MISTERIJA! NA BRODU PUNOM KOKAINA NAĐEN ZAKLAN SRBIN: Pored tela ostala poruka ispisana krvlju?!
Foto: GDF, Printscreen

MRTAV MOREPLOVAC

MISTERIJA! NA BRODU PUNOM KOKAINA NAĐEN ZAKLAN SRBIN: Pored tela ostala poruka ispisana krvlju?!

Crna Hronika -

Mornar Dragan Panić (51) iz Omoljice kod Pančeva pronađen s prerezanim grkljanom na teretnjaku koji je iz Brazila u italijansku luku Đenova prevozio kafu i 450 kilograma droge.

Na brodu "MSC Adelejd", koji je iz Brazila došao u italijansku luku Đenova, zaplenjeno je 450 kilograma kokaina visoke čistoće, koji je bio sakriven u kontejneru s kafom, a istražitelji su se šokirali kad su, prilikom pretresa plovila, pronašli i telo Srbina s prerezanim grkljanom!

Kako Kurir saznaje, radi se o moreplovcu Draganu Paniću (51) iz Omoljice kod Pančeva, a ono što je dodatno šokiralo italijanske istražitelje je poruka na zidu, navodno ispisana krvlju!

Dve istrage

- U prostoriji na brodu, takozvanoj strojnici, nađeno je telo moreplovca s ranom na grlu. Na zidu je krvlju bila ispisana poruka upućena njegovoj supruzi, a navodno se pominje i bog. Navodno, radi se o nekoj vrsti oproštajne poruke - pišu italijanski mediji i dodaju da se istraga vodi u više pravaca.

- Proverava se da li je smrt Srbina povezana s kokainom, koji je bio skriven u jednom od kontejnera na plovilu. Ispitaće se da li je Panić umešan u šverc narkotika iz Brazila. Takođe, ispitaće se da li je on ili, možda, neko drugi napisao poruku na zidu, kako bi sve izgledalo kao samoubistvo - kaže izvor i dodaje da je na brodu, koji je plovio pod zastavom Paname i stigao u luku Pra u Ðenovi, ukupno bio 21 član posade.

- Neki od njih su istražiteljima ispričali da su videli da se Dragan šeta sa sečivom u ruci, nožem ili žiletom, kao i da ga je jedan kolega zatekao kako sebi reže grkljan, pa baca žilet. Međutim, čudno je to što kraj tela nije pronađen ni nož, ni žilet, niti bilo koji drugi predmet ili oružje, tako da je vrlo moguće da se ovde radi o ubistvu - objašnjava izvor i dodaje da su pokrenute dve istrage - jedna u vezi sa švercom kokaina, a druga u vezi sa smrću mornara.

Dragan Panić, MSC Adelaide, Brod Adelaide, brod, Krijumčarenje kokaina, Ubijen Srbin, Adelaida, Ubijen mornar
foto: GDF, Printscreen

Put iz Rija

Kako navodi portal Genova24.it, istražitelji su znali da se na brodu nalazi sumnjivi tovar i on je bio pod prismotrom od trenutka kad je isplovio iz Rio de Žaneira.

- Kokain izuzetne čistoće, čija se vrednost procenjuje na 30 miliona evra, bio je spakovan u 450 paketa od po kilogram, a paketi su bili u 14 kesa. Okružna uprava za borbu protiv mafije Ðenova, s tužiocem i Jedinicom za ekonomsku i finansijsku policiju, pratila je teretnjak od Brazila, sve dok se nije usidrio u italijanskoj luci - pišu mediji:

- Kad je brod došao u luku, svi kontejneri su stavljeni pod video-nadzor i bili su u zoni maksimalnog obezbeđenja. Niko ništa nije smeo da dira, ali je jedan od zaposlenih u luci Pra, verovatno ne znajući da je brod pod nadzorom, prišao i počeo da vadi kese s drogom.

Uhapšen radnik luke

Kako navode, policija je odmah došla i na delu zatekla radnika luke, koji je uhapšen i tereti se za međunarodnu trgovinu drogom. Osim njemu, lisice su stavljene još jednom osumnjičenom državljaninu Italije.

- Istražitelji proveravaju i ko je naručilac vredne pošiljke. Ne isključuje se ni mogućnost da je kokain povezan s balkanskim kartelom, a da je u Evropi trebalo da ga preuzmu pripadnici nekog od ovdašnjih klanova - objašnjava naš izvor.

Komšije šokirane

On je ubijen, video je nešto što nije smeo

D.P., Ubijeni mornar, Đenova, Ubijen Srbin, Krijumčarenje kokaina, Brod Adelaide, Adelaide, MSC Adelaide
foto: Nenad Kostić

Meštani Omoljice juče su bili u šoku, a za Kurir kažu da su Dragana poslednji put videli pre četiri meseca.

- Kad smo čuli šta se desilo, šokirali smo se! On ne bi digao ruku na sebe, sve je to veoma sumnjivo. Komšija je bio miran, porodični čovek, za kojim sada žale žena, sin, ćerka, dvoje unučadi i njegovi roditelji - kažu komšije:

- Znao je da bude po tri, četiri meseca na tom brodu, a potom se vrati kući i bude po mesec dana.

Komšije za Kurir otkrivaju da je Dragan ranije radio u Rafineriji.

- Ne verujemo da on ima ikakve veze s tom drogom. Nikad čovek nije imao mrlju, možda je video nešto što nije trebalo. Ubeđeni smo da je ubijen. Policija mora da ispita te njegove kolege - kažu meštani.

Sin pokojnog Dragana Panića

Mi nismo nikakva narko-kartel porodica, tata je sve pošteno zaradio!

U porodici Panić juče je vladala tuga. Prijatelji, rodbina i komšije dolazili su da porodici izjave saučešće. Draganova supruga izašla je nakratko ispred kuće i u suzama izustila: „On je bio najbolji muž i otac na svetu!“, posle čega se vratila unutra.

Nemanja Panić, Draganov sin, smogao je snage i za Kurir rekao da ne zna šta se desilo s njegovim ocem, ali da zna da on nije nikakav narko-bos!

- Ne znam šta se desilo. Samo je firma pozvala moju majku i rekla da je preminuo. Otac je otišao pre sedam godina da radi na brodovima, on je vrhunski mehaničar i cenili su ga u kompaniji. Svaki dinar je pošteno zaradio i nek provere njegov račun. Otišao je da zaradi za kuću, da meni digne sprat i da nas obezbedi. Mi smo jedna seoska porodica, poštena, i nismo nikakva narko-kartel porodica - rekao je Nemanja Panić i dodao da je njegova majka sada na lekovima, jer je bila veoma vezana za muža.

Takođe, Nemanja je naveo i da je njegov otac znao da bude odsutan i po 15 meseci zbog posla.

- Ne znam ni kad ću oca dovesti kući i kada ću ga sahraniti - kaže neutešni sin.

štampano izdanje 9.2.2022.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/ Branka Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track