ČOBANIN POKUŠAO DA SILUJE DEČAKA: Kažnjen sa 9 godina robije i 20 godina ne sme ni da priđe školi ili vrtiću!
Foto: Shutterstock

apelacioni sud u beogradu

ČOBANIN POKUŠAO DA SILUJE DEČAKA: Kažnjen sa 9 godina robije i 20 godina ne sme ni da priđe školi ili vrtiću!

Crna Hronika -

Aleksandar Pavlović (54), koji je pravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog toga što je u martu 2020. u naselju Glogonjski rit u Padinskoj Skeli pokušao da obljubi dečaka starog šest godina, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, 20 godina posle odslužene kazne zatvora neće smetei da priđe mestima na kojima se okupljaju deca! Ovu meru, odredio mu je drugostepeni sud, koji je i kaznu sa sedam, povećao na devet godina zatvora.

Pavlović je, kako je Kurir ranije pisao, radio kao čobanini kada je 15. marta 2020. namamio dečaka s čijom je porodicom živeo u istom dvorištu u svoju sobu. Iz kandži pedofila, dete je spasila majka, koja je uletela u sobu i navodno zatekla jeziv prizor. Kada je istrčala da pozove policiju, pedofil je pokušao da iseče vene , ali se nije teško povredio i posle ukazane pomoći je sproveden u pritvor.

Osumnjičeni isekao vene, ali samo površinski
Osumnjičeni isekao vene, ali samo površinski foto: Kurir TV Printscreen

Apelacioni sud koji je razmatrao žalbe na presudu, osim što je povećao kazne, odredio je da se prema Pavloviću, pošto odsluži kaznu, sporvedu mere obaveznog javljanja nadležnom organu policije i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, zabrana posećivanja mesta na kojima se okupljaju maloletnici, kao što su vrtići, škole i druga mesta.

- Takođe, izrečena je i mera obaveznog posećivanja profesionalnih savetovališta i ustanova, obavezno obaveštavanje o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta i obavezno obaveštavanje o putovanju u inostranstvo. Mere će se sprovoditi najduže 20 godina posle izvršene kazne zatvora - navodi se u odluci Apelacionog suda u Beogradu.

Mesto napada
Mesto napada foto: Kurir TV Printscreen

U odluci ovog suda, navodi se da je otežavajuća okolnost u pogledu visine izrečene kazne to što je Pavlović već dva puta bio osuđivan za ista krivična dela, ali i to što je iskoristio poverenje roditelja dečaka.

- Pravilno je prvostepeni sud prilikom donošenja odluke o krivičnoj sanckiji zaključio da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za primenu odredbe koja reguliše institut višestrukog povrata, a kojom je propisano da će sud, za krivično delo učinjeno sa umišljajem za koje je propisana kazna zatvora izreći kaznu iznad polovine raspona propisane kazne ukoliko je učinilac ranije dva puta osuđena krivicna dela učnjena sa umišljajem na zatvor od najmanje jedne godine i ukoliko od dana puštanja učnioca sa izdržavanja izrečne kazne do izvršenja novog krivicnog dela nije prošlo pet godina. Medutim, po mišljenju Apelacionog suda osnovano se žalbom Tužioca ukazuje da je prvostepeni sud prilikom odmeravanja kazne okrivljenom pogrešno primenio odredbu Krivičnog zakonika koja reguliše institut višestrukog povrata te da je okrivljenom morao da izrekne kaznu zatvora u trajanju dužem od 8 godina i 6 meseci. Imajući na umu navedeno, Apelacioni sud je preinačio prvostepenu presudu pogledu odluke o krivičnoj sankciji i okrivljenog osudio na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track