DOVODILI GA U VEZU S "PLJAČKOM VEKA", PUCAO ŽENI U NOGE: Evo na koliko je osuđen Surčinac Novica Elek
Foto: Facebook

apelacioni sud u beogradu

DOVODILI GA U VEZU S "PLJAČKOM VEKA", PUCAO ŽENI U NOGE: Evo na koliko je osuđen Surčinac Novica Elek

Crna Hronika -

Novica Elek osuđen je pravnosnažno na šest godina zatvora zbog nasilja u porodici, nanošenje teških telesnih povreda kao i nedozvoljeno nošenje oružja, dok je oslobođen za otmicu. Elek, koji je javnosti postao poznat kao jedan od optuženih za takozvanu "pljačku veka", kada je opljačkan konvoj firme za transport novca "Sekjuritas" u martu 2011. Iz kobmija je tada oteteo 800.000 evra, a sedam optuženih, među kojima je bio i Elek,pravosnažno je oslobođeno optužbi.

Nekoliko godina kasnije, Eleka je prijavila supruga navodeći da joj je 2. aprila 2016. u Surčinu pucao u noge. Posle dve godine skrivanja, u maju 2018. uhapšen je kada je sa falsifikovanim dokumentima pokušao da uđe u Svernu Makedoniju. Posle ekstradicije Srbiji, navodno je tvrdio da nije bežao niti se krio, već je obilazio manastire.

Novica Elek

Njegova bivša supruga, tvrdeći da je u strahu od njega, ispričala je da je kobnog dana presreo posle posla, uvukao u automobil i pucao joj u noge, a potom je ranjenu izbacio iz kola.

- Apelacioni sud u Beogradu, nakon održane sednice veća, preinačio je prvostepenu presudu i okrivljenog osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Kada je u pitanju odluka o kazni, osnovano se žalbom Višeg javnog tužioca u Beogradu ističe da je prvostepeni sud prilikom odlučivanja o izboru, vrste i visini krivične sankcije koju će izreći okrivljenom dao prenaglašen značaj olakšavajućim okolnostima na strani okrivljenog, dok nije u dovoljnoj meri cenio okolnosti pod kojima je delo učinjeno i nastupele posledice. Imajući u vidu napred navedeno, a polazeći od svih olakšavajućih i otežavajućih okolnosti koje je prvostepeni sud pravilno našao na strani okrivljenog, a dajući im adekvatan značaj, pritom ceneći stepen krivice okrivljenog, težinu izvršenih krivičnih dela, jačinu povrede zaštićenog dobra, okolnosti pod kojima su dela izvršena, nastupele posledice, ličnost okrivljenog i njegove lične prilike, Apelacioni sud je prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni nalazeći da će se kaznom zatvora u trajanju od 6 godina jedino u potpunosti ostvariti svrha kažnjavanja - navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Takođe, Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu u oslobađajućem delu nalazeći da je pravilan zaključak prvostepenog suda da u konkretnom slučaju nije dokazano da je okrivljeni izvršio krivično delo protivpravno lišenje slobode kako mu je to optužnim aktom javnog tužioca stavljeno na teret.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track