TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SRBIJU PROŠLE GODINE: Trojica mladih radnika poginula u fabrici raketa u Leštanima!
Foto: Kurir, Printscreen/Instagram, Printscreen/Facebook

NAJVEĆA NESREĆa 2021.

TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SRBIJU PROŠLE GODINE: Trojica mladih radnika poginula u fabrici raketa u Leštanima!

Crna Hronika -

Miljan Jojić, Miloš Saković i Bojan Ružić, radnici "Edepro", stradali su u najvećoj havariji koja se prošle godine dogodila u ovoj fabrici namenske industrije u Leštanima, nadomak Beograda.

Nesreća se dogodila krajem novembra, kada su u podrumu fabrike, najverovatnije prilikom transporta ispale rakete i detonirale. Od siline eksplozije radnici su, kako su posvedočili očevici, leteli po brdima. Veliki broj raketa izleteo je iz fabričkog kruga i pogodio kuće meštana Leštana.

krater na mestu fabrike
krater na mestu fabrikefoto: Zorana Jevtić

- Miloš je u utorak otišao na posao i od tada ga nismo videli, ni čuli. Nema ga, nedostupan mu je telefon. Majka nema snage da govori - rekla je za Kurir posle tragedije Miloševa strina: - Iz naše kuće smo videli dim i osetili eksploziju, njegov otac je odmah pošao tamo, ali mu nisu dali da priđe. Tražili smo Miloša, zvali bolnice, ali niko ništa nije mogao da nam kaže, Miloša nema, a znamo da je dete bilo na poslu. Samo smo u novinama videli inicijale. Mi u kući kukamo i plačemo, a ništa ne znamo.

Posledice

Stradale kuće

U stravičnoj eksploziji u Leštanima oštećeno je i više kuća meštana. Na većini objekata popucali su prozori i vrata, popadali su crepovi sa krova, a jednoj meštanki je raketa čak uletela u kuću i oštetila dve sobe.

Strina stradalog pojasnila je da je Saković bio zaposlen u magacinu u kome se eksplozija i dogodila.

- Koliko znamo, sa kolegama je trebalo da prebaci neke rakete, i kako smo čuli, tada se nesreća dogodila.Godinu dana je tamo radio. Milošev stariji kolega Miljan Jojić bio je rođak vlasnika fabrike. - Pretpostavlja se da je on sa Milošem prebacivao rakete kada je jedna ispala. Sahranjen je na groblju u Beogradu - rekao je izvor.

raketa uletela u kuću
raketa uletela u kućufoto: Ana Paunković

Bojan Ružić iz Boleča preminuo je nekoliko dana posle eksplozije u kojoj mu je izgorelo gotovo 80 procenata tela. - Bojan je uspeo da nekako istrči iz fabrike i da uđe u svoj auto, parkiran ispred. Baš kad je seo i taman da krene, deo rakete je pao na kola i ona su se zapalila, tako da je on živ goreo unutra. Uspeli su da ga živog izvuku.Imao je teške opekotine na maltene celom telu, kažu na 85 odsto kože. Eto, sekunde su ga delile od toga da se izvuče, ali nije mu se dalo - prepričao je nesreću komšija stradalog.

Kurir.rs/ J.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track