BUDO BANANA NA SLOBODI! Šok u Crnoj Gori, osumnjičeni za šverc 1,4 tone kokaina pušten kući!
Foto: Youtube prtscr / Dnevne novine Dan

REKORDNA ZAPLENA

BUDO BANANA NA SLOBODI! Šok u Crnoj Gori, osumnjičeni za šverc 1,4 tone kokaina pušten kući!

Crna Hronika -

Medojević: Droga je državna, a kokain naša nacija! Budimir Krstović i ćerka Marina su pušteni da se brane sa slobode, jer u spisima predmeta koji su prikupljeni povodom zaplene kokaina, nema dokaza koji bi doveli u vezu Krstoviće za šverc droge - rekao je podgorički sudija

Crnogorski državljani Budimir Budo Krstović (66) i njegova ćerka Marina (27), koji su 26. avgusta uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u švercu tone i 400 kilograma kokaina, koja je rekordna zaplena droge u Crnoj Gori, nakon 72 sata pušteni su na slobodu!

Sudija za istragu Radomir Ivanović odbio je predlog više državne tužiteljke Tanje Božović da se Krstoviću i njegovoj ćerki odredi pritvor do 30 dana, prenose Vijesti. Zabranjeno im je da napuštaju mesto prebivališta, oduzeti su im pasoši i imaju obavezno javljanje Upravi policije.

Čija je droga

- Oni su pušteni da se brane sa slobode, jer u spisima predmeta koji su za sada prikupljeni povodom zaplene kokaina, nema dokaza koji bi eventualno doveli u vezu Krstoviće za pomenuto delo - piše crnogorski Dan i dodaje da policija nema ni "operativna" saznanja da su Krstovići umešani u šverc kokaina.

- Ne može se sporiti ova velika zaplena, ali mora se dokazati čija je droga. Krstovići se privatnim biznisom bave dugi niz godina, da je u pitanju da se bave odnedavno onda bi se posebno njihovo poslovanje ispitalo dodatno - zaključuje sagovoronik Dana. Međutim, sa druge strane vest da je Budo banana pušten na slobodu, nakon što je u njegovom hangaru u selu Mojanovići nadomak Podgorice, pronađen tovar droge vredan nekoliko stotina miliona evra podelio je javnost u Crnoj Gori ali i šokiralo građane. Najoštriji bio je Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promjene.

- Ako je tačna informacija da su osumnjičeni za šverc tone i 400 kilograma kokaina, koja je transportovana u pošiljci banana njihove firme, pušteni da se brane sa slobode, onda nam svima mora biti jasno da su pravila Demokrtaske partije Socijalista (DPS) mafije jača od Ustava i zakona. Droga je državna, a kokain naša nacija - kaže ironično za Kurir Medojević i nastavlja:

- Ako tužilaštvo pušta da se brane sa slobode akteri najveće zaplene kokaina u istoriji Crne Gore, onda to tužilaštvo ne radi za državu Crnu Goru, već za DPS mafiju.

Millionska vrednost

On dodaje da ova zaplena na ulici vredi i do 900 miliona evra. - Više tužilaštvo pušta ih da pobegnu, nestanu ili da ih možda pravi vlasnik robe likvidira - kaže Medojević i dodaje:

- Ko će sad zaštititi profesionalce iz carine i Uprave policije koji su sproveli ovu akciju. Takođe, treba postaviti pitanje da li zaplenjeni kokain obezbeđen, ili će možda nestati, kao cigarete. Na ovakvu odluku sudije za istragu tužilaštvo ima pravo žalbe, pa će konačna odluka o tome da li će se Krstovići u daljem postupku braniti sa slobode ili ne, biti poznata najverovatnije u ponedeljak.

Podsetimo, sumnja se da je rekordna zaplena kokaina u Crnoj Gori pripadala "škaljarskom klanu". Kokain je došao iz Argentine, a tovar je nađena u kontejneru sa bananama u magacinu čije je vlasnik Budo Krstović, inače stric Igora Krstovića, pripadnika škaljaraca, koji je ranjen prošle godine u Podgorici.

Budo najavio povlačenje

Uvoz banana više se ne isplati, supermarketi mi oteli biznis!

Budo Krstović jedan je od najvećih uvoznika voća u reginu, naročito banana po čemu je i dobio nadimak. On se proteklih godina žalio poslovnim prijateljima kako mu posao loše ide:

- Veliki uvoznici, odnosno lanci supermaketa uzimaju mi biznis sa južnim voćem jer direktno pregovaraju sa prozvoiđačima iz Južne Amerije naručujući velike količine banana. Ozbiljno razmišljam da se povučem iz posla - govorio je tada navodno Krstović. Inače, on pored Crne Gore ima firme u Srbiji, odnosno u Novoj Pazovi, a jedna od njih koja se bavi uvozom voća je u stečaju.

Kako je Kurir već pisao, Krstović je nekada bio u upravi KK Partizan i član komisije koja je jednoglasno predložila za novog predsednika Nikolu Pekovića, nekadašnjeg igrača NBA, ali javnosti poznatog i kao kuma Duška Šarića, brata narko-bosa Darka Šarića. Budin rođeni brat Dušan, 2001. godine bio je otet u Novom Sadu. Otmičari su tada tražili otkup od 3,5 miliona evra upravo od Buda Krstovića, ali ih je policija uhapsila i oslobodila Dušana.

Momo i Milo, TV okršaj pre 24 godina

Momo: Ako potrošite 50 miliona dolara za uvoz banana onda je to ozbiljna stvar

Na društvenim mrežama osvanuo je deo snimaka TV duela, koji je nastao pre 24 godine kada su tadašnji politički lideri sada pokojni Momir Bulatović i današnji redsedni Crne Gore Milo Đukanović imali žestoki okršaj. Ovaj video je zanimljiv jer Bulatović svom bivšem saborcu upućuje neobično pitanje.

- Ako potrošite 50 miliona dolara za uvoz banana onda to mora da bude veoma ozbiljna stvar - rekao je Bulatović. Mnogi su se tada pitali zašto je toliko bitno koliko je novca potrošeno za uvoz južnog voća. Čini se, ni sam Đukanović tada nije sasvim očekivao pitanje, pa je pomalo zbunjeno odgovorio:

- A kakve ja veze sa tim imam, koliko je uvezeno banana i pomorandži, pet para za to ne dajem - rekao je tada Đukanović.

Konferencija

Državni vrh o zapleni kokaina

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore za danas u 11 časova najavljena je konferencija za novinare povodom policijske tajne akcije "187", koju je pokrenula crnogorska policija čim je stigla dojava o rekordnoj pošiljci koja treba da stigne u luku Bar.

- Na konferenciji će se javnosti obratiti premijer Zdravko Krivokapić, potpredsednik Vlade Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. Najavljeno je da će konferenciji prisustvovati direktor Uprave policije, Zoran Brđanin i v.d. direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović - prenosi crnogorski portal Borba.

Put droge

*Argentina

*Italija - Luka Đoja Tauro

*Slovenija - Luka Kopar

*Crna Gora - Luka Bar

*Crna Gora - selo Mojanovići

Brojke

x 24. avgusta kokain stigao u luku Bar

x 26. avgusta uhapšeni otac i ćerka Krstović

x 1.205 paketa spakovana droga

x 1 tona i 400 kilograma kokaina zaplenjeno

x 100 miliona evra minimalna vrednost tovara

Kurir.rs / Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track