Najnovije vesti

I ŠARIĆ POD SUMNJOM DA JE SVE UGOVARAO PREKO SKAJA! Kakva je to aplikacija i kako funkcioniše tajna komunikacija šefova podzemlja
Foto: Nenad Kostić, Printscreen

MAFIJAŠKA APLIKACIJA

I ŠARIĆ POD SUMNJOM DA JE SVE UGOVARAO PREKO SKAJA! Kakva je to aplikacija i kako funkcioniše tajna komunikacija šefova podzemlja

Crna Hronika -

Mafijaši su svoju tajnu komunikaciju bezmalo doveli do savršenstva zahvaljujući aplikaciji Skaj, koja im garantuje brzu, diskretnu i maksimalno zaštićenu azmenu poruka!

Legalna je

Da je Skaj omiljeno sredstvo komunikacije i pripadnika trenutno dva najjača kriminalana klana na Balkanu, kavačkog i škaljarskog, potvrdila su i hapšenja u Crnoj Gori početkom godine. Naime, 22. januara uhapšena je grupa osumnjičena da je pripremala likvidaciju Beograđanina Veljka Belivuka, bliskog kavačkom klanu, i kod njih su nađeni telefoni sa instaliranom Skaj aplikacijom.

Takođe, istog dana u Budvi uhapšen je Kraljevčanin Lazar Ilić, koji je navodno blizak kavačkom klanu, a kod koga je bio kriptovani telefon sa tajnom aplikacijom, preko koje je navodno dobijao instrukcije za ubistvo „škaljarca“ Marka Ljubiše Kana.

Mobilni Telefon, crtež
foto: Profimedia, Twitter Printscreen

Podzemljem uveliko kruže jezive priče da kriminalci preko Skaja šalju fotografije osakaćenih tela protivnika i slike mučenja zatočenih. Oni veruju da policija ne može da uđe u trag tim porukama jer se one nakon slanja trajno uništavaju, a aplikaciju je, bar zasad, nemoguće prisluškivati.

- Skaj nije zakonom zabranjen, ali ga je nemoguće naći na regularnim servisima za skidanje aplikacija. Nju ne podržava svaki telefon. Androidi i ajfoni nemaju Skaj u svojoj prodavnici - objašnjava sagovornik:

- Kriminalci su mobilne sa Skajom najpre nabavljali u inostranstvu, uglavnom u Crnoj Gori, ali odskoro je moguće takav telefon kupiti i u Srbiji. Korišćenje aplikacije mesečno košta između 300 i 500 evra, a mafijaši najčešće uzimaju tromesečni paket, koji zajedno sa iznajmljenim aparatom iznosio oko 1.000 evra. Sagovornik kaže da je moguće kupiti telefon koji podržava Skaj, ali je to skupo, pa se korisnici uglavnom odlučuju za iznajmljivanje.

Šifre i kodovi

- Svaki korisnik dobija šifru za ulazak u aplikaciju. Da bi ostvario komunikaciju sa drugim korisnikom, mora da poseduje i njegov lični kod. Kada željenoj osobi pošaljete „zahtev za prijateljstvo“, ona mora da vam to odbori i tek onda možete da razmenjujete poruke - objašnjava izvor i dodaje da mafijaši preko ove aplikacije uglavnom razmenjuju glasovne poruke i slike.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da nije nepoznato da postoje aplikacije kojima se ne može ući u trag.

Dobrivoje Radovanović
foto: Nataša Milenković

- Ima telefona koji se ne mogu prisluškivati i koje ne beleže bazne stanice, a koji nam stižu uglavnom iz Amerike i prilično su skupi. Postoje i aplikacije u koje je teško „provaliti“. Mogu im u trag ući samo eksperti, kojih je malo - kaže on.

Ovu aplikaciju za mobilne telefone nedavno je pominjao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- I nemoj da nam ceo grad priča o tome kako je neko preko Skaja slao slike da je nekome odrubio glavu ili kako je neko nekome ne znam šta uradio, a da mi ne znamo da li je to istina ili nije, nego udri čekićem, maljem po glavi bandu mafijašku - rekao je ranije predsednik na konferenciji za medije.

Vođe kavačkog klana  Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan
Vođe kavačkog klana Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelanfoto: Privatna Arhiva

Fleš-dopisivanje Poruke se uništavaju posle 30 sekundi

U Srbiji postoje internet sajtovi preko kojih može da se poruči aparat sa instaliranom aplikacijom Skaj, a na njima se navodi da je to jedan od najbezbednijih načina komunikacije, kao i da se isporuka telefona vrši za jedan radni dan, i to vrlo diskretno.

- Koriste se tri šifre, aplikacija ne ostavlja tragove u telefonu. Možete napraviti tajni mod, u kome aplikacija izgleda kao digitron - navodi se na sajtu. Takođe, postoji i mogućnost fleš-dopisivanja, gde poruke traju samo 30 sekundi i posle toga se uništavaju. Aplikacija se, između ostalog, može instalirati na „gugl piksel 2“ ili „blekberi“ uređaje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track