BORBA PROTIV KORUPCIJE: Posebno odeljenje VJT u Beogradu dobilo još 6 tužilaca!
Foto: Više javno tužilaštvo

Više javno tužilaštvo

BORBA PROTIV KORUPCIJE: Posebno odeljenje VJT u Beogradu dobilo još 6 tužilaca!

Crna Hronika -

Odlukom Republičkog javnog tužioca u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na postupanje je upućeno 6 zamenika javnog tužioca, radi povećanja efikasnosti i procesuiranju većeg broja koruptivnih krivičnih dela, saopšteno je danas iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, na čijem je čelu viši javni tužilac Nenad Stefanović.

Kako se dalje navodi, Više javno tužilaštvo smatra da će povećanje tužilačkih kapaciteta od 30 odsto u antikoruptivnom odeljenju, ojačati i sveukupnu borbu protiv korupcije na teritoriji najvećeg tužilaštva u Srbiji, čija se teritorijalna nadležnost prostire na teritoriju Apelacionog javnog tužilaštva u Beogradu.

- Na ovaj način biće procesuiran daleko veći broj predmeta, posebno onih složenih, koji zahtevaju veliki broj preistražnih i istražnih radnji pre optuženja, a u najsložnijim predmetima biće formirane udarne grupe, koje su se do sada pokazale kao efikasno sredstvo za procesuiranje učinilaca krivičnih dela - stoji u saopštenju tužilaštva i dodaje se:

- Podsećamo da je u proteklom periodu Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu donelo 399 naredbi o sprovođenju istrage, dok su kroz skraćeni postupak preduzete 382 dokazne radnje. Pokrenutpo je 96 finansijskih istraga, podneto je ukupno 674 optužnih akata, na osnovu kojih je do sada izrečeno 384 osuđujućih presuda.

O brzini i efikasnosti i kvalitetu rada, kako piše u saopštenju, svedoči i podatak da je u proteklom periodu sa okrivljenim licima zaključeno 334 sporazuma o priznanju krivičnog dela.

- Ističemo da su svi ovi postupci praćeni adekvatnim merama za obeštećenje budžetskih sredstava i oštećenih građana. U narednom periodu nastojaćemo da osnažimo i tehničke kapacitete Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije koji će omogućiti direktan pristup tužilaštva bazama podataka drugih državnih organa i institucija, čime će se dodatno ubrzati postupanje u suzbijanju korupcije - stoji u saopštenju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track