DETALJI SA SUĐENJA BELIVUKOVOJ KRTICI: Čuli smo da nas spominju u vezi sa Belivukom i Miljkovićem, ja te ljude ne poznajem!
Foto: Zorana Jevtić

specijalni sud

DETALJI SA SUĐENJA BELIVUKOVOJ KRTICI: Čuli smo da nas spominju u vezi sa Belivukom i Miljkovićem, ja te ljude ne poznajem!

Crna Hronika -

Zamenik tužioca predložio da kao dokazi protiv optuženog budu izvedeni komunikacija putem Skaja, dokumenta, ali i sveska u kojoj su navodno imena osoba iz podzemlja

Božidar Stolić, bivši inspektor SBPOK, koji se sumnjiči da je zloupotrebio položaj i odavao službene tajne klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, izjavio je juče pred Specijalnim sudom u Beogradu da nije kriv.

- Primio sam optužni predlog, razumem ga, ne priznajem izvršenje nijednog krivičnog dela - rekao je Stolić, koji je nasmejan sa slobode stigao u sud. Navode optužnice negirao je i Filip Golubović iz Berana, koji je, prema navodima tužilaštva, Stoliću obećao novac za informacije koje mu je dostavljao, a on ih prosleđivao N. N. osobi.

Pet hiljada evra

- Nisam kriv, izneću odbranu. S obzirom na to da smo čuli da nas spominju u vezi sa Belivukom i Miljkovićem, moram da iznesem da ja te ljude ne poznajem - rekao je Golubović.

Filip Golubović, Specijalni Sud
foto: Zorana Jevtić

Prema navodima optužnice, Golubović i Stolić upoznali su se kada je Stolić službeno, dok je zbog drugog predmeta bio u pritvoru Centralnog zatvora, otišao da uzme izjavu o nestanku upravo Gorana Mihajlovića. Po izlasku Golubovića, navodno su se sreli i nastavili komunikaciju. Stolić mu je, kako se sumnja, za novac proveravao u bazi podataka MUP ljude koje je tražio. Kako se sumnja, Goluboviću je dostavljao i informacije iz istrage o klanu Belivuk-Miljković, jer je jedan od prvih policajaca koji je ušao u zloglasnu kuću u Ritopeku.

- Stolić je okrivljenom Goluboviću otkrio da je bio na pretresu kuće u Ritopeku i da je utvrđeno prisustvo krvi. Otkrio mu je i da policija poseduje dokaze, DNK tragove, kojima se potvrđuje ubistvo Milana Ljepoje, Zdravka Radojevića i Gorana Veličkovića. Sve navedene informacije koje je dobijao od Stolića Golubović je prosleđivao N. N. osobi, koji mu je rekao da će, ukoliko Stolić bude uredno prosleđivao informacije, dobiti nagradu od 5.000 evra - navodi se u optužnici.

Filip Golubović

Rekao, pa porekao

Beranac Filip Golubović je tokom istrage priznao izvršenje krivičnog dela i detaljno govorio o tome koje je informacije tražio od Stolića i šta mu je inspektor dostavljao. Međutim, juče je pred sudom to porekao, tvrdeći da nije kriv. - Protivim se izvođenju dokaza, beleške o razgovoru Stolića sa Filipovićem o nestanku Gorana Mihajlovića, i tražim da se izdvoji dokaz, saslušanje Golubovića - zatražio je Golubovićev branilac. Golubović je naveo i da je dobio poziv da se javi na izdržavanje kazne zatvora za drugo krivično delo, zbog čega ne zna da li će moći da dođe na naredno suđenje, na kom bi optuženi trebalo da iznesu detaljnu odbranu, a koje je zakazano za 17. mart.

Božidar Stolić, Inspektor UKP, Inspektor, Suđenje
foto: Zorana Jevtić

Stolić je, navodno, posle hapšenja Belivuka Goluboviću javio i da se on "dobro drži i da ništa ne priča".

"Ulične priče"

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić juče je predložio da kao dokazi ovih navoda budu izvedeni dokazi dobijeni iz Francuske koji se odnose na tajnu komunikaciju putem Skaja, određena dokumenta, optužnica protiv Belivukovog klana, ali i rokovnik koji je prilikom pretresa i hapšenja Stolića u junu pronađen kod njega.

Stolićeva odbrana usprotivila se tim dokazima, navodeći da se oni temelje na "uličnim pričama da će neki inspektor nešto da sazna i javi za novac", a da je logično da u rokovniku stoje imena iz kriminalnog miljea jer se bavio borbom protiv kriminala.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track