01:18

Ko je bio čuveni Džek Trbosek majstor SAVRŠENIH ZLOČINA: Stručnjak OBELODANIO MONSTRUMA

BRUTALNI UBICA

OD NJEGOVOG IMENA KLECALA SU KOLENA! Ko je bio Džek Trbosek, majstor SAVRŠENIH ZLOČINA: Forenzičar sačinio profil MONSTRUMA

Crna Hronika -

Krajem 19. veka, tačnije 1888. godine, ubijeno je i unakaženo 5 prostitutki. Taj ubica je prozvan Džek Trbosek, a njegova ubistva ostala su upamćena kao savršeni zločini. Identitet ubice navodno je otkriven gotovo vek i po kasnije.

Te 1888. godine nije bilo forenzike i modernih metoda koje su danas na raspolaganju istraživačima, pa policija doslovno nije imala nikakve materijalne dokaze.

Dr Dušan Keckarević, forenzičar i molekularni biolog na Biološkom fakultetu, istakao je da savršenih zločina zapravo neme, samo je tehnologija kaskala za tim vremenom.

- Nema savršenih zločina, ima samo nesavršenih istraga. To znači da u nekom periodu tehnologija kaska na nivoom detekcije. Sada posle sto i nešto godina možete da pričate o tome ko je Džek Trbosek jer je tehnologija napredovala. Bitno je te tragove čuvati, dok vi ne budete u stanju da analizirate navedenu materiju koja pre 20 godina nije bilo moguće. Pa tako rešite slučaj koji je u tom trenutku izgledao savršen - rekao je forenzičar.

Dušan Keckarević
foto: Kurir Televizija

Utvrđeno je da je ubica prilazio prostitutkama tražeći seksualne usluge, zbog čega ih je vrlo lako i bez otpora odvodio u mračne i zabačene uličice.

Ubica je žrtvama sekao vratove, ruke, noge i utrobu. Rasporio bi ih hirurški precizno, uglavnom na ulici ili u mračnim prolazima, a bez privlačenja pažnje prolaznika. Međutim, ono što ga je činilo posebnim jeste da je od žrtava ponekad uzimao organe iz utrobe kao "trofej".

Džek Trbosek, londonski koljač
foto: Profimedia

Policija je nakon ubistava redovno primala pisma u kojima ubice priznaju krivicu, ali većina je odbačena kao lažna.

Dva za koja se utvrdilo da su pisana istim rukopisom bila su potpisana: "Džek Trbosek". Tako je slavni serijski ubica dobio svoje neslavno ime.

Pseudonim Džek Trbosek je, ipak, nastavio da živi u javnosti, jer je Skotland jard dao dozvolu za umnožavanje ovog pisma u svim novinama nadajući se da će neko možda prepoznati rukopis ubice.

Otkriven identitet

Nakon više od 130 godina istrage, forenzičari su 2019. godine konačno uspeli da utvrde ko se sve vreme krio iza imena strašnog serijskog ubice Džeka Trboseka.

Tim forenzičara koji su predvodili dr Jari Luhelainen i dr Dejvid Miler ispitao je šal koji je pronađen kraj tela Edouzove, četvrte od pet žrtava "ubice iz Vajtčepela".

Reč je o Aronu Kosminskom, koji je radio kao berberin u Londonu, i to je osoba na koju je policija najmanje sumnjala. Bio poljskog porekla i u vreme prvog ubistva imao je 23 godine.

ŽRTVE LONDONSKOG KOLJAČA

1. Meri En Nikols (43), petak, 31. avgust 1888. Prerezao joj vrat i gotovo odvojio glavu od tela, a oko njega joj je obmotao creva.

2. Eni Čepmen (47), subota, 8. septembar 1888. Glava joj je skoro bila odsečena, creva izvađena i ostavljena na ramenu.

3. Elizabet Strajd (45), nedelja, 30. septembar 1888. Nađena je sa rasečenim vratom u dvorištu zgrade. Nije imala druge povrede.

4. Ketrin Edouz (46), nedelja, 30. septembar 1888. Telo je bilo bez glave, creva su joj postavljena na desno rame, a bubrezi i genitalije odneti.

5. Meri Džejn Keli (25), petak, 9. novembar 1888. Telo je bilo raskomadano. Ubijena je u kući u krevetu, a organi su joj bili razbacani.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:36

PRVE SLIKE S BANJICE, KURIR NA MESTU UBISTVA Nikom nije bio sumnjiv! Ubica s crnom kacigom imao dostavljačku torbu na leđima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track