20 godina za ubistvo u popravnom domu u Valjevu

Apelacioni sud

20 godina za ubistvo u popravnom domu u Valjevu

Crna Hronika -
Potvrđene zatvorske kazne Daliboru Stankoviću, Tobi Sahitiju i Oliveru Ramiću za ubistvo Lazara Kovačevića (21) iz Čačka

BEOGRAD/VALJEVO - Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je zatvorske kazne Daliboru Stankoviću, Tobi Sahitiju i Oliveru Ramiću za ubistvo Lazara Kovačevića (21) iz Čačka počinjeno u Kazneno popravnom zavodu (KPZ) za maloletnike u Valjevu. Kako je objavljeno na sajtu Apelacionog suda, Stanković je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora, Sahiti na šest godina i devet meseci, a Ramić na devet godina zatvora. Svoj trojici u kazne su uračunate ranije izrečene kazne po pravosnažnim presudama zbog kojih su se 2007. nalazili u KPZ Valjevo.

Stanković je potvrđenom presudom Višeg suda u Valjevu, od 23. februara 2012, oglašen krivim da je 21. juna 2007. godine "umišljajno i na podmukao način" naneo teške telesne povrede Kovačeviću od kojih je ovaj docnije preminuo na Neurohirurškoj klinici u Beogradu.

Sahiti i Ramiću su oglašeni krivim zbog toga što su Stankoviću i N. N. licu, takođe štićeniku KPZ Valjevo, "umišljajno obezbedili metalni bodež i štanglu za izvršenje krivičnog dela".

Apelacioni sud je potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda u Valjevu za Marjana Zlatanova, koga je viši tužilac teretio da je sa Stankovićem ubio Kovačevića. U tuči štićenika KPZ, do koje je 21. juna 2007. došlo u ranim jutarnjim atima, u zatvorskim sapavaonicama, pored Kovačevića povređeno je još sedam zatvorenika, koji su posle pomoći ukazane u Urgentnom centru bolnice u Valjevu vraćeni u zatvorski stacionar, a jednom od njih je u Beogradu operisana vilica. Pokojni Kovačević je u Valjevu izdržavao kaznu od dve i po godine zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda u tuči u Čačku. Do obračuna je došlo "zbog borbe za lidersku poziciju", pošto se do tada "zajednička neformalna grupa u zatvorskom kolektivu", koju su činili Čačani i Beograđani, podelila na dve grupe. "Ti obračuni unutar neformalnih grupa su, po pravilu, najsuroviji", rekao je tada izvor agencije Beta iz KPZ u Valjevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track