OSTAVILI ČETVORO DECE I ZBRISALI! Krstići više nisu na prijavljenoj adresi u Nišu, hakerima osumnjičenim za prevaru se GUBI TRAG
Foto: Privatna Arhiva

traži ih i Amerika

OSTAVILI ČETVORO DECE I ZBRISALI! Krstići više nisu na prijavljenoj adresi u Nišu, hakerima osumnjičenim za prevaru se GUBI TRAG

Crna Hronika -

Supružnici Ksenija Fej Atilano Krstić i Kristijan Krstić, čije su izručenje tražile Sjedinjene Američke Države zbog sumnje da su sa još devetoro niških hakera učestvovali u internet prevari teškoj 70 miliona dolara, poslednji put su se redovno javili niškoj policiji 5. avgusta, dok se njihov "kolega" i takođe osumnjičeni Marko Pavlović javio još 29. jula ove godine.

Oni su bili u obavezi da se svakog ponedeljka i četvrtka pojave u Policijskoj upravi u Nišu i tako potvrde da nisu napustili mesto boravka, kako im je, nakon ukidanja pritvora, naložio Viši sud u Beogradu.

Iako su Amerikanci tražili njihovo izručenje, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu doneo je preporuku da se sa ekstradicijom pričeka dok se ne utvrde sve okolnosti oko poštovanja ljudskih prava optuženih, nakon čega im je i ukinut pritvor.

Prijatelji i poznanici, kako navode Novosti, opisuju Kristijana Krstića kao izuzetno inteligentnu osobu i adrenalinskog zavisnika, ali kažu i da je sklon promenama identiteta i mesta boravka. Činjenica je da Krstići više nisu na prijavljenoj adresi u Nišu, u šta se uverila i policijska patrola još 27. avgusta, postupajući po nalogu beogradskog Višeg suda.

Na njihovoj adresi u Nišu boravi samo izvesna žena koja se stara o njihovo četvoro maloletne dece, od kojih najmlađe ima devet meseci, a najstarije 15 godina. Ista situacije je i sa Markom Pavlovićem čija supruga je potvrdila policiji da ne zna gde se on nalazi. Zanimljivo je da je sud svim optuženima oduzeo putne isprave baš zbog opasnosti od bekstva. Kristijan ima i državljanstvo Australije, a u Manili poseduje nekretnine. Ksenija je državljanka Filipina, dok prema nekim saznanjima koristi i slovenačko ime i prezime, kao i njihovu putnu ispravu.

Ksenija je pod pritiskom javnosti pre tačno godinu dana puštena iz pritvora, jer je postojala bojazan da će se poroditi u neuslovnoj pritvorskoj jedinici u Beogradu. U ovom trenutku nejasno je ko se brine o deci, jer nas je Centar za socijalni rad obavestio da je njihovo starateljstvo nad mališanima prekinuto 23. jula, odnosno kada je ukinut pritvor njihovim roditeljima i da je proverama na terenu utvrđeno da se roditelji nalaze u kući i da se brinu o svojoj deci.

Nišlije su osumnjičene, kako tvrde tužioci u Teksasu, da su učestvovale u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi. Kako se navodi u optužnici, oni su "ciljali investitore širom planete, uključujući nekolicinu na severu Teksasa, navodeći ih da 'investiraju' u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta. Oni su se predstavljali kao 'lider na svetskom tržištu binarnih opcija' i hvalili se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata, obećavajući refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog".

Kurir.rs/Novost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track