PAD NAJSUROVIJEG SRPSKOG KLANA: Žrtvama sekli glave, kasapili ih, mleli u mašini! Ubijali čak i saradnike i kumove!
Foto: Kurir, MUP RS

hapšenje

PAD NAJSUROVIJEG SRPSKOG KLANA: Žrtvama sekli glave, kasapili ih, mleli u mašini! Ubijali čak i saradnike i kumove!

Crna Hronika -

Veljko Belivuk i Marko Miljković prvi put su prošle godine bili privedeni u januaru, po povratku iz Crne Gore, gde su bili u poseti Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana. Tada su pušteni posle saslušanja u policiji, ali su im sedam dana kasnije lisice ponovo stavljene, a uhapšeno je i tridesetak pripadnika njihovog surovog klana.

kuća strave u ritopeku
kuća strave u ritopekufoto: Zorana Jevtić

Tog 4. februara izvedena je jedna od najvećih policijskih akcija pod kodnim imenom Otimač, kada su istovremeno na više lokacija u Srbiji stavljene lisice na ruke Belivuku, Miljkoviću i pripadnicima klana. Velja Nevolja zaustavljen je na planini Rudnik, gde se, navodno, uputio smartom koga je želeo da uništi. Ovo vozilo dovođeno je u vezu sa otmicom navijača Partizana Gorana Veličkovića Goksija.

Štekovi

Širom Srbije imali kuće

Osim klanice u Ritopeku, klan Belivuk-Miljković imao je i štek vikendice na teritoriji gotovo cele Srbije. Posle hapšenja pominjalo se strelište u Banatskom Brestovcu koje su koristili da vežbaju gađanje, a istovremeno su otkrivene i vikendice kod Loznice i na Rudniku. Spekulisalo se da su imali i štek kod Vrdnika.

Belivuka i Miljkovića, kao i njihove saučesnike, Tužilaštvo za organizovani kriminal optužnicom tereti za pet monstruoznih ubistava u kući u Ritopeku, dok je istraga o šestom ubistvu u toku.

mašina u kojoj su mleli žrtve
mašina u kojoj su mleli žrtvefoto: Screenshot

Neke od svojih žrtava klan je u kući strave u Ritopeku obezglavljivao, sekao na komade, pa mleo u industrijskoj mašini za mlevenje mesa i bacao u Dunav. Klan je optužen za ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Aleksandra Gligorijevića, Lazara Vukićevića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje. Njihovim hapšenjem razbijen je i kavački klan, čija su oni bili ispostava za Srbiju. Zlodela koja su činili mnogi su uporedili sa onima po kojima su poznati meksički karteli, a čak je i u njihovim porukama navodno pronađena jedna sadržine "Lutko, Meksiko u Beogradu".

Svedok

Hrvatin odao tajne

Bojan Hrvatin, pripadnik ove grupe, ponudio se za svedoka i u Tužilaštvu za organizovani kriminal detaljno govorio o zločinima grupe. Prvo ubistvo u kome je učestvovao je bila likvidacija Gorana Veličkovića sa kojim je Hrvatin bio blizak i sarađivao u poslovima u vezi sa narkoticima. Hrvatin je pušten iz pritvora i nalazi se na bezbednoj lokaciji, a ima i policijsku zaštitu.

Javnost su u mesecima istrage šokirale fotografije koje su pripadnici klana razmenjivali. Naime, na njima su se mogli videti prizori mučenja otetih muškaraca koje su namamljivali u kuću u Ritopeku koju su nazvali klanica. Posle brutalnog iživljavanja nad žrtvama, tela su komadali, mleli u mašini za mlevenje mesa, pa bacali u Dunav. Tela stradalih nisu pronađena, ali su u mašini i prostoriji koja je bila sakrivena lažnim zidom, pronađeni DNK tragovi. Interesantno je da su pripadnici ove surove kriminalne grupe gotovo detaljno pisali o zločinima preko kriptovane aplikacije Skaj i razmenjivali slike, te su maltene sami stvorili dokaze protiv sebe.

1 / 5 Foto: Privatna Arhiva

Nikolu Mitića, zbog čije smrti se i dalje vodi istraga, oteli su ispred Ambasade SAD na Dedinju, odvezli u Ritopek, isekli mu prst na nozi, mučili ga, pa zaklali. Ništa bolju sudbinu nisu imale ni druge žrtve. Lazara Vukićevića ugušili su tako što su mu stavili crevo u usta i sipali vodu, pa ga i mrtvog mučili. Goranu Veličkoviću odsekli su glavu sekirom, pa fotografisali obezglavljeno telo po kome su nožem urezivali uvredljive poruke Filipu Koraću za koga su verovali da sarađuje sa Goksijem. Gligorijevića, sa kojim su sarađivali, namamili su da dođe u Beton halu, pa ubili u Ritopeku jer su verovali da im radi o glavi. Pink pantera Milana Ljepoju iz Niša u Beograd su namamili nudeći mu da kupi blindirano vozilo. Zdravko Radojević iz Koteža bio je čak u kumovskim odnosima sa jednim od braće Budimir, visokorangiranim pripadnicima klana. On je takođe ubijen sekirom, a otet je na parkingu kod Laste, kao i Ljepoja.

Ubistva u Crnoj Gori

Oteli i ubili trojicu

Takođe, protiv njih je u toku istraga i u Crnoj Gori, i to za još tri likvidacije. Veljko Belivuk, Marko MIljković i Nebojša Janković, osumnjičeni su za ubistvo škaljaraca Damira Hodžića i Mila Radulovića Kapetana, kao i Adisa Spahića, Hodžićevog rođaka koji nije imao veze sa kriminalom. Spahić i Hodžić, kako se ispostavilo u Skaj prepiskama, ubijeni su u isto vreme kada je u Ritopeku ubijen Lazar Vukićević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja