SMANJENA KAZNA PIJANOM VOZAČU BMW: Saša Blagojević dobio 6 godina robije za nesreću u kojoj mu je POGINUO DRUG!
Srba Živković, Foto: Marko Smiljković, Instagram

Presuda Apelacionog suda u nišu

SMANJENA KAZNA PIJANOM VOZAČU BMW: Saša Blagojević dobio 6 godina robije za nesreću u kojoj mu je POGINUO DRUG!

Crna Hronika -

On je prvostepenom presudom Višeg suda u Nišu 6. septembra bio osuđen na sedam godina zatvora

Apelacioni sud u Nišu preinačio je presudu Saši Blagojeviću (28) iz Gornje Vrežine i smanjio mu kaznu na šest godina zatvora za težak udes u kojem je 1. novembra prošle godine poginuo njegov drug Srba Živković (20) iz istog mesta.

Blagojević je prvostepenom presudom Višeg suda u Nišu 6. septembra bio osuđen na sedam godina zatvora, jer je vozeći pijan sa 1,3 promila alkohola u krvi automobil marke BMW, bez položenog vozačkog ispita, u kružnom toku na Bulevaru Nikole Tesle izleteo sa kolovoza i udario u zgradu “Nišauta“, usled čega je Živković, koji je bio suvozač, stradao na licu mesta.

Žalbe su uložili i branilac Blagojevića, advokat Andrija Krasić, i Više javno tužilaštvo u Nišu, ali je Apelacioni sud nakon većanja usvojio žalbu odbrane kao osnovanu i preinačio presudu u delu odluke o kazni, umanjujući je za godinu dana.

Blagojevićev branilac advokat Krasić, u žalbi je naveo da u prvostepenoj presudi sud nije u dovoljnoj meri cenio olakšavajuće okolnosti na njegovoj strani, posebno ukazujući na doprinos oštećenog posledici koja je nastupila. On je istakao da nastradali mladić Srba Živković nije bio vezan zaštitnim pojasom u vreme nezgode, što, po njegovim navodima, proizilazi iz nalaza veštaka i obdukcionog zapisnika.

Srba Živković
foto: Instagram, M.S.

- Po nalaženju Apelacionog suda, osnovano se žalbom branioca optuženog ukazuje da prvostepeni sud nije cenio sve olakšavajuće okolnosti utvrđene tokom postupka na strani optuženog, prvenstveno da je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog dela kao i doprinos oštećenog nastaloj posledici.

S toga je, imajući u vidu zakonski okvir propisane kazne za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i utvrđene olakšavajuće okolnosti kao i odredbu člana 55a KZ kojom je definisan višestruki povrat, prvostepenu kaznu preinačio u pogledu odluke o krivičnoj sankciji i optuženog Sašu Blagojevića osudio na kaznu zatvora u trajanju od šest godina u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru, od 1. novembra 2020.godine do upućivanja osuđenog u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija - stoji u odluci Apelacionog suda.

Kako je objašnjeno, ovakvom presudom je ispoštovan uslov da višestrukim povraticima bude izrečena kazna koja je veća od polovine raspona propisane kazne.

Naime, raspon propisane kazne, po članu 55a KZ koji reguliše sankcije za višestruke povratnike, predstavlja razliku između posebnog maksimuma i posebnog minimuma pa se polovina kazne izračunava tako što se navedena razlika podelu brojem dva. To znači kada se od posebnog maksimuma koji za ovo krivično delo iznosi 12 godina oduzme posebni minimum koji je dve godine i dobijeni broj 10 podeli sa dva dobija se polovina raspona kazne koja iznosi pet godina.

- Imajući u vidu napred navedeno, Apelacioni sud je Sašu Blagojevića osudio na kaznu zatvora od šest godina koja predstavlja kaznu iznad polovine raspona propisane kazne - stoji u obrazloženju odluke Apelacionog suda u Nišu.

Niš, pogibija, Srba Živković
foto: Kurir/M.S., Instagram

Sa druge strane Više javno tužilaštvo je žalbom tražilo kaznu u dužem trajanju smatrajući da prvostepeni sud nije primenio odredbe člana 55a Krivičnog zakonika kojima je regulisan višestruki povrat, imajući u vidu da se radi o licu koje je višestruki povratnik u izvršenju krivičnog dela, ali je, imajući u vidu sve navedeno, žalba odbijena kao neosnovana a prvostepena presuda u nepreinačenom delu je potvrđena.

To znači da Blagojeviću ostaje izrečena zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina u koju se neće uračunati dužina zatvorske kazne, kao i mera obaveznog lečenja alkoholičara.

Apelacioni je odbio i deo žalbe VJT kojim se traži da od Blagojevića bude oduzeto vozilo BMW kojim je počinio težak udes, ističući da za to nisu ispunjeni zakonsku uslovi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track