PIJAN IZBO PODSTANARA, OVAJ UZEO OKLAGIJU I UMLATIO GA! Presuda za teške povrede u četvrtak
Foto: Shutterstock

završeno suđenje

PIJAN IZBO PODSTANARA, OVAJ UZEO OKLAGIJU I UMLATIO GA! Presuda za teške povrede u četvrtak

Crna Hronika -

U novosadskom Višem sudu završeno je suđenje Lazaru Jovanoviću (48) i Veselinu Džeferoviću (59), koji su zbog prošlogodišnjeg međusobnog sukoba u Petrovaradinu optuženi za pokušaj ubistva i za nanošenje lakih telesnih povreda.

Kako prenosi portal dnevnik.rs, prema navodima optužnice, Lazar Jovanović iz okoline Bele Crkve, koji ima boravište u Novom Sadu, tereti se da je u stanju teškog pijanstva nakon svađe i fizičkog sukoba pokušao kuhinjskim nožem da ubije drugookrivljenog Veselina Džeferovića (59), koji je stanovao kao podstanar na pomenutoj adresi. On mu je, prema optužnom aktu, zadao tri uboda sečivom dugim dvadesetak centimetara u predelu grudi i trbuha, nakon čega mu je ovaj drugi uzvratio s dvadesetak udaraca drvenom oklagijom u glavu.

Branioci obojice tražili su u završnim rečima oslobađajuće presude za svoje branjenike, dok je tužilac smatrao da je sve dokazano i potkrepljeno veštačenjima u vezi s pomenutim krivičnim delima i tražio za obojicu, koji su u kritičnom momentu bili pijani i u stanju bitno smanjene uračunljivosti, dodatno meru obaveznog lečenja od zavisnosti od alkohola. Zamenik Višeg javnog tužioca Slobodan Josimović naveo je juče da je Jovanović prvi napao, ali da je ovaj drugi, nakon što mu je izbio oklagijom nož iz ruke, nastavio više od 18 puta da ga udara oklagijom, iako mu život više nije bio ugrožen.

Trgovište, policija, saobraćajna policija, pijani vozač, trežnjenje
foto: T. S.

Branilac prvookrivljenog advokat Jovan Radanović istakao je za svoga branjenika da je neosuđivan i blage naravi dok je naglasio da je drugooptuženi osuđivan sedam puta i odležao do sada 14 godina robije.

- Tvrdim da delo nije nastalo na način opisan u optužnici. Svako od nas ima instinkt za odbranu porodice, imovine i, naravno, sopstvenog života. Ovde se radi o nužnoj odbrani, a ne o krivičnom, odnosno protivpravnom delu. Moj branjenik je trpio fizičko i psihičko nasilje od drugooptuženog - dodao je on, prenosi portal dnevnik.rs.

Branilac drugookrivljenog Džeferovića advokat Nikola Travica naveo je da njegov branjenik nije počinio delo iz optužnice nanošenja lakih telesnih povreda, a da se, zapravo, radilo o odbijanju napada.

- On je, prema optužnici, dobio status okrivljenog, umesto oštećenog jer je Jovanović s umišljajem hteo da ga liši života. Štitio je sebe, postupajući, pre svega, životno logično, u trenutku kad je bio životno ugrožen hteo je da spreči napad, kad je zadobijao ubode. Ovde se zanemaruje nužna odbrana, a nismo saslušali nijednog očevica, dok je jedini svedok koji je bio u stanu kritičnom prilikom preminuo nakon davanja iskaza u tužilaštvu - napomenuo je advokat Nikola Travica.

Predsednica veća sudija Nataša Nikolić zakazala je izricanje presude za četvrtak.

(Kurir.rs/M. Vujačić/dnevnik.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track