ŠKALJARCA MILA RADULOVIĆA KAPETANA MUČILI PA SPALILI: Otkriveni detalji još jednog jezivog zločina u koji je umešan Veljko Belivuk
Foto: Zorana Jevtić

MONSTRUOZNo ubistvo u CRNOJ GORI

ŠKALJARCA MILA RADULOVIĆA KAPETANA MUČILI PA SPALILI: Otkriveni detalji još jednog jezivog zločina u koji je umešan Veljko Belivuk

Crna Hronika -

Novljanin Vladimir Vučković u decembru 2020. godine odneo je na Lovćen automobilske gume i ćumur, pa zajedno sa Milošem Radonjićem pripremio lomaču na kojoj su, nakon likvidacije, spalili škaljarca Mila Radulovića zvanog Kapetan.

To su detalji iz naredbe o proširenju istrage koje je crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) donelo protiv navodnog člana kavačkog kriminalnog klana Petra Đurovića, pišu podgoričke Vijesti.

Veljko Belivuk, Milo Radulović Kapetan i Marko Miljković
Veljko Belivuk, Milo Radulović Kapetan i Marko Miljkovićfoto: Dado Đilas, Zorana Jevtić, Privatna Arhiva

Prema tom dokumentu, pripadnici kavačkog klana, nakon skoro dvomesečnog mučenja, 21. decembra 2020. godine škaljarca su ugušili električnim produžnim kablom, a potom njegovo telo odneli na Lovćen i spalili na lomači.

Specijalno državno tužilaštvo direktnim izvršiocima ubistva označava Đurovića i Radonjića koji je u bekstvu, a tvrde da su njegovo telo spalili Radonjić i Vučković.

U spisima piše i da su to učinili po uputstvu organizatora kriminalne organizacije Slobodana Kašćelana i Igora Božovića.

Slobodan Kašćelan
Slobodan Kašćelanfoto: Privatna Arhiva

Radulović je otet 14. oktobra 2020. godine u Stanjevića rupi nadomak Spuža, nakon likvidacije škaljarca Damira Hodžića i njegovog zeta, barskog frizera Adisa Spahića.

Dok su ga mučili, tvrde tužioci, od njega su iznuđivali informacije o pripadnicima organizovane kriminalne grupe "škaljari", a od njegove supruge novac.

Tužioci sumnjiče Kašćelana i Božovića da su kriminalnu organizaciju, kojoj na teret stavljaju i likvidaciju Radulovića, formirali zbog vršenje neodređenog broja ubistava i teških ubistava.

Tvrde i da je Đurovićeva uloga bila da, u okviru kriminalne organizacije izvršava naredbe i uputstva organizatora, da skupa sa drugim pripadnicima klana obezbeđuje oteta lica "i da ih uz upotrebu sile i pretnje primoravaju da im daju informacije gde im se nalazi novac i predmeti od vrednosti, kao i da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije učestvuje u izvršenju krivičnih dela ubistva".

Sumnjiče ga i za otmicu Radulovića, kao i za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Sky telefon, Sky aplikacija, Sky
foto: Zorana Jevtic, MUP RS

Pojašnjeno je da im je Europol dostavio podatke iz kojih se vidi da su članovi tog klana o ubistvu pisali jedan drugom preko kriptovane Skaj aplikacije.

- Iz tih podataka se utvrđuje da je okrivljeni P. Đ. koristio mobilni telefon sa aplikacijom SKY ECC, sa korisničkim nadimkom "A." i jedinstvenim pin kodom G2LAMH, da se iz presretnutih komunikacija zaključuje da je okrivljeni Đ. boravio u stanu u kome je držan oštećeni M.R. u periodu od 14.10.2020. godine do 21.12.2020. godine, da su i drugi okrivljeni s vremena na vreme boravili u tom stanu, gde su se fotografisali sa oštećenim i da su međusobno razmenjivali fotografije nakon što je lišen života. Prema fotografijama koje su okrivljeni razmenjivali pronađeno je i lice mesta na kome je telo oštećenog zapaljeno, što potvrđuje i uviđajna dokumentacija i do sada preduzeta veštačenja, prema kojima su na licu mesta u B.G. pronađeni otisci kostiju, najverovatnije ljudskog porekla, koje će biti predmet DNK veštačenja za koje je izdata naredba u toku istrage - piše u spisima Tužilaštva, prenose Vijesti.

