MAJCI ČIJE JE DETE (3) PREMINULO OD OPEKOTINA NE MOŽE DA SE SUDI: Nišlijka privremeno procesno nesposobna da prati tok postupka!
Foto: Privatna Arhiva

BIĆE PONOVLJEO VEŠTAČENJE

MAJCI ČIJE JE DETE (3) PREMINULO OD OPEKOTINA NE MOŽE DA SE SUDI: Nišlijka privremeno procesno nesposobna da prati tok postupka!

Crna Hronika -

Nišlijka T.S. (32) čiji je trogodišnji sin G.S. pod još nerazjašnjenim okolnostima zadobio opekotine od kojih je preminuo 28. januara, privremeno je procesno nesposobna pa joj se za sada neće suditi.

Veštačenje koje je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu obavljeno u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici pokazalo je da ona nije u stanju da učestvuje u sudskom postupku i shvati značaj procesnih radnji.

Olivera Mladenović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva saopštila je da se radi i privremenoj procesnoj nesposobnosti te da će veštačenje njenog psihičkog stanja, biti ponovljeno.

- Veštačenje je pokazalo da je u ovom trenutku nesposobna da prati tok postupka što privremeno sprečava njeno krivično gonjenje. Novo će biti obavljeno za dva meseca i od rezultata tog veštačenja zavisi dalji tok postupka – kazala je Mladenović.

Branilac T. S. advokat Miroslav Ristić izrazio je sumnju da će, s obzirom na njeno psihičko stanje, njegova klijentkinja ikada biti optužena za delo za koje se tereti. Međutim, smatra da ne postoje zakonske pretpostavke ni za pokretanje postupka za izricanje mere obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi, koju zakon predviđa u slučaju da je izvršilac delo počinio u stanju privremenog ili trajnog duševnog oboljenja ili duševne poremećenosti.

- Kod moje klijentkinje ne postoji duševni poremećaj koji bi zahtevao da se prema njoj izrekne mera obaveznog lečenja. Veštačenjem u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici ustanovljeno je da je ona u vreme izvršenja dela bila bitno smanjeno uračunljiva ali da takvo stanje nije posledica duševnog oboljenja. Međutim, zbog svog psihičkog stanja je procesno nesposobna pa krivična prijava protiv nje treba da bude odbačena – navodi Ristić

Niš, naselje Crvena Zvezda, opekotine, dvogodišnji dečak, preminuo
foto: Privatna Arhiva, Kurir/M.S.

Trogodišnjak je preminuo u stanu svoje bake D.T. u ulici Nova železnička kolonija nakon što se, kako su njih dve tada kazale ekipi Hitne pomoći a zatim i policiji, popario vrelom vodom iz tuša.

One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok su hranile i oblačile ostalo dvoje dece T.S., jedno staro šest meseci a drugo pet godina. Tvrdile su da je dečak nakon povređivanja bio živ te da su ga namazale mašću za opekotine a da su primetile da ne diše tek oko tri sata ujutro.

Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T.S. se branila ćutanjem a njena majka, protiv koje je takođe podneta krivična prijava za isto delo u redovnom postupku, je promenila prvobitnu izjavu. Tvrdila je da ni ona ni T.S. nisu bile prisutne u vreme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vreme bile u Centru za socijalni rad. Prema navodima D.T., njena jedanaestogodišnja ćerka je bila ta koja je kupala mališane i G.S. poparila vrelom vodom Njene navode potvrdila je i jedanaestogodišnjakinja koja ima status posebno osetljivog svedoka.

G.S., otac tragično stradalog trogodišnjaka, taštine navode je ocenio kao neistinite a svoju suprugu opisao kao brižnu majku koja nikako ne bi naudila svojoj deci. Ona je 21. marta puštena iz pritvora koji joj je sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Nišu odredio 30. januara.

Njihovo dvoje dece odlukom Centra za socijalni rad privremeno je zbrinuto u hraniteljskim porodicama.

Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dečak bio živ još nekoliko sati nakon povređivanja.

Kurir.rs/informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track