JOVAN VUKOTIĆ PLANIRAO DA ISKEŠIRA 4 MILIONA EVRA ZA 2 UBISTVA?! Odbrana odbeglog vođe škaljarskog klana osporava jedini dokaz!
Foto: Zorana Jevtić, Privatna Arhiva, Printscreen/Youtube, FOTOMONTAŽA

kontrola optužnice

JOVAN VUKOTIĆ PLANIRAO DA ISKEŠIRA 4 MILIONA EVRA ZA 2 UBISTVA?! Odbrana odbeglog vođe škaljarskog klana osporava jedini dokaz!

Crna Hronika -

U podgoričkom Višem sudu juče je obavljena kontrola optužnice kojom se Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana, tereti da je formirao kriminalnu organizaciju radi pokušaja likvidacije vođa suparničkog klana iz Kotora, Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana, prenosi Dan.

Ovom optužnicom pored Vukotića obuhvaćeni su i Jovan Mrvaljević i Vladan Mijušković. Prema navodima optužnice, Vukotić je za ova dva ubistva planirao da iskešira četri miliona evra.

jovan vukotić, navodni vođa škaljarskog klana
jovan vukotić, navodni vođa škaljarskog klanafoto: Privatna Arhiva

Optuženi Jovan Mrvaljević, prema pisanju crnogorskog Dana, sproveden je iz spuškog zatvora i on je pred sudom kazao da nije član ni jedne kriminalne organizacije. Vukotić i Mijušković se nalaze, prema navodima suda, u bestvu.

- Odbrana osumnjičenih bila je saglasna da se optužnica bazira na "pravno nevaljanom dokazu i da komunikaciju iz kripto aplikacije Skaj treba izuzeti". Advokati su istakli da Skaj poruke treba izuzeti iz spisa predmeta i da je to "jedini dokaz koji je usmeren protiv njihovih klijenata, a i iz kojeg jedino proizilaze drugi dokazi" - prenosi Dan.

radoje zvicer i slobodan kašćelan, navodne vođe kavačkog klana
radoje zvicer i slobodan kašćelan, navodne vođe kavačkog klanafoto: detective-info.com.ua, Privatna Arhiva

Odbrana je takođe, navela da se protivi predlogu tužioca da se ovom predmetu spoji i predmet pokušaja likvidacije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u januaru prošle godine na aerodromu u Tivtu, i da se ovim grupama zajedno sudi. Specijalni državni tužilac Saša Čadženović je ostao pri navodima optužnice.

zvicer, belivuk i miljković
zvicer, belivuk i miljkovićfoto: detective-info.com.ua, Zorana Jevtić, Dado Đilas

Prema pisanju Dana, jedan od advokata koji zastupa Jovana Vukotića rekao je da optužnica nema kredibilne dokaze.

- Celokupna krivica Vukotića se na osnovu ove optužnice zasniva na Skaj porukama. Nelogično je i kontradiktrono da on stvara kriminalnu organizaciju i da mu se na osnovu te organizacije stavlja na teret krivično delo ubistvo putem podstrekivanja sa drugim članovima, koji nemaju veze sa ovom organizacijom. Dodatno zabrinjava da isti tužilac vodi isti postupak protiv Janka Vukadinovića u kojem predmetu se javlja i zaštićeni svedok i svedok-saradnik. Smatram da niko od tih svedoka nije spomenuo Jovana Vukotića. Nejasno je na osnovu čega je tužilac zaključio da je Vukotić imao kontakt sa ovim licima - rekao je između ostalog advokat Branko Anđelić, a preneo Dan.

skaj aplikacija
skaj aplikacijafoto: EPA/Boris Pejović, Printscreen/Twitter

- Nejasno je kako je Vukotić pokušao, po navodima optužnice, da izvrši ubistvo Zvicera i Kašćelana - rekao je advokat i dodao da sud treba da zanemari "medijski pritisak povodom ovog slučaja".

Advokatica Tatjana Pavičić je sudu navela da je dokaz Skaj komunikacija nastao "špijunažom i hakovanjem" i da nije pravno valjan.

Takođe, i advokat Damir Lekić podsetio je, prema pisanju Dana, da je sudsko veće u jednom od slučaja, sličnom ovom po baziranju dokaza iz Skaj kominikacije, sud odlučio da ne može biti dokaz. Sud će u zakonom predviđenom roku odlučiti o ovoj optužnici.

Navodi optužnice

Prema navodima optužnice, za planirana ubistva Jovan Vukotić bio je spreman da iskešira 4.000.000 evra.

Veći deo članova ove grupe uhapšen je ranije, a prema podacima koje je tada prikupilo SDT Janko Vukadinović je označen za vođu i optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana, ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Nakon kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovićeve grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nisu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično delo pravosnažno obustavljen postupak.

SDT navodi da je Jovan Vukotić kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mestu i načinu likvidacija, obezbeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i ekspolozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova suprostavljenog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz suprotstavljenog klana.

(Kurir.rs - DAN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track