SVEDOK SARADNIK O ŠARIĆU: Darko mi je bio drug, da nije bilo njega ne bi bilo ni mene! Za pare bih išao u Ukrajinu
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

prvi put javno svedoče

SVEDOK SARADNIK O ŠARIĆU: Darko mi je bio drug, da nije bilo njega ne bi bilo ni mene! Za pare bih išao u Ukrajinu

Crna Hronika -

Svedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković, odlukom veća Apelacionog suda, prvi put će javno svedočiti o švercu kokaina.

Podsetimo, oni su do sada svedočili iza zatvorenih vrata, ali je veće prihvatilo predlog odbrane da oni javno govore o svojim saznanjima.

Prvi je za sudsku govornicu stao Nebojša Joksović.

- U potpunosti ostajem pri iskazima koje sam dao pred prvostepenim sudom - rekao je Joksović na početku izlaganja.

Sudija Janković pitao ga je da prvo objasni kakva je njegova uloga bila u švercu kokaina i ko je od njega tražio da se uključi u grupu.

- Nisam se smatrao članom kriminalne grupe, nisam hvatao da postoji kriminalna grupa Darka Šarića. Ja sam gledao u Šarića, Šarić mi je bio drug, ja ne bih postojao da nije postojao Darko. Moju ulogu sam priznao - rekao je Joksović navodeći da je on bio posrednik, odnosno da je dvojicu okrivljenih preporučio i za njih garantovao da odu u Italiju i bave se švercom kokaina.

Kako je naveo, od okrivljenog Borislava Tunjića, jednog od dvojice za koju je, kako je rekao garantovao, je čuo da se droga švercuje u Italiju tako što se kokain u vrećama baca sa broda.

Tokom svedočenja, on je naveo da je većinu stvari o kojima svedoči čuo i zaključio iz priča, tokom druženja sa Darkom Šarićem.

- U Šarića sam imao poverenja kao u brata, ne znam on u mene - rekao je Joksović.

Na pitanje sudije da pojasni detalje i ulogu svakog optuženog u švercu kokaina u Italiji, svedok-saradnik je naveo da je već svedočio o svemu i da se nije najbolje pripremio, jer je neke stvari posle 12 godina zaboravio.

On je međutim, odgovarajući na pitanja, potvrdio da je ranije izjavio da su organizatori grupe bili Darko Šarić, pokojni Dragan Dudić Fric "i još jedan čovek".

- Fric je bio ključni čovek za prebacivanje kokaina iz Južne Amerike u Evropu. To je moj zaključak iz priče sa Šarićem - rekao je Joksović.

Darko Šarić, Specijalni Sud
foto: Uroš Arsić/Mondo

Na pitanje sudije, da li mu je poznata pisana izjava svedoka Milorada Stjepovića, da ga je on lično angažovao i poslao u Italiju, Joksović je odgovorio:

- Mnogi su pisali svašta protiv mene. Na vama je da procenite da li govorim istinu ili ne, za pare bih možda i ja išao u Ukrajinu - odgovorio je Joksović, tvrdeći da od Darka Šarića nikakav novac nije dobijao.

Sudija: Da li ste dobili naknadu od Šarića za svoju ulogu?

Joksović: Nismo pričali o tome, ali pošto se desilo ovo što se desilo, od naknade nema ništa. Ništa od Šarića nisam dobio.

Sudija: Šta je bio motiv da budete svedok saradnik?

Joksović: Porodica, i naravno da dobijem manju kaznu.

Sudija: Da li dugujete Šariću novac?

- On tvrdi da dugujem, podneo je tužbe protiv mene, ne dugujem - odgovorio je Joksović.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track