TERORISTU VRAĆAJU U SRBIJU?! U Austriji osuđen Mirsad iz Tutina koji je regrutovao borce za ISIS
Foto: Rts.rs

20 godina robije

TERORISTU VRAĆAJU U SRBIJU?! U Austriji osuđen Mirsad iz Tutina koji je regrutovao borce za ISIS

Crna Hronika -

Srpski državljanin Mirsad Omerović (40) iz Tutina osuđen je na 20 godina zatvora u Austriji zbog terorizma, a nakon odslužene zatvorske kazne biće proteran iz te zemlje bez mogućnosti povratkau nju!

Proces protiv državljana Srbije i njegovih saradnika traje od 2016. godine, kada je osuđen najpre na 20 godina zatvora, ali je ta kazna bila poništena, da bi sada ponovo bila potvrđena u ponovljenom suđenju.

Mirsad Omerović
foto: Kurir.rs

- Mirsad Omerović, poznatiji po nadimku Abu Tejmar, bio je uhapšen zbog sumnje da je propovedao radikalnu ideologiju u džamiji u Austriji i zbog sumnje da je regrutovao borce koji bi ratovali za terorističku organizaciju "Islamsa država" na Bliskom istoku - prenosi Der Standard.

U procesu koji traje više od šest godina, Mirsad je osuđen na zatvorsku kaznu, a prethodno se nagađalo da će biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora ili na proterivanje iz ove evropske države.

- Srpski državljanin priznao je krivicu, ali nije želeo da iznosi nikakvu odbranu. U svojoj završnoj reči samo je rekao: "Promenio sam se" i priznao da su njegova dela bila pogrešna. Nakon izricanja presude kazao je da mu je drago što će njegova porodica moći da nastavi da živi u Austriji, pošto je bilo reči o proterivanju cele porodice zbog terosrističkih akata - prenose nemački mediji.

Na suđenju Mirsadu, govorio je radnik udruženjak "Derad" koje se bavi rehabilitacijom islamskih zločinaca, koje je motrilo na njega od 2016. godine.

- Sa moj strane gledišta optuženi se okrenuo od radikalnih pogleda na svet, čak je želeo i da snimi video u kom će povući sve dotadašnje radikalne izjave, koje se i sada mogu naći na internetu - rekao je socijalni radnik, a preneli su nemački mediji.

Mirsad Omerović
foto: Printscreen Yt

Pored Omerovića, pred sudijom su se našla i dvojica mladića, Austrijanac i Avganistanac, od kojih je prvi osuđen na uslovnu kaznu zatvora od dve godine, dok je drugi oslobođen optužbi.

Većanje oko odluke trajalo je više od devet sati, nakon čega je donešena presuda kojom je potvrđena odluka iz 2016, a u kojoj je Omerović osuđen na 20 godina zatvora.

Podsetimo, austrijanac albanskog porekla planirao je teroristički napada u januaru 2017. kada je želeo da raznese ručno pravljenu bombu na nekom javnom mestu gde je bilo mnogo ljudi.

Kako su preneli austrijski mediji, mladić se radikalizovao u zatvoru u kojem je, kao 16-ogodišnjak, bio na izdržavanju kazne zbog teške pljačke. Prešao je na islam i dao sebi ime Sabur ibn Garib, a nakon puštanja na slobodu redovno je posećivao više džamija.

Posebno se divio propovedaču Mirsadu Omeroviću.

Kurir.rs/J. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track