice Dunđerski.

Kako se saznajemo od izvora iz istrage, Gajin i Dragićević su vrednu sliku ponudili preko dvojice posrednika, koji zasad nisu uhapšeni.

Nepoznat put slike

- Još nije utvrđeno kako je ukradena slika završila u Švajcarskoj, ali se pretpostavlja da je tokom skoro tri decenije od nestanka promenila više vlasnika. Do nje su nekako došli Slobodan Gajin, srpski i švajcarski državljanin, i Ratko Dragićević, srpski državljanin. Oni su zatim stupili u kontakt sa dvojicom Beograđana koji se bave prodajom umetničkih slika. Iako su znali da je "Blagoveštenski sabor" ukraden, dogovorili su se da kontaktiraju sa Muzejom Vojvodine i za 600.000 evra ponude sliku na prodaju - objašnjava naš izvor.

Međutim, čim su posrednici stupili u vezu sa muzejom i rekli zbog čega zovu, obaveštena je policija. Ispostavilo se da je to umetničko delo upravo u vlasništvu Muzeja Vojvodine, iako se nalazila u dvorcu pre nego što je ukradena.

Ubrzo je istragom utvrđeno da pravi prodavci "Blagoveštenskog sabora" žive u Švajcarskoj, pa je kontaktirano sa tamošnjom policijom.

- Akcija pronalaženja i hapšenja trajala je dugo jer je bilo potrebno utvrditi da li je umetničko delo koje su ponudili Muzeju Vojvodine kod njih ili na nekom drugom mestu. Kada je potvrđeno da se slika nalazi u stanu Slobodana Gajina, švajcarska policija je odmah reagovala i uhapsila i njega i njegovog saradnika Ratka Dragićevića - rekao je sagovornik.

Istovremena akcija

U isto vreme operativci SBPOK su u Beogradu upali u stanove dvojice posrednika koji su pregovarali sa muzejom o prodaji slike, a onda i u lokale koje su iznajmljivali. Tom prilikom je pronađen veliki broj umetničkih slika čija će se autentičnost, kao i poreklo, utvrditi veštačenjem.

"Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861" naslikao je Vlaho Bukovac. On je smatran tradicionalnim modernistom u slikarstvu. Bukovac je bio poznat i po tome što je lično naslikao portrete Natalije Obrenović, Petra i Aleksandra Karađorđevića, kao i portrete Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage.

Šverc "Stražara" Paje Jovanovića

Carinici su 15. jula ove godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" zaplenili skupocenu umetničku sliku "Stražar" poznatog umetnika Paje Jovanovića, vrednu 110.000 evra! Slika i originalni račun, na kom je pisalo da je umetničko delo sa svim taksama plaćeno ukupno 137.500 evra, otkriveni su u koferu Beograđanina (39) koji je doleteo iz Beča. Utvrđeno je da je on kupio ovo remek-delo 8. juna na aukciji u Beču i pokušao da ga prošvercuje u Srbiju. Slika mu je privremeno oduzeta, do okončanja sudskog postupka.

"Dečak u crvenom prsluku"

Slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", koja je ukradena iz muzeja u Cirihu 2008. godine, pronađena je u aprilu 2012. godine u Beogradu. To umetničko delo, čija je vrednost 100 miliona evra, ukrala je banda iz Beograda, koja je kasnije uhapšena na spektakularan način. Prikriveni islednik otkupio je ukradenu sliku za 2,8 miliona evra. Nakon toga uhapšeni su Raško Mladenović, Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski i Goran Radojević.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja