OTAC UBIO STRAHINJU U NOVOM BEOGRADU, SIN PRODAVAO ORUŽJE VELJKU BELIVUKU: Milivoja i Dušana Lovrenovića juri cela Evropa
Strahinja Stojanović i Milivoje Lovrenović, Foto: Privatna Arhiva

na interpolovoj poternici

OTAC UBIO STRAHINJU U NOVOM BEOGRADU, SIN PRODAVAO ORUŽJE VELJKU BELIVUKU: Milivoja i Dušana Lovrenovića juri cela Evropa

Crna Hronika -

Dušan Lovrenović koji je uhapšen u Hrvatskoj označen je kao jedna od glavnih karika kada je u pitanju krijumčarenja narkotika i oružja prema zemljama Evropske unije. Lovrenović je uhapšen na osnovu Interpolove poternice koja je za njim raspisana nakon što je izbegao hapšenje u velikoj policijskoj akciji "Storidž 2". Osim za njim, Interpol je poternicu raspisao i za njegovim ocem Milivojem Lovrenović, a kojeg traži i policija iz Srbije zbog profesionalnog ubistva.

Lovrenović stariji se sumnjiči da je ubio Strahinju Stojanovića (30) u Beogradu, u septembru 2020. godine. Sumnja se da je Lovrenović nakon ubistva pobegao u neku od Evropskih zemalja.

Strahinja Stojanović
Strahinja Stojanovićfoto: Tamara Trajković, Instagram Printscreen

Kako se saznaje, protiv njegovog sina, Dušana Lovrenovića trenutno se vodi više istraga, a sumnjiče ga da da je sarađivao sa svim većim kriminalnim grupama u BiH!

- Imao je svoju kriminalnu grupu koja je razbijena akcijom "Storidž 2", a sumnja se da je prebacila na stotine kilograma narkotika prema zemljama EU. Njegov posao je bio organizacija prevoza droge preko granice - ističe izvor "Blica".

Ova grupa se sumnjiči da je prodavala i nabavljala oružje za kriminalnu grupu Veljka Belivuka. Novcem od prodaje droge osumnjičeni u okviru ove akcije, kako se sumnja, kupovali su nekretnine i skupocene automobile.

Akciju "Storidž 2" realizovalo je 8. decembra prošle Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske. Tada je pretreseno 50 lokacija na području Banjaluke, Bijeljine, Doboja, Novog Grada i Gradiške. Otkrivena je laboratorija za uzgoj marihuane, a zaplenjeno je 11 skupocenih automobila, oko 100.000 KM, puške, pištolji.. Nedavno je polcija izvela i akciju "Staza" u kojoj je zaplenjeno više od 400 kilograma narkotika, a članovi ove grupe su takođe sarađivali sa Lovrenovićem.

Lovrenović inače godinama važi za bezbednosno interesantnu osobu i čoveka bliskog samom vrhu kriminalnog miljea u Srbiji. Prema saznanjima dovođen je i vezu sa skoro svim teškim krivičnim delima i profesionalnim ubistvima, koja su se prethodnih godina dešavala u Republici Srpskoj. Više puta je privođen i saslušavan, ali nikada nije podignuta optužnica protiv njega. Navodno u dosijeu ima samo jednu pravosnažnu presudu Osnovnog suda u Gradiški. Tada je osuđen je na novčanu kaznu od 2.000 maraka zbog nanošenja telesnih povreda Milanu Vujičiću zvanom Vujka u martu 2014. Godine. Vujke je takođe važio za opasnog momka, a ubijen je u oktobru 2015. kada je pogođen s dva hica iz automatske puške.

Policija je Lovrenovića ispitivala u vezi s tim ubistvom, ali nije imao status osumnjičenog. Privođen je zbog podmetanja bombe na kuću u Banjaluci, ali i nakon što je pucao iz vatrenog oružja ispred kafića, slaveći rođenje deteta. Snimak je dospeo na društvene mreže, pa je za njim tada bila raspisana potraga. Takođe, saslušavan je i u vezi sa ubistvom Senada Kobilića, koji je ubijen hicem iz snajpera u julu 2018. godine u selu Liskovac kod Gradiške, kao i brojnim drugim krivičnim delima.

Lovrenović stariji je bio i pripadnik specijalnih jedinica i veruje se da je u to vreme ostvario značajne kontakte i prijateljstva sa kriminalcima iz Srbije. Dovodi se i u vezu sa Ljubanom Ećimom.

U Gradiški je poznat i kao vlasnik popularnog kafića ”Kajak klub” na keju u Gradišci, te splava ”Arhangel”.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track