20:48

PRESEDAN U SLUČAJU BELIVUKA I MILJKOVIĆA Advokat objasnio šta se koristi kao validan dokaz OVO JE VELIKA NOVINA U NAŠOJ PRAKSI

suđenje

PRESEDAN U SLUČAJU BELIVUKA I MILJKOVIĆA Advokat objasnio šta se koristi kao validan dokaz OVO JE VELIKA NOVINA U NAŠOJ PRAKSI

Crna Hronika -

Veće Specijalnog suda u Beogradu, koje vodi postupak protiv bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića i Beranca Filipa Golubovića, donelo je odluku da presretnuta komunikacija putem skaj aplikacije, koja je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, može koristiti kao dokaz.

Poruke presretnute preko skaja ključni su dokaz u brojnim predmetima, ali do sada sudovi nisu donosili odluku da li ona može da se koristi kao dokaz pribavljen na zakonit način ili ne. Da li je ovo presedan, gledano iz pravnog ugla, kako je komunikacija pribavljena putem skaja, postala jedan je od ključnih dokaza i u postupku protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i koliko je izazova za forenziku bilo u ovom slučaju, govorili su advokat Aleksandar Radivojević i forenzičar Časlav Ristić.

Časlav Ristić, Aleksandar Radivojević
foto: Kurir televizija

- Nedozvoljeni dokazi su oni koji su izvedeni na način na koji to ne predviđa zakon. Dokazi se moraju izdvojiti iz spisa predmeta i računaju se kao da nisu ni postojali. Postoje tačni propisi kako se izvode prisluškivanja. Ovo je presedan, jer su te razgovori prislušlivali organi koji nisu organi naše države - kaže advokat Radivojević.

Čuveni forenzičar naveo je da presretnuta komunikacija preko aplikacije skaj nije jedini dokaz.

- Oni se uopšte nisu krili, u kući u Ritopeku pronađena je gomila dokaza, oni su za tužilaštvo i za sud ostavili sasvim dovoljno bioloških i fizičkih tragova na osnovu kojih će se izvršiti presuda. Ovo je dopuna svega toga, ali nije jedini dokaz. Sklapa se cela slika, a ovo služi kao dopuna da se razaznaju određene činjenice - kaže Ristić.

Časlav Ristić, Aleksandar Radivojević
foto: Kurir televizija

Ristić je istakao da je radio mnogo uviđanja kriminalnih obračuna, a da do dolaska klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nije video toliko brutalnosti.

- Brutalni su, devedesetih su se ubijali, ali su opet imali nekog respekta. Prvi put se pojavljuje to mlevenje u mašini, ali ova kriminalna grupa Veljka Belivuka je otišla najdalje u monstruoznosti - kaže Risitć.

Olja Lazararević, voditeljka jutarnjeg programa Kurir televizije, podsetila je goste u studiju da je suđenje Belivuku i njegovoj ekipi odloženo zbog izostanka advokata, pa je postavila pitanje kada će suđenje početi.

Časlav Ristić, Aleksandar Radivojević
foto: Kurir televizija

- Najbitnije je da se ispoštuje zakon i zakonska procedura, ako imate samo brzinu, nemate proceduru može doći do propusta. Ne ulazeći u monstruoznost i brutalnost dela okrivljenih, ne smemo zaboraviti da je svaki okrivljeni nevin dok se ne dokaže suprotno. S obzirom na to da je advokat Miljkovića i Belivuka i sam u pritvoru, zbog drugog procesa, nije moguće početi sa suđenjem, jer oni zbog zaprećene kazne i težine zločina moraju da imaju branioca, prema propisanom zakonu. Neophodno je da cela procedura teče po zakonu - istakao je Radivojević i dodaje:

- Novi sudija ulazi u predmet onakvim kakvim ga prima. Mogu se tražiti da se pred novim većem saslušaju okrivljeni, može da se dogodi da se neke stvari ponove, ali sve ono što je na glavnom pretresu bude urađeno. Može se izgubiti malo vremena dok se novo veće ne uhoda, ali to ne bi trebalo da utiče na suđenje - kaže Radivojević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja