JURILA IH PERENČEVIĆEVA EKIPA, REKAO SAM MU DA SE SKLONI Svedočenje inspektora na suđenju braći Rakočević za ubistvo navijača Rada
Foto: Nemanja Nikolić, Instagram

JURILA IH PERENČEVIĆEVA EKIPA, REKAO SAM MU DA SE SKLONI Svedočenje inspektora na suđenju braći Rakočević za ubistvo navijača Rada

Crna Hronika -

"Kolege su pojačale patrole, jer smo sumnjali da će doći do novog obračuna. Imali smo saznanja da će Petra napasti u piljari, zato sam mu i rekao da se skloni neko vreme, jer nije bilo bezbedno da radi na Banjici."

Ovo je danas pred Višim sudom u Beogradu rekao Dragan Đinđić, inspektor UKP-a i svedok na suđenje braći Petru, Radovanu i Urošu Rakočeviću, osumnjičenima za ubistvo navijača Rada Filipa Lepojevića (18), koje se dogodilo 5. septembra 2020. godine na Banjici.

LIKVIDIRANI LUKA PERENČEVIĆ BIO STRAH I TREPET NA BANJICI? Pominjao se u UBISTVU KOJE JE SLEDILO SRBIJU, izrešetan sa motora

Svedok Đinđić je pred sudskim većem izneo šta se dešavalo u danima koji su prethodili ubistvu Lepojevića, kada su braća Rakočević došla u sukob sa njegovim drugom Lukom Perenčevićem, koji je u maju ove godine ubijen.

- Petar Rakočević je tog dana došao da prijavi događaj koji se desio dva dana ranije, kada su on i Uroš povređeni u tuči u kafiću - rekao je inspektor i objasio da policija nije istog dana izlazila na mesto sukoba, jer nisu imali pravu informaciju o tome gde se dogodio:

"Bio je vikend, oni su zato bili u policijskoj stanici na Voždovcu, tamo su naveli da se sukob dogodio na nekom drugom mestu, a Petar je u ponedeljak došao kod nas i ispričao sve."

Kako je Đinđić dalje naveo, Petar mu je tom prilikom rekao da su u jednom kafiću na Banjici on i njegova braća došla u problem sa Lukom Perenčevićem.

- Rekao je da su bili u kafiću i da su došli u sukob sa Perenčevićem i njegovom ekipom. Naveo je i da su ranije sa njim bili u dobrim odnosima, ali da su se posvađali i da ih je Luka te noći izbo - rekao je.

Sa Rakočevoćem su policajaci, kako je dalje objasnio, ostali u kontaktu jer ih je "Lukina ekipa jurila".

- Tražili su ih da se svete - naveo je, a onda je objasnio da ih je svega nekoliko dana kasnije Petar opet pozvao:

Rekao sam mu da ima dve mogućnosti - da beži ili da me sačeka

"Prijavio je da se neka lica motaju oko piljare i da misli da će da ga napadnu. Otišli smo i nismo nikoga zatekli. Prijavljivao je još nekoliko puta da misli da ga prate. Mi smo za Lukom raspisali potragu."

Filip Lepojević, Luka Perenčević
foto: Nemanja Nikolić, Instagram

Onda je opisao kako je saznao za kobni događaj.

- U subotu me je Petar zvao i rekao da su ga napala neka lica, da su se potukli, da je on jednog udario pištoljem u glavu i da je pištolj opalio. Rekao mi je "ne znam da li je živ ili mrtav" - preneo je reči okrivljenog inspektor Đinđić i dodao:

"Rekao sam mu da ima dve mogućnosti - da beži ili da me sačeka. Pozvao me je kroz pet minuta i dao mi adresu u Kaluđerici. Tamo su nas sačekala sva trojica okrivljenih, ispričali su šta se dogodilo, rekli su da su dva pištolja u kolima, da je Uroš pucao nanekog drugog momka."

Sudija Ana Trifunović Đuričković, advokati okrivljenih i oštećenih su mu potom postavljali pitanja o periodu od Petrove prijave prvog događaja do ubistva, a inspektor je objasnio da su policajci dva puta kada je Petar prijavljivao da ga prate izlazili na lice mesta, da tamo nisu zatekli sumnjiva lica, ali i da nisu pregledali sigurnosne kamere.

- On je bio uznemiren, uplašen za svoju bezbednost - rekao je.

Sudija Trifunović Đuričković ga je potom upitala da li su radili po toj prijavi i da li su pokušavali da utvrde šta se dešava, na šta je on objasio da jesu i da su znali da se Petar Rakočević nalazi u opasnosti.

"Kolege su pojačale patrole, jer smo sumnjali da će doći do novog obračuna. Imali smo saznanja da će Petra napasti u piljari, zato sam mu i rekao da se skloni neko vreme, jer nije bilo bezbedno da radi na Banjici."

Nakon njega je svedočio očevidac B. B, koji je ispričao da je na sukobljene mladiće naišao kad se vraćao iz šetnje i da je sve gledao sa udaljenosti od 15 do 20 metara.

- Video sam jedan auto nasred ulice i drugi koji je prilazio, iz njega je izašao krupan čovek (kasnije se okrenuo prema okrivljenima kako bi prepoznao da li je to neki od njih i uvtrdio je da je u pitanju Petar Rakočević), mahao je rukama i vikao - rekao je i dodao da nije čuo šta je muškarac izgovarao:

JEZIVE DETALJE FILIPOVOG UBISTVA OTKRILE KAMERE: Evo šta se tačno dogodilo kobnog dana na Banjici! Braća IZA REŠETAKA

"Iz drugog automobila su izašla dvojica, jedan je repetirao pištolj i stavio ga iza leđa."

Kako je naveo, sukob se dogodio iza automobila, a on je video kako je Petar zamahnuo rukom, udario mladića i da je pištolj opalio. Opisao je kako je video Uroša koji je izašao iz automobila, da je čuo još dva pucnja i video da je iz automobila u kom je nalazio ubijeni Lepojević neko pobegao ne osvrćući se.

Ukinut pritvor najmlađem bratu

Advokati odbrane su na kraju ročišta izneli predlog da se okrivljenima ukine pritvor, nakon 22 meseca koliko su već zatvoreni, a koji je određen po trećoj tački, zbog opasnosti da bi delo moglo da se ponovi ili dovrši.

Tužilac se tome usprotivio ali je nakon pauze sudsko veće donelo odluku da ipak ukine pritvor najmlađem okrivljenom bratu Urošu Rakočeviću, zbog njegovih godina i činjenice da do sada nije osuđivan.

- Petru i Radovani najstroža mera ne može biti ukinuta, jer su u prošlosti činili krivična dela sa elemntima nasilja, iako je od tih dela prošlo dosta godina - zaključila je sudija.

Naredno ročište je zakazano za 19. jul.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja