Balkanska automafija u Bosni dnevno ukrade tri vozila

Krađe

Balkanska automafija u Bosni dnevno ukrade tri vozila

Crna Hronika -
Federalna uprava policije i MUP Republike Srpske saopštili suda je do početka jula ove godine u BiH je ukradeno čak 607 automobila

SARAJEVO - Sudeći po zahtevima evropskih osiguravajućih kuća, na Balkanu se potražuje čak 130.000 ukradenih vozila od kojih samo u BiH više od 20.000 automobila.

Prema informacijama kojima raspolažu Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, do početka jula ove godine u BiH je ukradeno čak 607 automobila, prenela je agencija Anadolija.

To znači da u BiH dnevno ukradu najmanje tri četverotočkaša.

Samo na području Federacije BiH, automafija je u prvom polugodištu 2012. godine u nepoznatom pravcu odvezla 526 vozila, što predstavlja rast od skoro 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U nekim delovima BiH broj ukradenih vozila je porastao i za 900 odsto. Najviše ih je pokradeno u Sarajevskom Kantonu - 340. Pad broja ukradenih vozila zabeležen je u Republici Srpskoj gde je od početka godine ukraden 81 automobil, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti period prošle godine kada je ukradeno ukupno 104 automobila.

Najčešće se kradu automobili marke "folksvagen", zatim "škoda", a slede "audi", "BMW" i "reno".

Navodi se da je ovde reč u regionalnoj automafiji koja na meti najčešće ima luksuzne automobile novijeg datuma proizvodnje. Često kriminalci iz BiH "rade" po narudžbinama kriminalnih krugova iz drugih balkanskih država.

To se smatra razumljivim jer, kako se navodi, među kriminalcima na Balkanu nikada nije bilo nacionalnih ili verskih podela, pa čak ni u vreme, kako se navodi, užasnih ratova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track