SRPSKI NOVINAR, ZVANI BIZMARK, OPTUŽEN ZA ŠVERC KOKAINA: Drogu kupovao u domovini, pa je prodavao po Austriji! Na sudu sve negirao
Foto: Shutterstock

Akcija "Trojanski štit"

SRPSKI NOVINAR, ZVANI BIZMARK, OPTUŽEN ZA ŠVERC KOKAINA: Drogu kupovao u domovini, pa je prodavao po Austriji! Na sudu sve negirao

Crna Hronika -

Srbin (32) uhapšen je u Salcburgu zbog trgovine kokainom kada je FBI provalio kriptovani "anom" telefon i tako ušao u trag lancu krijumčarenja droge iz Srbije u Austriju.

Kako prenosi portal Salcburger nahrihten, državljanin Srbije koji je na suđenju izjavio da je novinar frilenser, od ranije je poznat tamošnjoj policiji zbog trgovine narkoticima. Podsetimo, aplikacija "anom" koja nalikuje aplikaciji "skaj" dekodirana je u akciji "Trojanski štit" u kojoj je učestvovao i američki FBI.

- Mladić je pred Regionalnim sudom u Salcburgu negirao da je u periodu između februara i juna 2021. godine prošvercovao tri kilograma kokaina. Prema optužnici, on je uz pomoć kriptovanog telefona dogovarao posao, jer je bio ubeđen da ovaj mobilni aparat ne može nikako da se prisluškuje. Međutim, u istragu je bio uključen FBI, koji je svojim sofisticiranim tehnologijama uspeo da "provali" u telefon i dešifruje poruke - prenose austrijski mediji.

Kako je saopštio javni tužilac, mladić je ranije osuđivan zbog krivičnih dela u vezi sa trgovinom narkoticima.

- On se tereti da je kokain poručio od dve nepoznate osobe iz Srbije i da ga je prodao brojnim kupcima sa teritorije Salcburga. Navodno, od prodaje tri kilograma kokaina zaradio je 177.000 evra, a jedan gram prodavao je po ceni od 60 evra - navode:

- Droga je, kako je utvrđeno, prokrijumčarena u tri kurirska paketa kamionima iz Holandije u Salcburg, a Srbi su je preuzeli u Golingu.

Advokat tvrdi

Moj klijent je u vreme zločina bio u Srbiji

Branilac optuženog Srbina, Franc Ešl zatražio je oslobađajuću presudu. On je rekao da putna isprava optuženog Srbina dokazuje da on nije izvršilac dela za koje se tereti.

- Primera radi, optuženi je bio u Srbiji kada su poruke slate iz Austrije. Srbin je i ranije imao posla sa kokainom, ali ne u obimu za koji se sada tereti, i nije bio deo nikakve narko grupe. Istraga nije locirala ni dobavljače ni kurire - rekao je medijima advokat.

U presretnutim komunkacijama, kako je naveo javni tužilac, osumnjičeni je otvoreno razgovarao o nabavci narkotika sa svojim dobavljačem.

- Mobilnim telefonom je čak i fotografisana droga, a ta slika je poslata dalje. Uz pomoć kodova, telefon je otvoren, a Srbinu se ušlo u trag. Pretresom njegovog stana pronađeno je 30 grama kokaina, kao i 34.000 evra.

Optuženi, koji se sudiji predstavio kao novinar, u pritvoru je od 7. juna 2021. kada je uhapšen.

- Mladić je tvrdio da je polovina pronađenog kokaina bila njegova, dok je drugu namenio svom kolegi sa posla. Negirao je da je on čovek koji je na "anom" aplikaciji bio upisan kodnim imenom Bizmark. Predsednik sudskog veća je na to odgovorio da podaci dobijeni od FBI, kao što su ime, mesto stanovanja i porodične prilike, odgovaraju optuženom - prenose mediji.

- Na sledećem ročištu će se govoriti o veštačenju telefona, a biće ispitani i istražitelji iz FBI, kao i IT stručnjak iz kriminalističke policije Salcburg - navode mediji.

Kurir.rs/ J.Ivić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track