BRUTALNO PRETUKAO MLADIĆA I NANEO MU TEŠKE POVREDE: Ivan Kontić u sudnici opet 1. decembra
Foto: Kurir

održano pripremno ročište

BRUTALNO PRETUKAO MLADIĆA I NANEO MU TEŠKE POVREDE: Ivan Kontić u sudnici opet 1. decembra

Crna Hronika -

U Višem sudu u Novom Sadu danas je održano pripremno ročište Nikšićaninu Ivanu Kontiću (31), optuženom da je 24. avgusta prošle godine u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu, prebijanjem pokušao da ubije Miljana Mandića (29) iz Beograda.

Današnji pretres bio je zatvoren za javnost, pošto je reč o pripremnom ročištu, koje je inače trajalo oko četiri sata. Nezvanično saznajemo da je glavni pretres zakazan za 1. decembar.

- Danas je održano pripremno ročište u predmetu Kontić i drugi. Ovo je prvi put da smo imali priliku da iznesemo pred sudom stavove odbrane u vezi činjeničnih i pravnih pitanja bez ometanja od strane organa postupka i prvi put je zapisnik sačinjen tačno i nepristrasno bez očigledne tendencije ka malicioznoj interpretaciji svega što je rečeno u korist odbrane, kao što je do sada bio slučaj pred tužilaštvom - kaže za Kurir jedan od branilaca Ivana Kontića, Dejan Bugarski.

Kako dalje navodi advokat, odbrana Kontića ne osporava da je kritičnom prilikom došlo do tuče između Kontića i oštećenog, ali ceneći sve okolnosti pod kojima se desio ovaj krivično pravni događaj, ni u kom slučaju se ne može raditi o krivičnom delu ubistva u pokušaju, jer za to ne postoje dokazi, niti objektivni uslovi inkriminacije, a na šta je ukazano sudu navođenjem konkretnih činjenica iz predmeta i pozivanjem na dokaze koje je tužilaštvo potpuno izostavilo, kao da ne postoje u ovom krivičnom predmetu, iako su prema odredbama zakonu imperativnog karaktera, jasno obavezani da postupaju na način na koji će nepristrasno razmotriti i ceniti dokaze koji idu, kako na štetu okrivljenog, tako i u korist istog.

- Zaista je neverovatno da uprkos činjenici postojanja dokaza u ovom predmetu na osnovu kojih se na nesumnjiv način utvrđuje da kritičnom prilikom oštećenom život nije bio u opasnosti, Kontića ipak drže u pritvoru duže od godinu dana za navodni pokušaj ubistva.

Miljan Mandić
Miljan Mandićfoto: Privatna Arhiva

Nažalost, do sada je ovaj predmet vođen pod očiglednim uticajem medija, a usled čega je zbog stalnog kršenja prezumpcije nevinosti, afektivno obojeno tužilaštvo potpuno neosnovano nametnulo pravnu kvalifikaciju, za koju nemaju dokaza, a sve u strahu od osude javnog mnjenja.

Verujem da će ovaj sud odoleti pritisku medija i da će uzeti u obzir sve dokaze i ceniti ih na zakonit način i da će nakon toga biti doneta sudska odluka koja će se zasnivati samo na raspoloživim dokazima, a ne na paušalnim, neosnovanim i zaista neprofesionalnim stavovima kao sto je bio do sada slučaj sa tužilaštvom - zaključio je advokat Dejan Bugarski.

Da podsetimo, Kontić se tereti da je 24. avgusta prošle godine brutalno pretukao Mandića, a snimak nasilja zgrozio je javnost. Posle tuče on je pobegao, a uhapšen je 11, oktobra u Podgorici i izručen Srbiji.

Kontić se nalazi u pritvoru koji mu je poslednjom odlukom suda produžen i može da traje do početka decembra, nakon čega će se ponovo razmatrati da li i dalje postoje razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru.

On je u decembru 2020. godine izručen Srbiji iz Crne Gore, pošto je po poternici Srbije uhapšen 11. oktobra u Podgorici nakon mesec dana od pokretanja postupka protiv njega.

Optužnicom su obuhvaćeni i O.L. i L.V, koji se terete za krivično delo učestvovanje u tuči, odnosno za krivično delo pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

S. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track