SRBI UHAPŠENI U ŠVAJCARSKOJ: Ženama nudili dobar posao i odličnu zaradu, PA IH MALTRETIRALI I ISKORIŠĆAVALI KAO ROBLJE
Foto: EPA

Užas u srcu Evrope

SRBI UHAPŠENI U ŠVAJCARSKOJ: Ženama nudili dobar posao i odličnu zaradu, PA IH MALTRETIRALI I ISKORIŠĆAVALI KAO ROBLJE

Crna Hronika -

Posle trogodišnje istrage koja je vođena u poznatom planinskom turističom mestu Gštad u Švajcarskoj, policija je uhapsila tri osobe srpskog porekla zbog sumnje da su godinama eksploatisali žene iz Srbije kojima su prvobitno nudili odličnu zaradu i lak posao, a zatim ih držali u nehumanimn uslovima i terali ih da za mali novac rade kao čistačice i dadilje.

Kako javlja švajcarski portal lecanton27.ch pozivajucći se na švajcarsku novinsku agenciju ATS/SDA, nakon što je razotkriven sistem iskorišćavanja žena za rad u luksuznom odmaralištu u regionu Bernese Oberland, policija je uhapsila dve žene od 64 i 43 godine i muškarca (71) .

Kako je navedeno, reč je o zlostavljanju čak 40 žena u periodu od 2013. godine, a ovaj šokantni slučaj otkriven je pre tri godine, kada su nadležni organi pokrenuli istragu i krenuli u prikupljanje svih neophodnih dokaza za hapšenje. Organizatori ovog krivičnog dela sada će se konačno naći pred sudom.

švajcarska policija
foto: AP

Žene koje su praktično držane kao roblje imale su između 29 i 53 godine starosti i one su, piše lecanton27.ch, bile na prevaru dovedene u Švajcarsku jer im je obećan lak i dobro plaćen posao sa šansom za radnu dozvolu u toj zemlji, a bi se potom njihovi životi pretvorili u pakao. U Gštadu su morale naporno da rade bez radne dozvole, sa mizernim platama, nije im bilo dozvoljeno da se slobodno kreću i živele su u lošim uslovima. Portal navodi da su nesrećne žene spavale na dušecima na podu ili na ležaljkama i da je higijena bila minimalna.

Osim toga, navodi lecanton27.ch, žene su redovno vređane, ponižavane, prećeno im je i bile su izložene pritisku, saopštili su juče javni tužilac i policija kantona Bern. Takođe, one su morale da budu dostupne u svakom trenutku, a nekada su radile i po 17 sati dnevno.

Prema informacijama portala lecanton27.ch, starija žena koja je uhapšena se nalazi u pritvoru, dok je drugo dvoje osumnjičenih pušteno iz pritvora. Svo troje su, navodno, delimično priznali učešće u delu i pojaviće se pred sudom.

(Kurir.rs/ lecanton27.ch)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track