OSUJEĆEN POKUŠAJ ŠVERCA ANTIKVITETA: Crkvene knjige iz 16. veka nađene u torbi u "golfu" iz Kanjiže, Čeh hteo da prenese ZLATNIKE
Foto: Carina Srbije

carina

OSUJEĆEN POKUŠAJ ŠVERCA ANTIKVITETA: Crkvene knjige iz 16. veka nađene u torbi u "golfu" iz Kanjiže, Čeh hteo da prenese ZLATNIKE

Crna Hronika -

Carinici su u saradnji sa policijom 19. i 20. januara 2022. godine na graničnom prelazu Horgoš otkrili pokušaje neprijavljenog prenosa antikvitetnih knjiga i zlatnika preko granice.

1 / 9 Foto: Carina Srbije

Kada su carinici 19. januara na ulazu prelaza Horgoš za detaljnu kontrolu izdvojili "golf" domaćih registarskih oznaka, svakako se nisu nadali da će u tom automobilu zateći pravu malu antikvitetnu biblioteku.

Uprava Carina, zaplena
foto: Carina Srbije

Naime, na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, 53-godišnji stanovnik Kanjiže je odgovorio odrično, ali je tokom detaljne kontrole utvrđeno da to nije tačno.Carinici su u putnoj torbi koja se nalazila odmah iza vozačevog sedišta pronašli 9 starih katoličkih crkvenih knjiga od kojih najstarija datira iz 16. veka.

Kada putnici preko granice sa sobom nose vredne predmete koji mogu predstavljati kulturno blago – neophodno je da ih bez izuzetka prijave, što pomenuti putnik nije učinio.

Uprava Carina, zaplena
foto: Carina Srbije

Zbog specifičnosti kolekcije nije bilo moguće utvrditi vrednost na licu mesta, pa će ona naknadno biti utvrđena u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Dan nakon toga, 20. januara 2022. godine, na istom prelazu, carinici su u ličnoj torbici češkog državljanina pronašli 7 neprijavljenih zlatnika. On je upravljao "škodom oktavijom" čeških registarskih oznaka putujući ka Beogradu u društvu dvoje saputnika. Svi putnici su na prelazu izjavili da nemaju ništa da prijave, nakon čega je usledila detaljna kontrola.

Uprava Carina, zaplena
foto: Carina Srbije

Kada su zlatnici otkriveni, putnik je rekao da se bavi kupovinom zlata i srebra, pa je slučajno deo zlatnika zaboravio u torbici.

Iz Uprave carina podsećaju putnike da je najsigurnije da prijave sve dragocenosti koje nose sa sobom i tako spreče mogućnost da im one budu privremeno ili trajno oduzete.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track