PRLJAVE ZNAČKE: Policajci švercovali kokain za vođu kavačkog klana PLANIRALI PRAVLJENJE PARAVNOJNE FORMACIJE PREKO "SKAJA"
Foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

istraga

PRLJAVE ZNAČKE: Policajci švercovali kokain za vođu kavačkog klana PLANIRALI PRAVLJENJE PARAVNOJNE FORMACIJE PREKO "SKAJA"

Crna Hronika -

Presretnuta Skaj komunikacija otkrila je da su crnogorski policajac Petar Lazović i Ljubo Milović direktno sarađivali s Radojem Zvicerom, koji je u njihovoj čet grupi napisao i da planiraju da prave "paravojnu formaciju"

Crnogorski policajci Petar Lazović (32) i Ljubo Milović (32), označeni kao članovi ozloglašenog kriminalnog kavačkog klana, prema dokumentaciji koju je Evropol prošlog leta dostavio crnogorskoj policiji i tužilaštvu bili su "direktno uključeni u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju" i na direktnoj liniji s vođom klana Radojem Zvicerom. U presretnutoj komunikaciji putem Skaja, kako prenosi crnogorski portal Libertas, oni su razmenjivali čak i fotografije zapakovanog kokaina, ali je crnogorsko tužilaštvo tada ocenilo da nema mesta pokretanju postupka.

Radoje Zvicer
foto: Proifmedia, Privatna Arhiva

Pošiljka iz Ekvadora

Presretnuta komunikacija otkrila je da je još 30. novembra 2020. Milović pitao Lazovića da li ima nekog ko ima pristup luci i bezbednom istovaru i preuzimanju kokaina, jer može da pošalje pošiljku iz Ekvadora u bilo koju luku. Milović je naveo da trenutno "samo" radi s Roterdamom, a da je pre toga radio sa Istanbulom, Hamburgom i Antverpenom.

- Viđi đe ima pozicije, mogu poslati svuda, đe god idu brodovi iz Ekvadora, ja mogu poslati. Da li ima kontrole u neku luku, da mogu da izvade bezbjedno pošiljku robe - napisao je Milović Lazoviću preko aplikacije Skaj, prenosi Libertas.

Petar Lazović, Europol, Ljubo Milović
foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Velika zarada Na pet kilograma kokaina zarađivali 105.000 evra

Policajac Petar Lazović je preko Skaja 3. decembra obavestio drugog korisnika, pod nadimkom Miki novi, o tovaru kokaina koji stiže iz Ekvadora u Roterdam. Ukupna količina kokaina je bila 500 kilograma, ali su navodno isporuke bile podeljene na tovare od 50 i 100 kilograma. U porukama koje su razmenjivali, Lazović je detaljno objasnio da je kupovna cena kokaina po kilogram 5.300 evra po kilogramu, a da je cena u Roterdamu 31.000 evra, što na pet kilograma kokaina predstavlja profit od 125.000 evra, ako se uloži 25.000 evra. On je razgovarao o transportu kokaina s Milovićem koji mu je objasnio da trošak za istovar iznosi 15 odsto od ukupne pošiljke, što znači da im ostaje 105.000 evra. Lazović, nakon toga, obaveštava Skaj korisnika pod nadimkom Miki novi da će Milović uzeti 60 kg, a da će Komita uzeti 100 kg. U dokumentu, u koji je Libertas imao uvid, nema podataka ko se krije iza kodnog imena Komita.

Već 1. decembra, sudeći prema Evropolovoj dokumentaciji, Lazović je Miloviću predložio da bi se istovar mogao organizovati u Bugarskoj i Grčkoj. Milović je objasnio kako bi se kokain mogao utovariti i sakriti unutar kontejnera. - On to šalje u kontejner s drugom robom, pa se preuzme cijeli kontejner ili se neđe po brodu, pa se iznese? - pita Lazović.

- U kontejner. Sa drugom robom - odgovorio je Milović i poslao nekoliko fotografija na kojima se vidi krijumčarenje kokaina.

Istovar

Istovar kokaina, prema komunikaciji na Skaju, dogodio se 17. decembra, ali se ne pominje u kojoj luci.

- Sad mi, evo ovaj momenat, javljaju da je sišla kutija sa broda. Na zeleno je. Ujutro je izvozimo. Odoh spavati. Od pet sam ujutro na telefon opet. Još čekamo. Tek sjutra vadimo iz luke. Ja idem robu da organizujem da se preuzme - pisao je Milović.

- Imaš li sliku? - pita ga Lazović, na šta mu Milović, koji je na Skaju imao nadimke Zli poručnik, Batica i Oficir, uzvraća fotografijom novogodišnje jelke, ispod koje su, kao pokloni, navodno pakovanja kokaina.

Radoje Zvicer, Kokain, Šverc Kokaina, Zaplena, Zaplena Narkotika, MSC Gayane
foto: AP Matt Rourke

Nakon toga, Lazović, koji je na Skaju bio Junior i Komandos, piše Zviceru, koji je koristio nadimak Born:- Sve, brate, i sve što treba. Rekao sam Oficiru sad, kad bude radio za 20 dana, da ubaci dva, tri komada da častiš momke, da ih pomogneš.

- Oficir je brat pravi - odgovara mu Zvicer i dodaje: - Čim meni nešto prođe, odvajam za tebe.

Dve ture

U presretnutoj komunikaciji, kako se navodi, policajci Milović i Lazović i tokom februara i marta 2021. ugovaraju šverc dve ture kokaina, a tokom razgovora o ceni tovara uključuje se navodno i sam Zvicer.

- Davao sam na 36, sad je pala cijena, pa može 34 - piše Zvicer. U daljim dogovorima o količini, broju isporuka i ceni kokaina koji planiraju da prošvercuju u Australiju, Zvicer piše: "Idemo rafalno, u Aus je 80-90 h cijena. Pa pravimo paravojne formacije".

- Taman ću 100, nego ti kažem, nije smiješno jer je cijena 3x veća nego u EU. Nemoj siliti, ako prođe, obrnućemo još koji krug, to je moj brod - kaže Zvicer.

Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track