POLICAJAC PO MIGRANTU DOBIJAO 40 EVRA! Taksisti javljao gde su raspoređene policijske patrole, a onda su kretali u tajnu akciju!
Foto: MUP Srbije

nelegalno prebacili 67 migranta

POLICAJAC PO MIGRANTU DOBIJAO 40 EVRA! Taksisti javljao gde su raspoređene policijske patrole, a onda su kretali u tajnu akciju!

Crna Hronika -

U razgovoru sa kolegama dolazio je do informacijama gde će i u koje vreme biti raspoređene policijske patrole. Zatim je članovima kriminalne grupe dojavljivao kuda smeju da prolaze sa migrantima

Avganistanac S. I. sa prebivalištem u Beogradu zajedno sa još sedmoricom muškaraca organizovao je kriminalnu grupu koja se bavila prebacivanjem migranata iz Srbije do Rumunije.

Kako se saznaje u Tužilaštvu za organizovani kriminal oni su za dva meseca uspeli da nelegalno prebace 67 migranta. Ločištičku pomoć pružao im je policajac D. K. iz PS Plandište.

Po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka juče su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Odeljenja za suzbijanje trgovine ljudima i krijumčarenja ljudi lišili slobode osam lica i to: S.I., M.V., D.K., M.P., S.J., D.B., D.V., i Ž.Ć., zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljen prelazak državne ganice i krijumčarenje ljudi.

Članovi organizovane kriminalne grupe su u periodu od 11. juna do 4. avgusta ove godine, organizovali na teritoriji Republike Srbije (opštine Vršac i Sečanj) prihvat ilegalnih migranata i njihov nedozvoljen tranzit preko Srbije, a u cilju njihovog nedozvoljenog prelaza državne granice Republike Srbije sa Republikom Rumunijom za 67 ilegalna migranata neutvrđenog državljanstva.

- Pripadnici organizovane kriminalne grupe koju je predvodio S.I., je kao organizator organizovane kriminalne grupe imao zadatak da pronađe migrante zainteresovane za ilegalno prebacivanje u zemlje zapadne Evrope, zatim da pronađe vozače koji migrante treba da prevezu od mesta Vršački rit do mesta Konak, koji se nalazi u neposrednoj bilizini državne granice sa Rumunijom, da pronađe i angažuje vodiče u cilju ilegalnog prebacivanja i da organizuje primanje novca - kaže naš izvor iz istrage.

Migranti
foto: MUP Srbije

Osumnjičeni M. V. koji je radio kao taksista imao je zadatak da preuzme i smesti migrante i omogući tranzit do mesta Konak, kao i da angažuje D. K., policijskog službenika iz PS Plandište D.K., koji bi mu je "čistio put" odnosno obaveštavao M. V. o prisutnosti policijskih patrola duž rute kretanja.

- Istražitelji su došli do informacija da je policac za “posao” uzimao za sebe 40 evra po svakom migrantu. U razgovoru sa kolegama dolazio je do informacijama gde će i u koje vreme biti raspoređene policijske patrole. Zatim je članovima kriminalne grupe dojavljivao kuda smeju da prolaze sa migrantima - kaže izvor blizak istrazi.

Prema informacijama, njega je u “posao” uveo taksista M. V.

- Tokom prebacivanja migranata on je bio u stalnom kontaktu sa policajcem. Pripadnik MUP-a ga je navodio kojim putem da vozi i tako izbegava saobraćajnu policiju- dodaje naš izvor.

Takista je imao zadatak da u napuštenoj fabrici u Vršačkom ritu preuzima migrante i vozi ih do mesta Konak. Tu ih je predavao stranom vodiču koji je migrante pešice vodio kroz slabo pristupačn predele kako bi zaobilazili državnu granicu sa Rumunijom. On je po turi dobijao 50 evra. Imao je obavezu da u napuštenu fabriku donosi i hranu kako bi se migranti nahranili - dodaje izvor.

Svim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track