Sekulić učesnik sumnjivih nabavki i u Crnoj Gori?!

Slučaj Agrobanka

Sekulić učesnik sumnjivih nabavki i u Crnoj Gori?!

Crna Hronika -
Za Sekulićevu fabriku "Novit farm" u Crnoj Gori od marta 2011. godine pokrenut je stečaj, a ona je do tada, najverovatnije proizvodila lekove i za crnogorsko tržište

PODGORICA - Radoslav Sekulić, koji je u Srbiji priveden zbog sumnji da je učestvovao u malverzacijama u slučaju "Agrobanka", bio je učesnik sumnjivih nabavki i u Crnoj Gori u vreme kada je ministar zdravlja bio sadašnji gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, pišu podgoričke "Vijesti".

List podseća da su dve Sekulićeve farmaceutske firme "operisale" i u Crnoj Gori.Podgorički nedeljnik "Monitor" je pre dve i po godine pisao o sumnjivim nabavkama lekova u Crnoj Gori pod zaštitom tadašnjeg ministra zdravlja, sadašnjeg gradonačelnika Podgorice, preko Sekulićevih "Best farma" iz Ivanjice i "Habit Meda" iz Lihtenštajna.

Za Sekulićevu fabriku "Novit farm" u Crnoj Gori od marta 2011. godine pokrenut je stečaj, a ona je do tada, kako piše nedeljnik, najverovatnije proizvodila lekove i za crnogorsko tržište.

Prema dokumentaciji koju je "Monitor" tada prikupio, Mugoša je sredinom 2000. godine izabrao Sekulića kao partnera za nabavku lekova.

Sekulić je i tada bio poznat kao biznismen koji je nakon što je preko veze oslobođen optužbi za izbegavanje plaćanja carina u SFRJ posle Osme sednice postao direktor carine, a na tom mestu ga je potom nasledio Mihalj Kertes.

Tokom režima Slobodana Miloševića, Sekulić je, kako se navodi, bio uticajan član JUL-a i akter nekoliko velikih političkih i privrednih afera u Srbiji.

Ukupna vrednost prispelih lekova od "Best farma" u Crnoj Gori od jula do oktobra 2000. godine iznosi 3,7 miliona maraka, o čemu je Mugoša bio obavešten od "Montefarma".

"Montefarma" je, kako se navodi, upozorila Mugošu da se na lageru prave zalihe leka "diazepama" dovoljne za petogodišnje potrebe crnogorskog zdravstva, a rok upotrebe pristiglih ističe 2002. godine, da "euceptila" ima za tri godine, "bactimola", za 23 meseca, a da novi kontingenti samo pristižu.

"Imajući u vidu navedene podatke, kao i činjenicu da niko iz Apotekarske ustanove nije učestvovao u planiranju i naručivanju ovih količina lekova proizvođača "Best farma", to molimo za Vaše angažovanje oko prevazilaženja nastalog problema, odnosno povraćaja svih lekova čije količine prevazilaze godišnje potrebe zdravstva Crne Gore", zamolili su iz "Montefarma", ali odgovora Mugoše nije bilo, tvrde "Vijesti".

Umesto reakcije, kako se navodi, u novembru 2000. godine u carinska skladišta pristiže novi kontingent i to sumnjivih lekova vredan 2,4 milona maraka od "Habit meda", Sekulićeve kompanije registrovane u Lihtenštajnu.

"Vijesti" navode da sadašnji dirketor apotekarske ustanove "Montefarm" Budimir Stanišić nije bio dostupan za medije, kako bi odgovorio do kada je Sekulić snabdevao crnogorsko tržište lekovima i da li je neka njegova firma još na listi snabđevača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track