OVO JE PET FAKTORA OD KOJIH ZAVISI KOLIKO ČOVEK MOŽE DA IZDRŽI U HLADNOJ VODI: Bitno je koliko ima godina, da li je pijan...
Foto: Ana Paunković

Potraga za nestalim splićaninom

OVO JE PET FAKTORA OD KOJIH ZAVISI KOLIKO ČOVEK MOŽE DA IZDRŽI U HLADNOJ VODI: Bitno je koliko ima godina, da li je pijan...

Crna Hronika -

Nije isto kada je temperatura vode 3 ili 7 stepeni. Telo svakako doživljava šok

Stipe Božić, poznati alpinista, koji je učestvovao u brojnim akcijama potrage i spašavanja nestalih ljudi, komentarisao je potragu za Matejem Perišom (27) koji je nestao u Srbiji.

Na pitanje kolike su šanse da mladić, inače sportski aktivan, preživi eventualni pad u reku, Božić je rekao da je pitanje da li je on uopšte pao u reku.

- U ovo doba godine kad upadnete u reku, to je sigurno veliki šok jer je i hladno, čovek je verovatno bio topao pre. Ako je reč o potrazi u vodi, treba koristiti savremenu tehnologiju - rekao je Božić za Slobodnu Dalmaciju.

U "Udruženju spasilaca na vodi Srbije" otkriva koji su to faktori od kojih zavisi koliko neko može da izdrži u vodi u zimskom periodu godine.

- Postoji mnogo faktora. Bitno je koliko ima godina i kilograma, da li na sebi ima garderobu ili ne, da li je pod dejstvom alkohola ili ne. Važno je i u kakvoj je fizičkoj spremnosti. Ovo je sve individualno. Nije isto kada je temperatura vode 3 ili 7 stepeni. Telo svakako doživljava šok - rekli su u ovom Udruženju.

Matej Periš (27) nestao je u noći između 30. i 31. decembra kada je izašao iz kluba "Gotik" u beogradskoj Beton hali. U medijima pojavili su se snimci nadzornih kamera na kojima se navodno vidi Matej koji prvo trči i zaustavlja taksi, a potom pliva u reci Savi. Njegov otac je za Slobodnu Dalmaciju, potvrdio da je na snimcima reč o njegovom sinu.

Svako ko ima bilo kakvu informaciju o nestalom mladiću moli se da o tome obavesti MUP Srbije ili da se javi na broj telefona koji je porodica navela kao kontakt: +38598432700.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja