VEŽBA SISTEM 2021: Pripadnici MUP i civilnog sektora u najvećoj akciji u poslednjih 30 godina evakuišu građane iz katastrofa!
Foto: MUP

najava

VEŽBA SISTEM 2021: Pripadnici MUP i civilnog sektora u najvećoj akciji u poslednjih 30 godina evakuišu građane iz katastrofa!

Crna Hronika -

U petak će se na 50 lokacija u Srbiji održati vežba "Sistem 2021.", a načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić objašnjava za Kurir da je ovo najveća vežba izvedena u poslednje tri decenije!

Kako je načelnik Čaušić naveo, reč je o vežbi provere sistema zaštite i spasavanja, a od osamdesetih godina prošlog veka ovakva vežba nije prikazana.

akcija
akcijafoto: MUP

- U vežbi "Sistem 2021." učestvovaće 8.000 ljudi, noseća organizacija je Sektor za vanredne situacije, ali će tu biti i pripadnici gotovo svih organizacionih jedinica MUP - Žandarmerija, Helikopterska jedinica, Uprava policije, Uprava granične policije, ali i sektori iz MUP - kaže Čaušić i navodi da ovog puta imamo kao učesnike i Gorsku službu spasavanja, Crveni krst, Vojsku Srbije, ali i gradske štabove za vanredne situacije, specijalizovane jedinice civilne zaštite, dobrovoljna vatrogasna društva, Srpsko-ruski humanitarni centar iz Niša, javna preduzeća, lokalna komunalna preduzeća i privredne subjetke od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje:

Kolege iz RS

- Vežba ima i prekogranični karakter, jer će sa nama biti i kolege iz Republike Srpske sa kojima ćemo provežbavati evakuaciju stanovništva u delovima oko reke Drine.

vežba
vežbafoto: MUP

"Sistem 2021." održaće se u 24 grada i 26 opština, od Subotice i Sombora, pa preko Kraljeva, Kragujevca, Loznice, Kladova, sve do Leskovca.

Realne situacije

- Mi provežbavamo realne opasnosti iz procene rizika, a sve procedure će se poštovati kao da se zaista dešava katastofa. Vežba će biti prilagođena svakom gradu u kome se odvija, pa ćemo tako, na primer, u Novom Sadu imati tehničko-tehnološki akcident, u Kruševcu hemijski, dok ćemo u Loznici imati prikaz evakuacije slabo pokretnih i nepokretnih lica koja su najugroženija kada dođe do katastrofe - zaključio je naš sagovornik.

Kurir.rs/ J.Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track