Objašnjeno je i da presretnuta komunikacija pokazuje da su ostali članovi klana od Đurovića tražili informacije o poslednjim trenucima Radulovićevog života.

- Deo komunikacije su i fotografije tela oštećenog koje su okrivljeni međusobno razmenjivali, kao i fotografije sačinjene u trenutku kada je zapaljeno telo oštećenog.

crnogorska policija, policija Crne Gore, policija u Crnoj Gori, crnogorski specijalci, specijalci, policija, policajci, crnogorski policajci, crnogorski policajac, policajac u Crnoj Gori, 9 5 2019
foto: EPA/Boris Pejović

Đurović je uhapšen početkom decembra prošle godine, u jednom podgoričkom lokalu.

Osumnjičenima za otmicu i ubistvo Radulovića na teret se stavlja i surova likvidacija Podgoričanina Nikole Stanišića.

Većina njih, međutim, beži istražiteljima od kraja aprila prošle godine, kada su u akciji Sektora za borbu protiv kriminala uhapšeni Kašćelan, Vučković, Zoran Kažić, Miloš Radonjić, Krsto Maroš i Darko Prelević.

Nakon pravne zavrzlame - odluke sudije Miroslava Bašovića da im ne odredi pritvor, pobegli su i Radonjić, Maroš i Prelević. Osim njih, istražitelji tragaju za Radojem Zvicerom, Milanom Vujotićem, Srđom Juriševićem, Draganom Kneževićem zvanim Škuri, Milanom Kneževićem, Aleksandrom Dragićevićem i Radojem Živkovićem zvanim Žuti.

Na slobodi je i još jedan osumnjičeni za monstruozno ubistvo - Nikšićanin Zdravko Perunović, koji je u međuvremenu izašao iz spuškog zatvora.

Specijalni tužioci sumnjiče Beograđane Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojšu Jankovića i crnogorskog državljanina Ratka Živkovića da su 14. oktobra 2020. godine, po prethodom dogovoru sa ostalim članovima kavačke kriminalne organizacije, u blizini Spuža oteli Radulovića.

- Obmanom, pretnjom i silom... i prema njemu postupali na svirep način u cilju da od njega iznude novac i drugu imovinsku korist.

Zločini Belivukove grupe zgrozili ceo region
Zločini Belivukove grupe zgrozili ceo regionfoto: Printscreen

Piše i da su Velja Nevolja i njegov deo klana, sledeći kriminalni plan, Radulovića u večernjim satima prebacili u stambeni objekat na teritoriji Kotora, gde su ga držali sve do dana kada je likvidiran.

Za to vreme prema njemu su, navodi se, primenjivali prinudu, u nameri da od njega iznude novac i da im da informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gde im se nalaze "štekovi" sa oružjem i gde se nalazi droga sa kojom trguju.

Pojašnjavaju da im je Radulović, pod pretnjom, odavao informacije o škaljarcima i omogućavao im da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije Skaj šalju poruke u njegovo ime "kako bi ih namamili na unapred pripremljene lokacije gde bi ih lišili života".

Kašćelanu, Božoviću i dvanaestočlanoj kriminalnoj grupi koju Specijalno državno tužilaštvo optužuje i za šverc droge, iznudu, zelenašenje, pranje novca i davanje mita, nedavno je odgođeno suđenje u podgoričkom Višem sudu.

To je poseban predmet i nema veze sa slučajem ubistva Kapetana.

Prema navodima optužnice, Slobodan Kašćelan i Igor Božović tu kriminalnu organizaciju formirali su krajem maja 2010. godine.

Optužnicom su obuhvaćeni i Božovićev sin Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Aleksandar Đurišić, Igor Đurišić, Davor Prelević, Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović, Đerđ Camaj, Zlatko Samardžić i Ilija Dedović.

(Kurir.rs/ Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track