CECA GA PLJUNULA U LICE, ON SE PLAŠI POVRATKA U SRBIJU: Arkanov ubica 11 godina vodi bitku da ostane u Južnoafričkoj Republici!
Foto: Profimedia, Printscreen

decenija od hapšenja

CECA GA PLJUNULA U LICE, ON SE PLAŠI POVRATKA U SRBIJU: Arkanov ubica 11 godina vodi bitku da ostane u Južnoafričkoj Republici!

Crna Hronika -

Dobrosav Gavrić (47), bivši policajac iz Loznice, koji je u januaru 2000. u hotelu "Interkontinental" u Beogradu ubio Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića, punih 11 godina iz zatvora u Južnoj Africi vodi pravnu bitku da ne bude izručen Srbiji!

Već nekoliko puta sud u Kejptaunu, koji treba da donese odluku o njegovoj ekstradiciji, odbijao je njegove molbe za dobijanje statusa izbeglice i azila, ali Gavrić nije odustao od toga da po svaku cenu ostane u JAR.

Sud u Srbiji, podsetimo, pravosnažno ga je osudio na 35 godina zatvora. Međutim, na dan objavljivanja presude Gavrić koji se branio sa slobode nije se pojavio u sudnici i praktično je u bekstvu od oktobra 2006. kada je za njim raspisana poternica. O njegovoj sudbini, ništa se nije znalo pet godina, sve dok nije ranjen 2011, daleko od Srbije.

Željko Ražnatović Arkan, Ljubomir Mihajlović
foto: Puls Asfalta

- U martu 2011. uhapšen je u Kejptaunu Saša Kovačević, potpuno nepoznat javnosti. Toga dana, napadač na motoru otvorio je vatru na džip u kom je bio sa jednim od vođa podzemlja, Sirilom Bikom, poznatim u toj državi i kao "kralj noćnih klubova". Bika je ubijen, a Kovačević ranjen a potom i uhapšen pošto je u automobilu pronađen kokain. Međutim, tek krajem te godine, pošto su od njega uzeti otisci prstiju i poslati Srbiji, otkriveno je da je reč o jednom od najtraženijih begunaca - otkrio je dnevnik Dejlimaverik.

Tokom prethodnih godina, otkriveno je da je 2006., koristeći lažni identitet i sa bosanskim pasošem, preko Italije ušao u Ekvador. Odatle je ušao u JAR, sa turističkom vizom. Navodno, njegova supruga dobila je poslovnu vizu i oni su otvorili restoran u Johanezburgu, a potom još nekoliko firmi koje su uspešno radile.

Milan Đuričić Miki
foto: Kurir, Đorđe Jovanović, EPA

Saučesnici

Miki ubijen, u zatvoru samo Nikolić

Osim za Dobrosavom Gavrićem, Srbija je godinama tragala i za njegovim saučesnikom Milanom Đuričićem Mikijem, koji je zbog zločina u "Interkontinentalu" osuđen na 30 godina zatvora. Međutim, da su se njih dvojica skrivali zajedno, otkriveno je je tek 24. aprila 2018. kada je u Kejptaunu ubijen Đuričić. Kaznu od 30 godina zbog učešće u zločinu, služi samo Dragan Nikolić Gagi.

Prema pisanju južnoafričkih medija, od 2007. do hapšenja on je, sa suprugom i ćerkama, kao Saša Kovačević živeo u luksuznom stanu na obali mora u Kejptaunu.

Međutim, kada je otkriven njegov pravi identitet, suočio se mogućnošću da bude vraćen u Srbiju u kojoj ga čeka 35 godina zatvora. Pokušao je da traži azil tvrdeći da je osuđen u politički motivisanom procesu. Ovaj zahtev za azilom, odbio je sud u JAR. Usledile su žalbe, ali i nove molbe u kojima je navodno navodio da će, ukoliko bude izručen Srbiji, biti ubijen.

- Bojim se za svoj život jer Arkan ima jaku vojsku sledbenika, koji nisu tolerantni - izjavio je Gavrić pred sudom. U poslednim zahtevima, dostavio je i novu dokumentaciju, kojom navodno želi da potkrpi tvrdnju da mu je u Srbiji ugrožen život ali i da nije imao pravično suđenje.

O njegovoj sudbini, podsetimo, još uvek nije odlučeno iako je prošlo 11 godina. Od suda je zatražio i da ga pusti na slobodu do odluke.

Dobrosav Gavrić
foto: Printscreen

- U zahtevu za puštanje na slobodu je naveo da mu je zdravstveno stanje ozbiljno narušeno, ali i da želi da pomogne supruzi u odgajanju njihove dece. Obećao je i da neće bežati iz Južne Afrike, tvrdeći da je ta država mesto na kom živi njegova porodica. U potpunosti je razmotreno zdravstveno stanje podnosioca predstavke, kao i njegove porodične veze i imovina - naveo je sud u Kejptaunu, obrazlažuci odluku da mu ne omogući da se brani sa slobode.

Tokom suđenja pred tada Okružnim sudom u Beogradu, Gavrić je, podsetimo, tvrdio da nije umešan u ubistvo Arkana i da je toga dana slučajno bio u hotelu. Tvrdio je da ga je tokom pucnjave u holu, pogodio zalutali metak i da i danas zbog tog ranjavanja ide na štakama.

Suđenje je obeležilo i svedočenje Arkanove udovice, pevačice Svetlane Cece Ražnatović, koja se u sudnici direktno obratila Gavriću:

- Sedeo si pognute glave, okrenut licem ka izlazu, lepo sam te videla preko Željkovog ramena. Ponoviću to sto puta! Apsolutno sam sigurna. Izdajniče, znaš li koga si ti izdao, koga si ubio? Smradu, đubre!", vikala je pevačica, a potom pljunula Gavrića.

Kurir.rs/ J. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track