ŠEF KOLUMBIJSKOG KARTELA SNABDEVAO POLA SVETA DROGOM: Eskobarov naslednik radio s kavčanima?!
Foto: Printscreen YouTube

hapšenje

ŠEF KOLUMBIJSKOG KARTELA SNABDEVAO POLA SVETA DROGOM: Eskobarov naslednik radio s kavčanima?!

Crna Hronika -

Uhapšeni Dario Antonio Usuga (50), prema tvrdnjama kolumbijskog dnevnika Semana, sarađivao je s balkanskim kriminalcima

Dario Antonio Usuga (50), zvani Otonijel, vođa narko-kartela koji je bio najtraženiji begunac još od zloglasnog Pabla Eskobara, navodno je sarađivao i s balkanskim kartelom, a kako je otkrio kolumbijski dnevnik Semana, u dosijeu u koji je ovaj portal imao uvid postoje dokazi o pregovorima sa meksičkim kartelima, kalabrijskom i sicilijanskom mafijom, ali i klanom s Balkana!

Podsetimo, Dario Antonio Usuga, najveći trgovac drogom u Kolumbiji, uhapšen je pre dva dana. U akciji su učestvovali 500 specijalaca i 22 helikoptera.

Međunarodne veze

- Da bi učvrstio mrežu za ilegalnu trgovinu, Otonijel je uspostavio međunarodne veze u Panami, Meksiku, Dominikanskoj Republici i Belgiji. Dosije kome je Semana imala pristup sadrži izveštaj o pregovorima sa predstavnicima meksičkih kartela, kalabrijske i sicilijanske mafije iz Italije i organizacija za trgovinu drogom s Balkana - navodi kolumbijski dnevnik. - Kokain nije slao samo u SAD već i u Evropu. Zapravo, slao je najveću količinu droge iz Kolumbije, a naplaćivao je i to što je omogućavao prolaz kokaina do krajnjeg odredišta. Ovo je najteži udarac nanet krijumčarima droge iz Kolumbije, uporediv jedino s padom Pabla Eskobara.

Hapšenje u džungli

SAD nudile nagradu od pet miliona dolara

Otonijel, kako je preneo dnevnik Semana, živeo je u nepristupačnoj oblasti, u džungli u opštini Nekokli. Kretao se najčešće na konjima ili mazgama, a strogo je vodio računa da ne koristi sredstva komunikacije koja bi ga otkrila, poput mobilnog telefona. Na ranču su otkrivene zalihe hrane, ali su pronađeni i lovački psi koje je čuvao. On će, kako navode, biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, a pored optužbi za trgovinu drogom, suočiće se i sa optužbama za ubistva, otmice, terorizam, ali i zlostavljanje maloletnika, koje je vrbovao i primoravao ih da postanu deo njegovog klana. Za informaciju koja bi dovela do njega Stejt department je nudio nagradu od pet miliona dolara.

akcija Musala
foto: MUP Srbije

Podsetimo, prethodnog meseca uhapšena je 61 osoba povezana s balkanskim kartelom, za koji je otkriveno da je sarađivao s kavačkim klanom. Vođa kartela, misteriozni Tito, još jednom je izbegao hapšenje, ali su uhapšeni njegovi najbliži saradnici.

Među uhapšenima tada se našao i crnogorski državljanin sa boravištem u Novom Sadu Nebojša P. (50), zvani Nebo.

Akcija "Musala"

- U akciji "Musala", koja je bila usmerena protiv balkanske mafije, učestvovalo je osam zemalja, među kojima je bila i Srbija. Otkriveno je da je reč o kriminalnoj grupi koja se povezuje s kavačkim klanom i koja se, pored trgovine drogom, bavila i drugim krivičnim delima - krađama, pranjem novca, iznudama, otmicama i ubistvima. Upravo kolumbijska policija ima dokaze i da su kupovali i prodavali fudbalere širom sveta kako bi novac zarađen od kokaina ubacivali u legalne tokove. Ova njihova delatnost pomogla je i istražiteljima, jer je praćen trag novca od prodaje igrača - preneo je španski Abc.es, ne navodeći o kojim fudbalskim transferima je reč.

Kurir.rs/ E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja