GROF ROBIJAO SVUDA PO EVROPI, PA SE VRATIO U SRBIJU DA SE SMIRI: Poznati kriminalac poginuo sa 39 godina, ali ne od metka
Foto: Printscreen

dočekao kraj snimanja "vidimo se u čitulji"

GROF ROBIJAO SVUDA PO EVROPI, PA SE VRATIO U SRBIJU DA SE SMIRI: Poznati kriminalac poginuo sa 39 godina, ali ne od metka

Crna Hronika -

Đuro Radonjić Grof bio je čuveni kriminalac s kraja prošlog veka. Stradao je sa 39 godina, ali ne od metka kao većina njegovih "kolega", već u saobraćajnoj nesreći.

Rođen je u Crnoj Gori, a u Beograd je stigao preko KiM kada je imao 15 godina. Brzo po dolasku dobio je nadimak Grof, zbog specifičnog stila oblačenja, ali i zbog toga što je uvek bio okružen lepim ženama.

Zbog preke naravi često je bio vinovnik tuča po Beogradu, čime je počeo da se dokazuje u kriminogenim krugovima, a kasnije je "uplovio" u poslove vezane za prostituciju, i to takoreći neplanirano. Prijatelji koji su bili hapšeni često su mu na čuvanje ostavljali "devojke noći", pa je, malo po malo, Grof ulazio sve dublje u taj posao.

Đuro Radonjić Grof, Đuro Radonjić
foto: Printscreen

Kada mu je Beograd postao mali, otisnuo se preko granice, gde je često bio iza rešetaka.

U zatvorima po Nemačkoj, Austriji, Holandiji i Italiji proveo je ukupno 11 i po godina. Ostao je upamćen da mu nijedna kazna, za razliku od većine srpskih robajaša po zapadnoj Evropi, nije skraćena ni za dan.

Đuro Radonjić Grof, Đuro Radonjić
foto: Printscreen

Često je javno govorio kako je, posle ubistva Ljube Zemunca, kog je 1986. u Frankfurtu ubio Goran Vuković Majmun, uticaj srpskih kriminalaca u Evropi znatno opao, te da su prevlast preuzeli Hrvati i Albanci.

Za razliku od mnogih drugih aktera, Grof je dočekao kraj snimanja dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji".

Đuro Radonjić Grof, Đuro Radonjić
foto: Printscreen

"Svakako je lepše imati ženu i decu nego voditi ovakav život", rekao je Đurović u tom filmu najavljujući da želi da se smiri i povuče iz kriminala.

Poginuo je 1998. godine u strašnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na Ibarskoj magistrali. Očevici i prijatelji su izjavili da je uprkos "besnim" automobilima koje je imao u vlasništvu, u trenutku udesa vozio "neki krš - juga ili stojadina".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track