ZATVORI SU REGRUTNI CENTRI MAFIJE! Otkriveno kako funkcionišu najsuroviji klanovi! SVE TAJNE ŠKALJARACA I KAVČANA
Foto: Printscreen

istraživanje

ZATVORI SU REGRUTNI CENTRI MAFIJE! Otkriveno kako funkcionišu najsuroviji klanovi! SVE TAJNE ŠKALJARACA I KAVČANA

Crna Hronika -

Kriminalni klanovi, pre svega kavački i škaljarski klan, svoje vojnike regrutuju u zatvorima, a glavno jezgro ovih organizacija čine jake porodične, kumovske i prijateljske veze!

Strukturu dva klana iz Kotora čine mahom ljudi iz Srbije, a regionalna povezanost mafijaša je veoma jaka, dok je unutrašnja struktura izuzetno čvrsta. Takođe, ove mafijaške grupe imaju i svoje posebne ćelije, a svaka od njih obavlja tačno određene zadatke.

škaljarski klan, kavački klan
foto: Nacionalna policija Ukrajine, Printscreen, Ana Paunković, Profimedia, Marina Lopičić, detective-info.com.ua, Privatna Arhiva, Ilustracija

Ovo su najnoviji podaci navedeni u Proceni opasnosti od teškog i organizovanog kriminača (SOCTA 2021), koju je nedavno uraduio međureskorski tim u Crnoj Gori, a prenele su Vijesti.

- Struktura kriminalnih grupa ostala je relativno čvrsta, a kao takva zasnovana je na izraženim ulogama vođa i visokopozicioniranih članova, jasnoj podeli zadataka, specijalizaciji za sprovođenje određenih kriminalnih aktivnosti i poštovanju pravila unutrašnje discipline - prenose crnogorske Vijesti i dodaju da su "vojnici" spremni za delovanje u toj zemlji, ali i u Srbiji, Evropi, pa i u svetu.

Upoznali se u zatvoru

Svedok-saradnik i koljač

O tome da je jezgro krimi-grupa povezano kumovskim i rodbinskim vezama, a da su "vojnici" regrutovani po zatvorima, govori i unutrašnja struktura klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji je uhapšn 4. februara prošle godine zbog činjenja najmonstruoznijih ubistava. Tako su se na spisku optuženih našli muž i žena, ali i rođena braća, kumovi, pašenozi, prijatelji iz detinjstva, ali i iz zatvora i sa navijačke tribine.

veljko belivuk i marko miljković u sudnici
veljko belivuk i marko miljković u sudnicifoto: Kurir

- Brat bi za brata ubio, kum čuva leđa kumu, muž i žena se zaklinju na večnu ljubav i u dobru i u zlu, a baš ovako izgleda i unutrašnja struktura klana, čiji su se vojnici našli iza rešetaka - kaže naš izvor i objašnjava kako je Veljko Belivuk okupio surovu ekipu.

Bojan Hrvatin je svedok-saradnik, koji je otkrio sve tajne svirepog klana, a njegov put do pripadnika bio je upravo u najvećem regrutnom centru mafije.

- Hrvatin i optuženi Miloš Budimir, prema njegovoj priči, upoznali su se u zatvoru. Hrvatin je robijao za ubistvo, a Budimir za drogu. Kada je Hrvatin izašao na slobodu 2020, Budimir ga je spojio s Nevoljom i Miljkovićem - dodaje izvor.

- Crnogorski klanovi svojim članovima podelili su jasne uloge. Tako su pojedini njihovi ogranci specijalizovani za šverc kokaina, drugi imaju zaduženje da ubijaju, treći da organizuju teška krivična dela - navodi se u Proceni.

Prema istraživanjima, kada se vođa ili visokopozicionirani član klana nađe iza rešetaka, njihova grupa se ne gasi, već naprotiv, još više jača i uvećava se, a nove članove pridobijaju upravo iza rešetaka.

- "Vojnike" u zatvorima vrbuju tako što ih "kupuju". S jedne strane daju im sigurnost, zaštitu i pripadnost, što im je u tim uslovima veoma značajno. Angažuju im advokate, pružaju različite oblike finansijske podrške i brojne druge pogodnosti. Budućim pripadnicima klana je to i više nego dovoljno, pa po izlasku iz zatvora, u znak lojalnosti, oni postanu deo kriminalne grupe - kaže izvor i dodaje da na taj način oni postaju verni pripadnici klana i "pokusni kunići" za sve predstojeće kriminalne poslove.

Koordinirao iz Spuža

Planirao likvidaciju Belivuka i Miljkovića

Crnogorski istražitelji u januaru 2021. godine utvrdili su da Janko Vukadinović, visokopozicionirani član škaljarskog klana, iz spuške ćelije koordiniše ekipu koja je trebalo da likvidira Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Policija je plan osujetila, jer su Belivuk i Miljković bili pod budnim okom policije, ali Vukadinović je iako se godinama nalazi u zatvoru uspeo da okupi ekipu koja bi obavljala krvave poslove.

- Iz neke zahvalnosti što su postali deo grupe, "vojnici" su spremni na sve kako bi stekli poverenje i određenu poziciju kod šefa klana - navode Vijesti šta piše u najnovijoj Proceni od teškog i organizovanog kriminala.

Takođe, u dokumentu koji je objavljen, navodi se da su klanovi iz godine u godinu postali sve brutalniji i bezobzirniji. Mafijaški kodeks više ne važi - ubijaju se i porodice članova klana, i ne biraju se sredstva kojim će se doći do željenog cilja.

- U sukobima navedenih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i zemljama regiona tokom izveštajnog perioda izvršeno je više od 60 ubistva - piše u dokumentu:

- Nivo bezobrzirnosti koji klanovi sada poseduju nije registovan u ranijim godinama, a manifestuje se kroz otmice i primenu brutalnih metoda prilikom ubistava suparnika.

Komunicirao preko Skaja

Šarić iz zatvora stvorio novu krimi-ekipu

Darko Šarić uhapšen je 15. aprila u vili na Dedinju, gde je bio u kućnom pritvoru sa nanogicom, ali je tada vraćen iza rešetaka, zbog sumnje da je od kraja 2019. do 2022. organizovao novu kriminalnu grupu. Sumnja se da je organizacija švercovala kokain, ali i učestvovala u ubistvu Milana Milovca u Ekvadoru 2020.

darko šarić
darko šarićfoto: Ana Paunković, Nenad Kostić

Hrvatsko tužilaštvo sumnja da je Šarić, još dok je boravio u klasičnom pritvoru, imao kriptovane mobilne telefone sa aplikacijom Skaj, preko kojih je komunicirao sa svojim saradnicima i tako navodno rukovodio određenim poslovima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track