KORAĆ SAZNAO DA MU SE SPREMA HAPŠENJE ILI LIKVIDACIJA? Čovek od poverenja Luke Bojovića bezbedniji u zatvoru nego na slobodi
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

hapšenje u hrvatskoj

KORAĆ SAZNAO DA MU SE SPREMA HAPŠENJE ILI LIKVIDACIJA? Čovek od poverenja Luke Bojovića bezbedniji u zatvoru nego na slobodi

Crna Hronika -

- Dobar dan, ja sam Filip Korać, za mnom je raspisana poternica i došao sam da se javim - navodno je, prema pisanju Jutarnjeg lista, rekao najbliži saradnik Luke Bojovića kad se pojavio na prijavnici zatvora u Remetincu.

Filip Korać
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Podsetimo, Filip Korać uhapšen je krajem aprila u Hrvatskoj, a u zatvor

Remetinec došao je najavljen od svog advokata, piše hrvatski Jutarnji list. Korać se tereti za falsifikovanje dokumenata.

- Koraćev advokat je putem podneska Državnom tužilaštvu najavio Koraća, te on nije bežao niti je uhapšen. U Hrvatsku je došao sa svojim ispravama. Advokat je naveo da Korać u Srbiji nije osuđivan. Inače, Hrvatska je za njim raspisala poternicu i evropski nalog za hapšenje, a određen mu je i istražni zatvor - navode mediji.

Rizičan pritvorenik

U Remetincu bili smešteni i drugi Srbi

Opisujući Koraća, hrvatski mediji su ga nazvali "najtraženijom metom klana Veljka Belivuka".

- Filip Korać, osoba iz srpskog krimi-miljea koju su mediji prozvali jednim od čelnika zemunskog klana, trenutno je jedan od bezbednosno najrizičnijih pritvorenika u hrvatskim zatvorima - navodi Jutarnji list.

Interesantno je da Korać nije prvi srpski državljanin u Remetincu.

Iza rešetaka najvećeg hrvatskog zatvora u prošlosti su se nalazili i Sretko Kalinić i Miloš Simović, a prošle godine je i jedan srpski zatvorenik pobegao iz ove kaznionice.

U ćelijama Remetinca, osim Srba, nalazili su se i hrvatski visoki funkcioneri, pa je ovde boravio i bivši premijer Ivo Sanader, kao i pokojni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Imao dojavu

Kako Kurir nezvanično saznaje, Korać, koji se u proteklom periodu skrivao u različitim zapadnoevropskim zemljama, saznao je da se nalazi na poternici Hrvatske.

- Dojava da je na poternici verovatno nije bila jedini razlog za predaju. Pretpostavlja se da je Korać otkrio da neko planira njegovu likvidaciju, pa je procenio da je bezbedniji u zatvoru nego na slobodi i odlučio je da se preda. Ne treba zaboraviti da je klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pre hapšenja pokušavao da dođe do Koraća na sve načine, kao i da su mu preko Skaja slali slike masakriranog tela Gorana Veličkovića i pretili - navodi izvor Kurira:

Radili za oba klana

Škaljarci i kavčani dokumenta kupovali kod iste grupe

Hrvatska grupa koja je prodavala pasoše kriminalcima razbijena je još 2019. godine, a na njenom čelu se nalazio Nusret Seferović, do tada poznat kao predsednik Unije Roma.

On je sarađivao s pevačicom Ankicom Demirović i njenim suprugom, a u akciji "Krtica" pohapšeni su i policijski službenici.

- Istraga je pokazala da je ova grupa sarađivala i s kavačkim, ali i sa škaljarskim klanom. Oni su pronalazili ljude koji su rođeni u Hrvatskoj, ali nikad nisu vadili dokumenta u ovoj zemlji, i na njihove podatke stavljali slike kriminalaca kojima su isprave prodavali. Nabavljali su pasoše, lične karte, ali i vozačke dozvole. Cena se kretala do 15.000 evra - pisao je ranije 24.hr.

- Moguće je da se Korać zamerio i drugim grupama iz regiona koje su nastavile da posluju kad je u Srbiji razbijen najmonstruozniji klan, pa da su ga i oni ganjali.

Saradnja policija

Izvor Kurira otkriva da su na razotkrivanju kriminalaca s lažnim identitetima na originalnim pasošima radile zajedno hrvatska i srpska policija jer je najčešće reč o hrvatskim i srpskim ispravama.

- Nakon razmene podataka s partnerskim službama, bili su laki za praćenje. U Evropi je pao veliki broj kriminalaca, kod nas je u istoj akciji procesuiran i vođa "kavčana" Radoje Zvicer - otkriva izvor Kurira i dodaje da se protiv Zvicera vodi postupak u našoj zemlji zbog falsifikovanja dokumenata.

Filip Korać, Luka Bojović
foto: Aleksandar Jovanović, Profimedia

On dodaje da u Tužilastvu za organizovani kriminal postoji udarna grupa koja radi upravo krivična dela koja se tiču procesuiranja falsifikatora isprava uz otkrivanje lažnih identiteta kriminalaca.

- Postoje indicije da je on duže vreme koristio lažni pasoš na osnovu koga je praćen - kaže izvor.

Tempirana bomba

Bivši obaveštajac Boža Spasić smatra da je Filip Korać jedna od najmisterioznijih ličnosti srpskog podzemlja.

- Filip Korać je tempirana bomba, to je čovek koga juri više kriminalnih organizacija, a sa druge strane je još uvek u mogućnosti da daje naređenja. Interesantno je da je on pasoš najverovatnije nabavio od grupe koja je uhapšena još 2019. godine, a koja je preko saradnika u policiji dobijala originalna dokumenta. U pasošu bi stajala prava slika, ali bi ime i prezime pripadali drugom čoveku - kaže Spasić:

Boža Spasić
foto: Kurir televizija

- Verovatno je ponovo pokrenuta akcija i češljala su se ta dokumenta, pa mu je neko javio da je bolje da se sam prijavi.

Spasić smatra i da je Korać, koji je bio meta i klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, najbezbedniji u zatvoru.

- Njemu je zatvor praktično sigurna kuća, bezbedniji je tamo nego u svim zapadnoevropskim zemljama u kojima se krio proteklih godina. Kad bude izašao, verovatno će ponovo nabaviti druga dokumenta i izgubiće mu se svaki trag.

Advokat Gordan Preglej

Ovo je bagatelni postupak

Gordan Preglej, advokat Filipa Koraća, za Kurir je naveo da se njemu javio "gospodin Korać i rekao mu da je saznao da se protiv njega u Hrvatskoj vodi postupak za krivično delo falsifikovanje isprava".

- On je želeo rešiti tu situaciju, jer to je bagatelni postupak, kao i stotine drugih za to krivično delo, nema tu misterije nikakve - objašnjava Koraćev branilac i dodaje da su nakon toga otišli u policiju.

- Kako je njemu još ranije određen pritvor, u istrazi, jer se pretpostavilo da se do njega ne može doći, on je zadržan u Remetincu - dodao je Preglej i objasnio da se s klijentom još nije sastao u Remetincu, pošto je on zbog mera protiv koronavirusa u izolaciji, ali da će to uraditi čim bude mogao.

On je naglasio da njegov klijent neće biti izručen Srbiji.

- Koliko je meni poznato, u Srbiji se protiv njega ne vodi nijedan krivični postupak, pa stoga nema potrebe da gospodin Korać bude izručen - pojašnjava Preglej.

Kurir.rs/E. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja