BIZARNO: Spomenik od 200 kilograma poklopio čoveka na groblju i umalo ga ubio! Evo šta kažu iz komunalnog preduzeća (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

sombor

BIZARNO: Spomenik od 200 kilograma poklopio čoveka na groblju i umalo ga ubio! Evo šta kažu iz komunalnog preduzeća (FOTO)

Crna Hronika -

Nedeljko Šćekić (50) povređen je u Somboru, a preživeo je zahvaljujući prijatelju s kojim je obilazio večnu kuću njegovih roditelja

Nedeljko Šćekić (50) povređen je kad je na njega 27. novembra, dok je s prijateljem bio na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru, pao spomenik.

Kako je za Kurir ispričao Danijel Mirkov, prijatelj povređenog Šćekića, oni su tog dana zajedno otišli na groblje kako bi posetili grob Danijelovih roditelja.

- U poslednjih šest meseci zbog smrtnog slučaja u porodici često idem na groblje, a tog dana je sa mnom krenuo i moj prijatelj Nedeljko. Došli smo do groba mojih roditelja, ja sam se sagnuo da zapalim kandilo, a Nedeljko je stajao pored mene - počinje priču Mirkov:

povređeni šćekić i njegov prijatelj
povređeni šćekić i njegov prijateljfoto: Privatna Arhiva

- Nedeljko je mirno stajao, kako se i stoji na groblju, kad je odjednom iza njega pao nadgrobni spomenik. Reč je o velikom kamenom spomeniku sa zapuštenog grobnog mesta, koji je bukvalno poklopio mog prijatelja. Video sam kako se krv sliva ispod nadgrobne ploče - navodi Mirkov.

Gubio svest

Opisujući dramu koja se dešavala na groblju u Somboru, Mirkov kaže da je srećom ostao pribran.

- Kamena ploča teška 200 kilograma zarobila je mog druga, a ja sam nekako počeo da ga izvlačim. Nije mi ni sada jasno kako sam uspeo to da uradim, sve se dešavalo nekoliko minuta. Pošto sam medicinski radnik, izvukao sam ga i postavio u odgovarajući položaj, a potom pozvao Hitnu pomoć - objašnjava naš sagovornik:

Sombor
foto: Privatna Arhiva

- Zajedno s lekarskom ekipom odvezli smo ga u bolnicu, gde su mu konstatovane teške povrede. Napominjem da je Nedeljko bio sav u krvi, mogao je da se uguši, a utvrđeno je da mu je naprsla jedna kost, kao i da ima nagnječenja. On je na groblju čak i gubio svest. Mirkov navodi da je Šćekić po zanimanju vozač, te da je zbog povrede sprečen da radi.

- On i dalje ne ide na posao, ima glavobolje i ne oseća se dobro, a treba da obavi i neke dodatne preglede - ispričao je za Kurir Mirkov.

Apel

Kako kaže, na Velikom pravoslavnom groblju u Somboru postoji veliki broj izuzetno starih spomenika, koji datiraju iz 18. veka, a zapušteni su.

- Cilj naše priče je da se podigne bezbednost i da apelujemo na nadležne da se ovo reši, jer je moj prijatelj preživeo, a ne smem ni da mislim šta bi se dogodilo da je pao na neku stariju osobu, dete ili ženu. Isto tako, apelujem i na građane da budu obazrivi - zaključio je Mirkov i dodao da će on i prijatelj podneti prijavu protiv komunalnog preduzeća.

Sombor
foto: Privatna Arhiva

Komunalno preduzeće

Lažu, okliznuo se i srušio spomenik

Kurir je juče stupio u kontakt s komunalnim preduzećem JKP "Prostor", koje je nadležno za ovo groblje, a oni tvrde da navodi Mirkova i Šćekića nisu tačni.

- Spomenik nije pao sam od sebe, već ga je dotični gospodin slučajno povukao na sebe (jer se okliznuo pored spomenika). Naravno da smo obavešteni. Bili smo sa sinom od gospodina koji je, nažalost, povređen, koji je došao i ponudio se da otkloni štetu na nastalom spomeniku. Ovo je drugi slučaj za proteklih 10 godina da je na ovakav način - "slučajno" - pao spomenik. Pre par godina se jedno dete penjalo i srušilo jedan spomenik, no na sreću nije bilo povređenih - rekao je izvršni direktor Slobodan Stevančev.

Hronologija

Na grobljima ginula i deca

x mart 2013. Na starom seoskom groblju u Borči u Beogradu poginuo je Bećir Kurtišević (48) kad je na njega pao spomenik

x jun 2013. U Novom Miloševu kod Bečeja nadgrobna ploča pala na dečaka (9), a on je od povreda preminuo na putu do bolnice

x oktobar 2013. Devojčica (9) poginula kad je na nju na groblju u Šljivovcima kod Malog Crnića pao spomenik od 90 kilograma

x april 2018. Dečak (12) poginuo na Špitaljskom groblju u Leskovcu kad mu je na glavu pala mermerna nadgrobna ploča

Kurir.rs - J. Ivić - B. Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track