ISPOVEST MATEJEVOG PRIJATELJA ZA KURIR: Nikada nije naglo ulazio u vodu, uvek bi se pokvasio, čudno je da je skočio u ledenu Savu!
Foto: Privatna Arhiva

potresen

ISPOVEST MATEJEVOG PRIJATELJA ZA KURIR: Nikada nije naglo ulazio u vodu, uvek bi se pokvasio, čudno je da je skočio u ledenu Savu!

Crna Hronika -

Prijatelj nestalog Mateja Periša (27) iz Splita, za kojim se u Beogradu traga već danima, juče je za Kurir ispričao da Matej nikada nije voleo da naglo ulazi u vodu i da ga je snimak na kome se vidi kako on usred noći ulazi u ledenu Savu začudio.

1 / 9 Foto: Kurir

- Svi Matejevi drugovi koji su bili u Beogradu ispričali su da je sve bilo u apsolutnom redu, nikakve svađe ni sukoba nije bilo, u klubu su upoznali ekipu iz Zadra, koju su častili pićem, provod je bio odličan sve dok Matej nije nestao - počinje priču prijatelj:

Pokušava da dešifruje

- Pokušavam danima da rekonstruišem i dešifrujem šta je moglo da se desi, a da nikako ne ugrozim istragu, niti odmognem. Gledao sam snimke u medijima i šokiran sam, jer Matej nikada nije voleo da direktno ulazi u vodu. Usred leta, on bi ulazio postepeno i kvasio se, svi smo mu se uvek smejali zbog toga i pričali mu da je kao neka baba.

Igor Jurić: Spremiti porodicu na najgore

Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", za Kurir televiziju je rekao da je situacija zabrinjavajuća i da porodicu treba pripremiti za najgori scenario. - Svi mi, pa tako i ja, kao neko ko je imao tako teško iskustvo, naravno, želimo da se Matej pronađe živ i zdrav. Mislim da ne postoji čovek u Srbiji i Hrvatskoj koji se ne budi sa mišlju da bi bilo dobro da se Matej pojavi, da kaže da se zezao i vrati se kući - rekao je Jurić: - Uvek sam optimista kad su u pitanju nestala lica, ali ovo je zabrinjavajući slučaj. Ne bih da malerišem, ali mislim da bi polako trebalo pripremati porodicu za najteži scenario, a to je da je Matej preminuo. Ja se ipak nadam da će pronaći telo. Najgora moguća mora za roditelja jeste neizvesnost.

Kako objašnjava, Matej nije sklon ni ekstremnim sportovima. - Nije voleo kajtsurfing, paraglajding, sportove na vodi, koji su tipični za morsko područje. Onaj snimak skoka s litice je nastao tokom leta, kada smo taj jedan jedini put otišli na plažu, četiri meseca je radio bez slobodnog dana na svom brodiću. Svima je teško, niko ne može da veruje šta se desilo. Prijatelj ističe i da su drugovi, koji su kobne večeri bili sa Perišem, stigli u Split krajnje iscrpljeni.

Nađen taksista sa snimka

Seća se Mateja, tražio je vožnju

Taksista, koga su snimile nadzorne kamere a koji je odbio da u noći nestanka primi Mateja Periša u vozilo, nađen je dan nakon što je policija pregledala snimke i reč je o čoveku koji nije član nijednog taksi udruženja, već vozi samostalno. On je u policiji rekao da se seća momka. - Objasnio je da je momak tražio vožnju, ali da je on već imao mušteriju. Rekao je da mu je delovao dezorijentisano i pod uticajem supstanci, te ga svakako ne bi povezao - kaže izvor.

- Oni su sarađivali sa policijom, svi su bili korektni prema njima, odgovarali su na brojna pitanja. Momci ne žele da pričaju za medije, nije im ni do čega. Izvor Kurira naveo je da su snimci iz kluba "Gotik" od 30. decembra, kada je Matej nestao, gotovo neupotrebljivi. - Unutrašnje kamere nisu snimale te večeri, a kamere koje snimaju spoljni prostor zahvatale su ili dva metra okolo ili su bile okrenute ka zidu, te nikako nisu mogle da pomognu u istrazi - rekao je izvor.

Zla kob

Pre dva meseca mu poginuo drug

Matej Periš i njegovi prijatelji pre dva meseca preživeli su tragediju, kada im je nastradao drug. - On nije nestao, niti je ta smrt sumnjiva. Dečko je pao sa motora i preminuo u običnoj saobraćajnoj nesreći, nema tu misterije. Momci su dovoljno bili potreseni zbog toga, a sada se i ovo desilo - rekao je izvor Kurira iz Splita.

Nije bilo sukoba

Hrvatski Večernji list preneo je ispovest izvesnog K. F., Matejevog prijatelja, koji nije bio u Beogradu, a koji je tvrdio da je u klubu izbio sukob sa momcima iz Zadra oko računa za piće. Međutim, ove tvrdnje za Kurir negirao je prijatelj, dečko koji je sa Matejem bio u klubu, ali i njegov otac Nenad Periš. - Ne verujem u takve informacije - rekao nam je Periš. Potraga za Matejem juče se proširila i na područje oko ušća Save u Dunav, a na tom mestu, osim rečne policije i ronilaca Žandarmerije, našao se i ministar policije Aleksandar Vulin. - Nije bilo sukoba, niti nasilja u klubu. Otac je prepoznao svog sina na nekoliko snimaka. Porodica će prva saznati bio dobar ili loš ishod, ali će prva saznati - izjavio je ministar Vulin.

Otac Nenad Periš

Dao sam DNK uzrorak, strahujem da nije živ

Nenad Periš otkrio je hrvatskim medijima da je dao svoj uzorak zbog DNK analize i da strahuje da njegov sin više nije živ. - Znam da rade sve što treba, ja ni ne ulazim u sve te razgovore, sve detalje koji nisu bitni - rekao je otac: - Meni je bitno da se što pre pronađe. Da se sve ovo završi, koliko god može biti bolno da se završi, za moju porodicu i mene i sve koji su ga znali, da dođe kraj, pa ako je najgore, da se mogu oprostiti s njime. Nisam umoran, vreme me muči, prošlo je mnogo vremena, šanse da se pojavi sve su manje i manje. Još se nadate, ali realnost je drugačija. Ja sam toga svestan - izjavio je Periš za Dnevnik.hr. On je rekao i da u Beogradu spava sa sinovljevom jaknom, jer tako oseća njegov miris. Nenad je juče bio i u hrvatskoj ambasadi u Beogradu.

Nenad Periš, Gotik, Matej Periš
foto: Ana Paunković

Kurir.rs/ J.Ivić- J.Mladenović

bonus video:

00:12

Žandrarmerija traga za Matejem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track