08:20

Stručnjaci otkrivaju na koje se sve načine švercuje droga u Evropu iz Južne Amerike!

putevi droge

EVROPA NAJVEĆE TRŽIŠTE ZA KOKAIN! Stručnjak objasnio kako sve kriminalci švercuju drogu OVO NETIPIČNO PREVOZNO SREDSTVO OMILJENO!

Crna Hronika -

U Đenovi je zaplenjeno 450kg kokaina, koji je bio sakriven u kontejneru sa tovarom kafe iz Brazila, a pored droge na brodu pronađen je i zaklan moreplovac, državljanin Srbije, čiji je identitet ustanovljen tokom jučerašnjeg dana.

Trenutno je fokus na indentitetu i slučaju ubistva Srbina na brodu, dok je tek u drugom planu tovar od 450kg kokaina. Da li je Đenova jedna od luka za koju vezujemo ovakve zaplene zbog svog položaja i koji su putevi kojima se transportuje droga?

Kurir
foto: Kurir televizija

O ovoj temu su u jutarnjem programu Kurir televizije govorili Mladen Nikolić, hemičar i Milutin Milošević, izvršni direktor Mreže za politike prema drogama u Jugoistočnoj Evropi.

- Imam zaključak. To je sve deo brobe za vlast u Crnoj Gori. To je jedan od pokušaja mafije da utiče na poliriku. Zaplene su uspešna borba sadašnje vlasti da buvša vlast ne dobije novac - rekao je Mladen Nikolić.

Kurir
foto: Kurir televizija

Prema mnogim podacima postoje uobičajeni putevi droge. Kada govorimo o kokainu, radi se o morskom transportu, pre svega iz Južne Amerike, gde se i proizvodi kokai i dolaze u Evropu. Ranije je to bila Amerika. Pre svega, ti brodovi dolaze u Španiju, jer ima najveću dužinu morske obale, ali dolaze i u Crnu Goru, kada govorimo o regionu. Ali, i u Albaniju i u poslednje vreme i u Rumuniju - rekao je za televiziju Kurir Milutin Milošević, izvršni direktor Mreže za politike prema drogama u Jugoistočnoj Evropi.

Kurir
foto: Kurir televizija

Milutin Milošević je objasnio i kako funkcionišu takozvani "putevi droge".

- Kod nas su granice propustljivije, nego recimo u Španiji. Kada dolaze kod nas postoji problem, jer mora opet da uđu u EU. Bilo koja velika luka može da bude zemlja u koju se unosi droga. Postoje razni načini. Onaj, da se droga ubaci i nešto drugo, kao na primer u kutije babab, što je bilo pre neki dan u Crnoj Gori. Ali, postoje i inovativni načini za šverc droge. Sve više se koriste podmornice, koje su u privatnom vlasništvu, postoje tovari koje brodovi vuku, a ni ne znaju da ga vuku, jer je taj teret pod vodom. Ima šverca i u avio saobraćaju, ali je toga sve manje. Postoji i sve više uvoženja kokaina u luksuznaim jahtama, ali i tu može da dođe do količine od jedne tone. Te jahte se manje proveravaju - rekao je za televiziju Kurir Milutin Milošević, izvršni direktor Mreže za politike prema drogama u Jugoistočnoj Evropi.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track