OVAJ ČOVEK OVDE JE UNIŠTEN: Ovako su advokati Zorana Marjanovića danas izneli završne reči
Foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Privatna Arhiva

pre donošenja odluke

OVAJ ČOVEK OVDE JE UNIŠTEN: Ovako su advokati Zorana Marjanovića danas izneli završne reči

Crna Hronika -

Nakon što je tužilac Nikola Uskoković predložio 40 godina zatvora za teško ubistvo pevačice Jelene Marjanović i pritvor, advokati odbrane Zorana Marjanovića jedan po jedan iznosili su završne reči pre donošenja odluke.

Advokat Nikola Dumnić prvi se obratio sudu rečima da je "Zoranovo najjače oružje istina koja ne može da se ospori".

- Svi tragovi koje je tužilaštvo navelo kao dokazi nisu dokazani na sudu. Svedok je rekao da je video čoveka i ženu na nasipu, žena je prema njegovim rečima imala donji deo sive trenerke a gore svetlije, a muškarac je imao maslinaste pantalone i crnu jaknu. Jelena je kobnog dana imala crnu trenerku, što se i videlo na fotografijama sa uviđaja. Dok je Zoran imao cene pantalone i majicu sa prslukom, to je samo jedan od dokaza da svedok nije ni video okrivljenog ni Jelenu - rekao je Dumnić.

On je naveo još nekoliko dokaza, među kojima je nezakonito presluškivanje Zorana i članova njegove porodice, ali kako je naveo ni tada nije nađena nikakva sumnjiva komunikacija.

- Ovaj čovek ovde je uništen! On je zapravo oštećen, a njegova porodica je nakon ovoga uništena - rekao je advokat pokazujući na Zorana koji je sedeo na optuženičkoj klupi.

Dumnić je naveo i da nije dostavljena dokumentacija, izveštaj koji su Zoran i njegova ćerka dali u policiji nakon zločina.

- Razgovori sa psihologom, apsolutno nije napravljen ni jedan zapisnik o tome. Takođe, oni nisu ispitani jednom, nego više puta - rekao je advokat i dodao:

- Ostaće mrlja na sudu ukoliko osudi Zorana Marjanovića.

Advokat Dumnić je u svom opširnom izlaganju u trajanju od 40 minuta naveo i da su forenzičari uspeli da kod kriminalnih grupa pronađu tragove nakon zločina koji su očišćeni, ali da kod njegovog klijenta nije nađen ni jedan, jedini dokaz ili trag po kom bi bio osuđen.

- Hoćete da osudite nevinog čoveka kome je naneta velika šteta. Ukoliko se budete držali dokaza vama će odluka biti veoma laka - naveo je u svojoj završnoj reči advokat Nikola Dumnić.

suđenje, Palata Pravde, Zoran Marjanović
foto: Nenad Kostić

Nakon što je Dumić izneo izlaganje, prisutnima se obratio i Zoranov drugi advokat Veljko Delibašić.

- Kada u svom izlaganju budem kritikovao tužioca i tužilaštvo želim da naglasim da se to nikako ne odnosi na tužioca Nikolu Uskokovića, već na njegove prethodnike i ustanovu koju zastupa. Zoran Marjanović nije ubio Jelenu. Skandalozno je vođen predistražni, a onda i istražni postupak koji je bio pun nepravilnosti. Kako je moguće da se uhapsi čovek i zadrži i ispitivao 48 sati bez prisustva branjenika. Dovođeni su razni psiholozi o trošku MUP kako bi se izvršila tortura nad Zoranom. Gde su svi ti zapisnici, ni sad nije poznato - rekao je Delibašić na početku svog izlaganja.

- Zašto specijalci hapše čoveka u prisustvu malog deteta, a mogao je da dođe u policiju kao i nebrojeno mnogo puta pre toga.

Delibašić je naveo i da je teško braniti nevinog čoveka.

- Užasno je teško braniti nevinog čoveka, ali je posebno teško odbraniti čoveka koji je unapred osuđen - rekao je advokat i dodao da sud treba da promeni svoju odluku i ne osudi Zorana bez dokaza.

suđenje, Palata Pravde, Zoran Marjanović
foto: Nenad Kostić

On je naveo da Marjanović ima neoborivi alibi.

- Mala Jana daje neoborivi alibi. Ona je ispričala da je sve vreme tokom boravka na nasipu bila sa ocem, i kada je zvao Jelenu, ali i kada je slučaj prijavio policiji. Takođe, pitao bi tužilaštvo zašto nemamo motiv zločina - rekao je Delibašić i nastavio:

- Tužilaštvo je slagalo kada je reklo da su veštaci koji su radili na slučaju potvrdili da je Zoran ubica. To nije tačno. Oni su oslobodili Zorana jer ni jedan trag nije nađen - naveo je advokat.

Ono što bi takođe, zamerio tužilaštvu jeste i to što je kao krucijalni dokaz najavilo "svedoka koji je lud". Sudija je opomenula advokata zbog gestukulacije i iznošenja iskaza na podrugljiv način Jelenine frizerke, koja je između ostalog navela i da je ona pitala ubijenu zašto se ne razvede, na šta joj je Jelena rekla: "Zoran bi me ubio da se razvede od njega".

Delibašićevo izlaganje trajalo je sat vremena, a nakon njega usledilo je i obraćanje Aleksandra Zarića koji takođe, zastupa okrivljenog.

- Slažem se sa svim što su moje kolege do sada iznele, ali ja bih napomenuo i pitao tužilaštvo kako je moguće da su glavne stvari sakrili i prikrili. Ispitano je nekoliko svedoka, ali o tome nema zapisnik. Takođe, postoji i dokumentacija da se Jelena dva meseca pre zločina povredila i da otuda krv u "mercedesu" ali se tužilaštvo i o to oglušilo - rekao je Zarić i dodao u završnoj reči da njegov klijent nije kriv i da ga treba osloboditi.

Zoran Marjanović je tokom izlaganja svog branioca Zarića zevao. Advokat Stefan Jokić pridružio se svojim kolegama i naveo da će on kratko reći svoje završne reči.

- Već pet godina smo moje kolege i ja, kao i celokupna javnost zaokupirani ovim predmetom i ne postoji niti jedan dokaz da je moj klijent kiv za ovo krivično delo. Ogorčen sam na plasiranje i curenja informacija u ovom postupku, a takođe i brojnih neistina i spektakuralnih i izmišljenih natpisa u medijima koje smo imali prilike da čitamo - rekao je Jokić i naveo da su na ovakvim slučajevima nadležni na ispitu.

- Zoranu Marjanoviću je upropašten mir i uništen život ovim osudama - zaključio je Jokić.

Zoran Marjanović je rekao da je ostaje pri svemu što su njegovi branjenici rekli na današnjem suđenju.

Presuda za teško ubistvo Zoranu Marjanoviću za ubistvo njegove supruge, pevačice Jelene Marjanović zakazana je za 22.jul.

(Kurir.rs/B.T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track