NOVO SUĐENJE BIVŠOJ MINISTARKI: Ukinuta presuda Jasni Matić, novi postupak umesto kućnog zatvora!
Foto: Nemanja Pancic

apelacioni sud

NOVO SUĐENJE BIVŠOJ MINISTARKI: Ukinuta presuda Jasni Matić, novi postupak umesto kućnog zatvora!

Crna Hronika -

Jasni Matić, bivšj ministarki za telekomunikacije koja je bila osuđena na sedam meseci kućnog zatvora zbog zlou potrebe službenog položaja u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), ponovo će se suditi, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu. Osuđujući deo presude ukinut je i za Vesnu Perić i Bojana Jankovića zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja ukoji su bili osuđeni na kazne kućnog zatvora u trajanju od po jednu godinu, dok je ovaj sud potvrdio oslobađajuću presudu za Božidara Laganina.

Osuđenima je takođe, prvostepenom odlukom suda koja je ukinuta, bila oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnih dela u ukupnom iznosu od 43.743.900 dinara.

- Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu, nakon održane sednice veća, donelo je presudu kojom je potvrdilo prvostepenu presudu u oslobađajućem delu, dok je u osuđujućem delu prvostepena presuda ukinuta i predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Jasna Matić
foto: Kurir

Po nalaženju Apelacionog suda, u oslobađajućem delupravilno je prvostepeni sud našao da nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se utvrdilo da je Božidar Laganin izvršio krivično delo koje mu je stavljeno na teret, odnosno da u toku postupka nije izveden ni jedan dokaz koji bi sa potrebnim stepenom izvesnosti ukazao da je ovaj okrivljeni preduzeo inkriminisane radnje - navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

U osuđujućem delu, po nalaženju Apelacionog, suda, prvostepena presuda sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka imajući u vidu da su u obrazloženju izostali razlozi o odlučnim činjenicama koje se tiču odluke o oduzimanju imovinske koristi i u tom delu je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, pri čemu je odluka o oduzimanju imovinske koristi nepravilna.

- U vezi sa tim, pojedine odlučne činjenice od značaja za pravilno i zakonito presuđenje ostale su neutvrđene i nedovoljno razjašnjene, tako da se presuda u ovom delu zasniva na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, pa zbog toga nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude - navodi se u odluci suda.

Podsetimo, bivša ministarka Jasna Matić je ukinutom presudom bila proglašena krivom za to što je u periodu od 28. februara do 31. marta 2006. godine, u Beogradu, kao službeno lice - direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, najpre kao sekretar, a kasnije kao direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza, iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavila drugim fizičkim licima imovinsku korist u ukupnom iznosu od 456.000 dinara na ime naknade koja je isplaćena po osnovu zaključenih ugovora o autorskom delu, na koje ugovore su isplaćeni troškovi poreza na prihode i pripadajući doprinosi u ukupnom iznosu od 121.215dinara, na štetu budžeta Republike Srbije.

Kako je bilo navedeno, ona je učinila krivično delo tako što je zaključila 30 ugovora o autorskom delu sa licima koja su bila u radnom odnosu u Agenciji, pri čemu je sadržina zaključenih ugovora obuhvatala redovne poslove Agencije, te je tako osmišljen sistem ostvarivanja paralelnih prihoda iz budžeta Republike, kao i 1 fiktivni ugovor sa osobom koje nije bilo u radnom odnosu u Agenciji.

Kurir.rs/J,.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja